Διάσκεψη για τη θαλάσσια στρατηγική της Ε.Ε. για Αδριατική-Ιόνιο στην Αθήνα

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 15:02
UPD:15:12
EPA/JULIEN WARNAND

Στη διάσκεψη θα συμμετάχει η Ελληνίδα επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Διάσκεψη υψηλού επιπέδου σχετικά με τη θαλάσσια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στο Divani Caraval Hotel.

Th διάσκεψη διοργανώνουν η Κομισιόν και η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η στρατηγική, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, θα καλύπτει τέσσερις χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία) και τέσσερις χώρες εκτός της Ένωσης (Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία) και επικεντρώνεται σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ειδικότερα οι τέσσερις «πυλώνες» της είναι η ώθηση της θαλάσσιας και ναυτιλιακής ανάπτυξης, η διασύνδεση της περιοχής, η προστασία του περιβάλλοντος και η αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν και η επίτροπος, αρμόδια για θέματα θαλασσίων υποθέσεων και αλιείας, Μαρία Δαμανάκη μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των ανωτέρω χωρών. Περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι από τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις περιφερειακές ενώσεις, θα συμβάλουν στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της διάσκεψης. Την έναρξη των εργασιών της θα κηρύξει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Η επίτροπος Μ. Δαμανάκη, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη γύρω από την Αδριατική και το Ιόνιο έχουν ήδη αποδείξει ότι έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της περιοχής: από το 2007 έχουν υλοποιηθεί 135 έργα συνεργασίας σε θέματα του τομέα της θάλασσας και της ναυτιλίας, με συνολική αξία σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Περιμένω με ενδιαφέρον τη συζήτηση με τα κράτη-μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιτυχία αυτή και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή