Κοινό μέτωπο με την Ιταλία για τη στρατηγική της Ε.Ε. για Αδριατική-Ιόνιο

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 15:53
UPD:15:58
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα με την ιταλίδα ομόλογό του.

A- A A+

Κοινό μέτωπο της Ελλάδας με την Ιταλία, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της μακροπεριφερειακής στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο εξήγγειλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας, Δ. Κούρκουλας και Μ. Ντασού.

Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν με ενωμένες τις δυνάμεις τους, στο πλαίσιο της διαδοχικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε., επεσήμαναν στο ΑΜΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, από την ελληνική προεδρία και την Κομισιόν.

«Αυτό που θα πετύχουμε με την ιταλική προεδρία είναι η αναβάθμιση αυτής της πρωτοβουλίας σε μεγαπεριφέρεια, η οποία δίνει πολύ σημαντικά πρακτικά πλεονεκτήματα για την καλύτερη συνεργασία των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους σε πολλά θέματα όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η ανάπτυξη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, προσθέτοντας ότι τα δύο μεγάλα σπουδαία βήματα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα γίνουν υπό τις προεδρίες των δύο χωρών.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το 2000 ως Πρωτοβουλία για την Αδριατική και το Ιόνιο με πρωτοβουλία της Ιταλίας και τη συμμετοχή της Ελλάδας και έπειτα από πολύ δρόμο και κόπο βρίσκεται στα τελευταία βήματα της υλοποίησης για τη δημιουργία μιας μεγαπεριφέρειας.

ΔΤ

«Είναι πολύ σημαντικό, και κάπως συμβολικό, το ότι συμπίπτουν οι δύο προεδρίες Ελλάδας- Ιταλίας το 2014», δήλωσε η Μάρτα Ντασού.

«Πρώτα από όλα είναι μία ώθηση προς τη διεύρυνση, όχι μόνο για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, αλλά και προς τους Ευρωπαίους πολίτες λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει μία στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε ενταγμένες και μη χώρες στην Ε.Ε.», είπε, εξηγώντας παράλληλα τη μεγάλη οικονομική σημασία του εγχειρήματος. 

ΔΤ

«Ιδιαίτερη σημασία έχει, τέλος, σε επίπεδο διακυβέρνησης» κατέληξε η κ. Ντασού επισημαίνοντας ότι τώρα βλέπουμε μία Ευρώπη που εργάζεται στο πλευρό των πολιτών, κάτι που αποδεικνύεται από τη συγκεκριμένη Διάσκεψη το αποδεικνύει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή