Μπαρνιέ: Δεν ευθύνονται οι Βρυξέλλες για την κρίση χρέους

Ευ. Βενιζέλος: Στην Ελλάδα κρίνεται η Ευρωζώνη
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 19:19
UPD:19:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ μιλάει από το πάνελ του συνεδρίου με τίτλο «Τολμήστε τη Δημοκρατία» ,στο Μέγαρο Μουσικής.

Την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. δεν είναι υπαίτια για τα εθνικά χρέη των κρατών – μελών και πως σε κάθε περίπτωση η κρίση προήλθε από τις ΗΠΑ λόγω σκανδαλωδών συμπεριφορών τραπεζιτών εξέφρασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε ότι στο «ελληνικό εργαστήριο» κρίνονται οι ικανότητες ευρωπαϊκής διαχείρισης της κρίσης.

Στο πλαίσιο συνεδρίου με τον τίτλο «Τολμήστε τη Δημοκρατία» (υπό τη διοργάνωση των Le Nouvel Observateur – Καθημερινή – Μέγαρο Μουσικής), σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τις εθνικές από τις ευρωπαϊκές ευθύνες, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποτελεί μία ομοσπονδία κρατών για να τονίσει με νόημα: «Κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, αλλά δεν τα κάνουμε όλα μαζί».

Ωστόσο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς αναγνώρισε ευρύτερα ευρωπαϊκά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος: «Η Ευρώπη δεν έπρεπε να υποστηρίξει μία καρικατούρα φιλελευθερισμού χωρίς κανόνες προστασίας από καταχρήσεις και αδικίες. Υπήρξαν λάθη, αλλά πήραμε τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, με έμφαση στην αυτορύθμιση της αγοράς (28 σχετικοί νόμοι)».

EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τα θεμελιώδη», διαπίστωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για πρόβλημα αλληλοκατανόησης στην Ευρώπη εξαιτίας ιδεολογικοπολιτικών λόγων.

Παρατηρώντας ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μία αγορά αλλά και μία πολιτική συνιστώσα, ο ίδιος προέτρεψε για «περισσότερη δημοκρατία».

«Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τα θεμελιώδη», διαπίστωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για πρόβλημα αλληλοκατανόησης στην Ευρώπη εξαιτίας ιδεολογικοπολιτικών λόγων.

NAFTEMPORIKIGR

Όπως είπε, «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι πια έντονα γραφειοκρατικός και αδιαφανής», ενώ «οι πολίτες δεν κατανοούν τι συμβαίνει».

Σχολιάζοντας την είσοδο του ΔΝΤ στη διαδικασία διαχείρισης της κρίσης, τη χαρακτήρισε ένδειξη δυσπιστίας απέναντι στην ικανότητα της Κομισιόν να διαχειριστεί το πρόβλημα.

NAFTEMPORIKI.GR

Στιγμιότυπο από το συνέδριο «Τολμήστε τη Δημοκρατία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε αδικία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης την αυστηρότητα για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς την παράλληλη διασφάλιση μηχανισμών αναδιανομής των πλεονασμάτων.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία θα πρέπει, όπως είπε, να αποκαταστήσει τον ρόλο της στον λεγόμενο γαλλογερμανικό άξονα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα