Με πτώση στις ασιατικές αγορές ξεκίνησε μια εβδομάδα που θα απασχολήσουν τους επενδυτές διεθνώς, η κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η απόφαση της ΕΚΤ επί της πολιτικής της στα επιτόκια. Στο ΧΑ για τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου θα προστεθούν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και των κυβερνώντων στις εκκρεμότητες που χρειάζεται να τακτοποιηθούν μέσα από ένα άτυπο δημόσιο διάλογο.
Το κλίμα είναι βαρύ διεθνώς, αλλά παράλληλα υπάρχει μια δραστηριότητα σχετική με την άρση των διαφωνιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και πίεση στην Ελλάδα, μέσω δημοσιευμάτων που τα προκαλούν είτε από το ΔΝΤ είτε από τους Γερμανούς – Ευρωπαίους.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, αλλά και η στήλη, δεν μπορούν να προσδοκήσουν τιμές κοντά στα υψηλά του Ιανουαρίου, χωρίς μια είδηση που να απομακρύνει την δυσπιστία που εκφράζεται μερικές βδομάδες τώρα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Ακόμα και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, που την σφράγισε η φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και η επιστροφή τους σε αξίες νομισμάτων ισχυρών, όπως το ευρώ και το δολάριο, οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εμφάνισαν άνοδο όταν των υπολοίπων μελών της ευρωζώνης υποχώρησαν.
Αυτή η εικόνα δικαιολογεί την άγρια καθοδική δυναμική στις πρώτες συνεδριάσεις της βδομάδας και είναι πιθανό οι δύο τελευταίες ανοδικές, εκ των οποίων η δεύτερη έγινε κόντρα στο διεθνές κλίμα, να είχαν σχέση με βελτίωση της στατιστικής εικόνας, χωρίς να σημαίνουν επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος με χαρακτηριστικά διαρκείας. Η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση εν μέρει, αυτή τη βδομάδα, που η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα αναμένει την αντίδραση της ΕΚΤ στον χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Η αγορά παραγώγων ως ειδικού τύπου έχει πολλές φορές προσφέρει αποκαλύψεις αναφορικά με την κατεύθυνση της βραχυπρόθεσμης τάσης με επιτυχία. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η δυναμική ως την Πέμπτη ήταν εξόχως καθοδική. Την μέρα εκείνη, η παγκόσμια κεφαλαιαγορά πήρε μια ανάσα από ένα τριήμερο συνεχών πιέσεων στους χρηματιστηριακούς δείκτες των μεγάλων κεφαλαιαγορών και όλων των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων οικονομιών. Αλλά την αμέσως επόμενη, μόνο στο ΧΑ οι εντολές αγοράς έδωσαν μια δεύτερη διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση. Στις υπόλοιπες αγορές κυριάρχησαν οι πιέσεις και η στήλη, έχει εκφραστεί από το πρωί της Παρασκευής, για την ανάγκη να υπάρξει άλλη μια ανοδική συνεδρίαση που να διαμορφώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην μεταβολή του 25άρη στο τέλος του πρώτου μήνα του 2014. Αυτό έγινε και μάλιστα, χρειάστηκαν τα θαύματα στο τέλος των συναλλαγών και στις δημοπρασίες, για να περάσει ο 25άρης από τις 382,3 μονάδες, που τον οδήγησαν οι ελεύθερες συναλλαγές στο 385,3, που του έδωσε το δικαίωμα της θετικής μεταβολής στο πρώτο μήνα του χρόνου έστω και κατά +0,11%, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού απωλειών την τελευταία εβδομάδα του μήνα.
Αφού η μεταβολή της εβδομάδας από το -2,58%, μετά την άνοδο την Πέμπτη, κατέληξε στο -1,23%. Οι traders στα παράγωγα, παρά αυτές τις ξεχωριστές επιδόσεις θεώρησαν μάλλον δύσκολο να κρατηθούν τα επίπεδα των 385 μονάδων από τον 25άρη, τις πρώτες μέρες της εβδομάδας που ξεκινά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος
Καθώς το τέλος της εβδομάδας που πέρασε συνέπεσε με το τέλος του Ιανουαρίου, η αναφορά μας στην εικόνα των αγορών στο τέλος της εβδομάδας, περιέχει και την μηνιαία επίδοση των μεγεθών που αναφέρονται επίμονα τα ίδια, ώστε να αποκτήσει ο αναγνώστης οικειότητα και δυνατότητα σύγκρισης σε βάθος χρόνου.
Για την εβδομάδα ο S&P500 έπεσε κατά -0,4% έχοντας πτώση -3,60% έναντι του τέλους του 2013, ενώ ο Dow βούλιαξε -1,1% με πτώση -5,3% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -0,1% με επίδοση -2,2% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έπεσε κατά -1,2% με επίδοση έτους -2,8%. Ο δε Nasdaq100 έχασε -0,6%, με υποχώρηση για το 2014 κατά -2,0%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 26 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -1,3% και στο τρέχον έτος κερδίζει +9,7%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 7 bps στο 2,65% και στο 2014 είναι κάτω κατά 38 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας μειώθηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 3bps στο 3,60% χάνοντας φέτος 37bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς Treasury αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης και είναι στα 69bps.
Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 27bps, στο 5,01% και είναι κάτω κατά 113bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας έπεσαν 15 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 3,77% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 36bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 14bps στο 3,66%, μειωμένες φέτος κατά 49bps. Των γερμανικών bund παρέμειναν αμετάβλητα στο 1,66% υποχωρώντας το 2014 κατά 27bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν 15bps στο 2,23 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή μίκρυνε φθάνοντας στα 57bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ανέβηκαν άλλα 16bps στο 8,61% και είναι φέτος οι πρώτες στην ευρωζώνη με άνοδο από το τέλος του 2013, κατά 19bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν την πτώση στο 2014, αυτή τη βδομάδα, κατά 6 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,71% και έχουν πέσει στο 2014 31bps.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -3,1% και η ετήσια επίδοσή του είναι -8,5%. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX υποχώρησε κατά -0,90% σημειώνοντας απώλειες -2,6% από το τέλος του 2013. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε ανάκαμψη κατά +0,50% και δεν χάνει πλέον στο 2014. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +0,3% και έχει φέτος άνοδο +2,4%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -0,60% και αποδίδει στο 2014 +1,23%. Οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν ως επί το πλείστον υπό πίεση. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -0,3% και έχει μείωση -7,5% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με πτώση -0,2% έφθασε να χάνει, το 2014, -4,3%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έμεινε αμετάβλητος και χάνει φέτος -3,5%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έχασε -2,9% και από το τέλος του 2013 χάνει -3,1%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange υποχώρησε κατά -1,0% και το 2014 χάνει -3,9%.
Όλα δείχνουν πως το δολάριο θα συνεχίσει να ισχυροποιείται έναντι πολλών νομισμάτων από τις αναδυόμενες οικονομίες, πιέζοντας τις τιμές των commodities και σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον δύσκολη η πρόκληση πληθωριστικών πιέσεων από τις πρώτες ύλες. Την ώρα μάλιστα που οι μετρήσεις των πληθωριστικών πιέσεων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη τις βγάζουν πιο κάτω από τη ζώνη τιμών ασφαλείας για τις Fed και ΕΚΤ. Από την τελευταία περιμένουμε αντίδραση αυτή τη βδομάδα με πιθανή υιοθέτηση αρνητικού επιτοκίου για το ψηφιακό ρευστό των τραπεζών που κρατούν ως απόθεμα.
Τεχνική ανάλυση
Η συσσώρευση θα προτιμηθεί σε αυτή τη φάση και αν δεν μειωθεί η νευρικότητα δεν είναι απαραίτητο να σημειωθούν μεγάλες ημερήσιες μεταβολές. Αύριο θα αναφερθούμε διεξοδικά, σήμερα παρατηρήσεις στατιστικού χαρακτήρα βρίσκονται στα σχόλια εγχώριων αναλυτών από το διαδίκτυο.
Η εβδομάδα στο Χ.Α.
Η εβδομάδα περιλάμβανε στο τέλος της, το τέλος του πρώτου μήνα του 2014 και στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις έγινε σαφές, πως οι θεσμικοί το έλαβαν υπόψη. Καθώς οι πιέσεις υποχώρησαν και μάλιστα, όταν το διεθνές κλίμα το επέτρεψε, μετατράπηκαν σε αγοραστικό ενδιαφέρον που ήταν ουσιαστικό. Αναφερόμαστε στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Ήταν εκείνη κατά την οποία «έσβησαν» μέρος των απωλειών από τις προηγούμενες καθοδικές συνεδριάσεις, όλα σχεδόν τα blue chip.
Το ΧΑ είχε πρόσφατα επίσημα ξεκινήσει την «καριέρα» του ως αγορά των Emerging Markets και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού για τις αναδυόμενες οικονομίες, με παράλληλη πτώση της ισχύος των νομισμάτων τους, ξύπνησε μνήμες και αρνητικές προκαταλήψεις στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Τα επιτόκια της περιφέρειας της ευρωζώνης ανέβηκαν και τον μεγαλύτερο βηματισμό είχαν οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Αυτό επηρέασε το φρόνημα των θεσμικών για τις τραπεζικές μετοχές και ήρθε κατόπιν η σειρά της ΕΤΕ να βιώσει τον μετασχηματισμό του προτερήματος σε παράγοντα αυξημένου κινδύνου, με την Finansbank και την περιδίνηση της τουρκικής λίρας και οικονομίας, από την έξοδο κεφαλαίων από τη γειτονική χώρα.
Η εβδομάδα έφερε απώλειες -0,60% στον ΓΔ και στον 25άρη -1,23% ενώ ο FTSEM έχασε -2,52%. Τελικά σε μηνιαία βάση ο μέσος όρος κέρδισε +1,22% ο δείκτης των θεσμικών έμεινε πρακτικά αμετάβλητος στο +0,11% και οι απώλειες του δείκτη της μεσαίας είναι -3,93%. Ο Ιανουάριος χώρισε τα blue chip σε 11 ανοδικά και 11 πτωτικά και 3 εμφάνισαν μεταβολή όσο και ο δείκτης αυτά ήταν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,30%, ΟΛΠ +0,81% και ΤΙΤΚ +0,51%.
Οι νικητές του 2014 μετά τον πρώτο μήνα είναι ΠΕΙΡ +13,07%, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,76%, ΟΤΕ +11,69% με εβδομαδιαία μεταβολή +4,85%, ΜΙΓ +11,02% με εβδομαδιαία μεταβολή +7,09%, ΜΠΕΛΑ +8,62% με εβδομαδιαία μεταβολή +0,00%, ΤΕΝΕΡΓ +8,36% με εβδομαδιαία μεταβολή -0,48%, ΑΛΦΑ +6,18% με εβδομαδιαία μεταβολή +3,72%, ΙΝΛΟΤ +5,98% με εβδομαδιαία μεταβολή -1,02%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,66% με εβδομαδιαία μεταβολή +6,33%, ΜΟΗ +3,89% με εβδομαδιαία μεταβολή +1,91%, ΜΕΤΚ +2,97% με εβδομαδιαία μεταβολή +1,81%, ΜΥΤΙΛ +2,29% με εβδομαδιαία μεταβολή +1,04%.
Οι καθοδικές του Ιανουαρίου χωρίζονται σε εκείνες με διψήφια πτώση, όπως οι ΣΩΛΚ με απώλειες στον Ιανουάριο και το τρέχον έτος -19,37% και μεταβολή εβδομάδας -7,73%, ΕΤΕ -14,55% στο 2014 και -10,35% στη βδομάδα και την ΦΡΙΓΟ -13,89% και στην εβδομάδα έχασε -10,57%. Αυτές έχουν το σαφέστερο πτωτικό momentum φέτος και ακολουθούν, με βουτιά στο 2014 πάνω από -8% ΕΧΑΕ και ΔΕΗ που αμφότερες την τελευταία εβδομάδα ήταν πρακτικά αμετάβλητες. Στις υπόλοιπες αξίζει να γίνει η σύγκριση της ετήσιας επίδοσης και της εβδομαδιαίας.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχωρούν δίνοντας σιγά-σιγά έδαφος σήμερα καθώς οι παράγοντες που προκάλεσαν τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές δείχνουν ότι δεν υποχωρούν εύκολα, ενώ η αυξανόμενη πίεση για μια ακόμα απόφαση για νομισματική πολιτική υπέρ της χαλάρωσης στην Ευρώπη έσπρωξε το ευρώ σε χαμηλό 10 εβδομάδων. Ο Nikkei οδήγησε εκ νέου στην κάθοδο με μια απώλεια -1.2%, που αποδίδεται εν μέρει από το ισχυρό λόγω συγκυρίας γιεν. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 0,6%.
Η εβδομάδα έχει μπροστά της αφθονία πιθανών εκδηλώσεων αύξησης του κινδύνου καθώς αναμένονται μια σειρά παγκόσμιων ερευνών για την κατάσταση στο χώρο των επιχειρήσεων και στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προσφέρουν μια σαφέστερη εικόνα για το πόσο καλά βαδίζει η παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ ) θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει μείωση επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.
Οι επενδυτές ελπίζουν αυτό το μήνα δεν θα υπάρξει μια επανάληψη του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι ο παγκόσμιο δείκτη MSCI εμφάνισε την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάιο του 2012. Οι αναδυόμενες αγορές μέσα από τον δείκτη MSCIEF φαίνεται πως έχασαν 6,6% στο χειρότερο Ιανουάριο τους από το 2009. Δεν βοηθά την διάθεση για ανάληψη ρίσκου η απαισιόδοξη έκθεση από την Κίνα, όπου ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ( PMI) έπεσε στο 50,5 τον Ιανουάριο από το 51 του Δεκεμβρίου, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η συνεχιζόμενη αργία για το Νέο Σεληνιακό Έτος, η οποία ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου, πιθανότατα έσυρε χαμηλότερα την παραγωγή, καθώς οι βιομηχανίες έχουν κλείσει για μεγαλύτερη ετήσια αργία της Κίνας.
Καλύτερες ειδήσεις προέκυψαν από τη Νότια Κορέα, όπου ο δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο σημείο του σε οκτώ μήνες σαν μια επιπλέον ένδειξη της δυνατής ανάπτυξης μετά από την απροσδόκητη εμφάνιση θετικών στοιχείων επί της βιομηχανικής παραγωγής την περασμένη εβδομάδα.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γνωστοποιήσουνε τις μετρήσεις του PMI αργότερα σήμερα και οι προσδοκίες είναι ότι θα δείξει συνεχή ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές που θα προσπαθήσουν να μαντέψουν την απόφαση της ΕΚΤ. Ενώ η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει, οι αργοί ρυθμοί πληθωρισμού έχουν φθάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, για αυτό θα συσσωρεύουν οι επενδυτές πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση. Ο πληθωρισμός στην περιοχή έτρεξε με μόλις 0,7% για το έτος έως τον Ιανουάριο, επίπεδο που ανάγκασε κατά το παρελθόν την κεντρική τράπεζα να διευκολύνει την ρευστότητα στην οικονομία που διευθύνει.
«Πιστεύουμε ότι οι χαμηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ , σε συνδυασμό με τους φόβους για περαιτέρω μείωση ώστε να μεγαλώσουν οι αποπληθωριστικές τάσεις, θα οδηγήσει την ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 15 μονάδες βάσης , και να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης» δήλωσε ο Dean Maki , οικονομολόγος της Barclays.
Αυτή η σχετική βελτίωση στην ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών είναι ένας λόγος για να στραφούν οι επενδυτές από τις αναδυόμενες αγορές στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Η προοπτική της περαιτέρω χαλάρωσης στην Ευρώπη έχει επίσης ενσωματωθεί στη διαπραγμάτευση για το ενιαίο νόμισμα, βρίσκεται σήμερα κοντά σε χαμηλά 10 εβδομάδων στα 1,3485 δολάρια μετά από ένα διάλειμμα που το κράτησε πάνω στην σημαντική στήριξη στα 1,3506 δολάρια. Το ευρώ έχει επίσης μειωθεί δραστικά και απέναντι στο γιεν στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Στα εμπορεύματα, ο χρυσός απέτυχε να επωφεληθεί και στην πραγματικότητα έχασε έδαφος την περασμένη εβδομάδα για να σταθεί στα 1.243,35 δολάρια η ουγγιά τη Δευτέρα. Τιμή του πετρελαίου Brent έχασε 31 σεντς και κατέληξε στα 106,09 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποστεί τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες σε τέσσερις μήνες. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 63 σεντς στα 96,86 δολάρια το βαρέλι.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.
Ο συνδυασμός πολιτικής αβεβαιότητας, καθυστέρησης έλευσης της Τρόικας και υποχώρησης των αναδυόμενων Αγορών αποδείχθηκε καταλυτικός στην κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την εβδομάδα που διανύσαμε.
Βασικός λόγος υποχώρησης των αναδυόμενων Αγορών ήταν, πλην βεβαίως των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι προσδοκίες και η απόφαση της FED να μειώσει την ποσοτική χαλάρωση εκ νέου κατά 10 δις δολάρια. Εντύπωση προκαλεί όχι τόσο η υποχώρηση των μετοχών, όσο η υποχώρηση των Κρατικών χρεογράφων, εν μέσω υψηλών προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί και από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Ακόμα και αυτή η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 υπερβαίνει το €1 δισ. δε μπόρεσε να μικρύνει, επί της ουσίας, το spread των 10ετών Ελληνικών με τα αντίστοιχα Γερμανικά. Εντύπωση επίσης προκαλεί η καθυστέρηση έλευσης της Τρόικας στην Ελλάδα, εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας, τη στιγμή που το προεκλογικό κλίμα εντείνεται για τις εκλογές του Μαΐου και όχι μόνο. Κατά συνέπεια είναι λογικό οι διακυμάνσεις της εγχώριας Αγοράς να συνεχισθούν, όσο το κλίμα δε μεταβάλλεται προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, επιτρέποντας την αναφορά και τη συσχέτιση με την πορεία των αναδυόμενων Αγορών.
Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Σε ντέρμπι εξελίχθηκε το πρόσημο του Ιανουαρίου καθώς μέχρι και τις δημοπρασίες της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν οριακά γύρω από την αρχική τιμή της χρονιάς. Ο Ιανουάριος είχε δύο όψεις: Ένα δυνατό ξεκίνημα με ένταση και ισχυρές αποδόσεις έως τις 1305 μονάδες και μια απότομη και συνεχή διόρθωση έως τις 1.115 μονάδες.
Η σημαντικότερη διαγραμματική εξέλιξη την εβδομάδα που πέρασε ήταν η προσωρινή διάσπαση της μεσοχρόνιας γραμμής τάσης που έρχεται από τον Ιούλιο του 2013 (1145 μονάδες) στην οποία πλέον ο Γενικός Δείκτης "εφάπτεται επικίνδυνα" "φλερτάροντας" με επιτάχυνση της καθοδικής κίνησης. Σε διασπάσεις αυτού του τύπου στο παρελθόν, η τάση έπαιρνε δύναμη προς την κατεύθυνση της διάσπασης και ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση σε ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1145 μονάδες. Από την άλλη πλευρά το κλείσιμο του καθοδικού κενού στις 1183 μονάδες θα επαναφέρει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε με εβδομάδα 'αποτοξίνωσης' από τις έντονες διακυμάνσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων, καθώς η Αγορά δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί χωρίς όμως ο κοντινός ορίζοντας νέων να δημιουργεί καταλύτες κίνησης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Αντίθετες κατευθύνσεις στην ανάπτυξη των προηγμένων από τις αναδυόμενες οικονομίες
Η εβδομάδα συνέβαλε στην δημιουργία αποδείξεων για τις τάσεις αντίθετης κατεύθυνσης στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών μεταξύ των προηγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών. Έχουμε προβλέψει μια αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2013, κυρίως λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών, ενώ προβλέπεται να αλλάξει ελάχιστα η τάση για της ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών. Τα δεδομένα την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν την επιτάχυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας των αναπτυγμένων χωρών στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Στις ΗΠΑ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,2% το 4ο τρίμηνο του 13, σχηματίζοντας ανάπτυξη στο σύνολο του εξαμήνου σε ετήσια βάση κατά 3,7%, τη μεγαλύτερη σε δύο σχεδόν χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,7 % , αφήνοντας την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο στο 2,9% σε ετήσια βάση.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ καθοδηγήθηκε από την αντοχή των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών, με τις τελευταίες να αντανακλούν εν μέρει τη βελτίωση των εξαγωγών στη ζώνη του ευρώ καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την ύφεση.
Αναμένουμε ότι η ζώνη του ευρώ θα δημοσιεύσει σχετικά μέτρια στοιχεία για την ανάπτυξη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα πρόσφατα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του δείκτη IFO τον Ιανουάριο και της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 13 στην Ισπανία, ήταν σύμφωνη με την εκτίμηση για συνέχιση της ανάκαμψης στην περιοχή . Η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στο 4ο τρίμηνο του 13 στην Ιαπωνία υπογραμμίζει τη βελτίωση της μεταβολής του ΑΕΠ επίσης.
Συνολικά, η αναμενόμενη επιτάχυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας των προηγμένων οικονομιών φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Αυτές φαίνεται πως επωφελούνται από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτικής που έχει ενισχυθεί από τις χαμηλές μετρήσεις του πληθωρισμού.
Στις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, ο πληθωρισμός τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε πολύ κάτω από το στόχο. Αυτός είναι ένας παράγοντας που επιτρέπει στη Fed να συνεχίσει το πρόγραμμά της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αν και αυτό γίνεται με ρυθμό που εξακολουθεί να μειώνεται σταθερά.
Πράγματι, η συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας έφερε άλλο ένα κούρεμα κατά 10 δις δολάρια, όπως αναμενόταν. Πιστεύουμε ότι οι χαμηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με τους φόβους για περαιτέρω μειώσεις που θα τον φέρουν σε τιμές που αντιστοιχούν σε αποπληθωρισμό, θα οδηγήσει την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο καταθέσεων την επόμενη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης πτωτική πορεία , και πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να μείνει σε αναμονή για το επόμενο έτος, παρά το γεγονός της ανόδου στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, εν τω μεταξύ, επιδιώκει ενεργά υψηλότερο πληθωρισμό μέσα από την επέκταση του ισολογισμού της. Τυπώνοντας ψηφιακό γεν. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι, παρά την αύξηση στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ, ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιτρέψει η νομισματική πολιτική σε αυτές τις οικονομίες να παραμένει πολύ χαλαρή.
ΗΠΑ
Η αβεβαιότητα αυξάνεται
Δεν υπήρχαν εκπλήξεις στην απόφαση της Fed αυτή την εβδομάδα για το tapering που συνεχίστηκε με σταθερό κούρεμα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Fed. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τη βραχυπρόθεσμη προοπτική έχει αυξηθεί. Αναμένουμε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 175000 τον Ιανουάριο, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από αυτό είναι ασυνήθιστα υψηλή, δεδομένου πως υπάρχουν στρεβλώσεις που τις προκάλεσαν οι άγριες καιρικές συνθήκες.
Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, η Fed μείωσε το μηνιαίο ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά 10 δισ. δολάρια. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική δήλωση, υπήρχε μια ατμόσφαιρα μεγαλύτερης αξιοπιστίας στο πρώτο εδάφιο σημείωσαν αποφασιστικά ότι η οικονομική δραστηριότητα είχε πάρει μπροστά, προηγουμένως ήταν "αναμενόμενο" να συμβεί, στην επιτροπή ήταν βέβαιοι ότι η τροχοπέδη για την ανάπτυξη από τη δημοσιονομική πολιτική μειώνεται έναντι " μπορεί να είναι" μειωμένη και τα μέλη με δικαίωμα ψήφου κατέληξαν στην πρώτη ομόφωνη απόφαση επί της πολιτικής από τον Ιούνιο του 2011.
Ωστόσο, οι πηγές αβεβαιότητας δεν έχουν απομακρυνθεί.
Πρώτον, έχουν αυξηθεί οι δυσκολίες στο παγκόσμια σκηνικό.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανησυχίες από ορισμένες αναδυόμενες αγορές, μεταφράζονται σε απώλειες στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Τα πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία των ΗΠΑ φαίνονται να επηρεάζουν σε ελάχιστο βαθμό τις άγρια χτυπημένες αγορές πολύ μικρών εμπορικών εταίρων τους. Μια παρατεταμένη πίεση στην καθαρή θέση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων θα μεταφραστεί σε αρνητική επίδραση στον πλούτο των καταναλωτών των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, το θέμα αυτό θα είναι πιθανώς ψηλά στην λίστα των θεμάτων με ιδιαίτερη σημασία της Janet Yellen , όταν θα αναλάβει την προεδρία της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.
Δεύτερον, υπάρχουν αρκετές πηγές αβεβαιότητας σε σχέση με την έκθεση για την απασχόληση τον Ιανουάριο αυτή τη βδομάδα. Η απασχόληση δέχθηκε πλήγμα, σε ένα βαθμό, από την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου, και είναι πολύ δύσκολο να κρίνουμε (περισσότερο από το γεγονός ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με το μεγαλύτερο συντελεστή εποχικής διόρθωσης) το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτή τη φορά.
Εν τω μεταξύ, μια επίμονη αύξηση στις αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να υπαινίσσονται κάποια απώλεια δυναμικής στην αύξηση των θέσεων εργασίας.
Ευρώπη
Η επιμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων δείχνουν ότι θα είναι το κύριο κίνητρο για μια άλλη μια περικοπή των Επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά την άποψή μας. Προβλέπουμε μια περικοπή 15bp στο επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης που θα καταλήξει στο 0,1% σε συνδυασμό με μια περικοπή 10bp στο deposit rate στο -0,1%, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε αποτελεσματικά να αρχίσει να χρεώνει τις τράπεζες για τη συγκράτηση της πλεονάζουσας ρευστότητας. Ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων θα έχει μια πολύ ισχυρή επίδραση, εκτός από την επίδραση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, σηματοδοτώντας, το ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διερευνήσει με την επιλογή οδηγούμενη σε ανεξερεύνητο έδαφος, αλλά θα έρθει μαζί της βαρύ πολιτικό κόστος στη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα, λίγο πριν από τις εκλογές της ΕΕ και πριν την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας για τις OMT outright monetary transactions της ΕΚΤ.
Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο τράβηξαν από τα μετοχικά αμοιβαία την εβδομάδα που έληξε στις 29 Ιανουαρίου, 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σηματοδοτώντας τις μεγαλύτερες εκροές από τα συγκεκριμένα funds από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας από την Bank of America Merrill Lynch.
Ειδήσεις για το εσωτερικό
-
Βρόχο στο σχεδιασμό του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017 αποτελούν οι φιλόδοξοι στόχοι του μνημονίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 9 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, τα οποία δεν βγαίνουν χωρίς νέα σκληρά μέτρα, αλλά και η μέχρι τώρα άκαμπτη στάση των ελεγκτών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει την τρόικα για δύο ουσιώδους σημασίας θέματα, που είναι η αναβολή για μετά τις εκλογές των μέτρων, αλλά και η ελαστικοποίηση των όρων του μνημονίου, με μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων ετών, τα οποία είναι ανέφικτα.
-
Με τη δημιουργία μίας νέας αγοράς το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να υποδεχθεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν προσφέροντάς τους συνοπτικές και μειωμένου κόστους διαδικασίες για την άντληση κεφαλαίων. Το Χρηματιστήριο είναι έτοιμο να ανακοινώσει τη δημιουργία μίας νέας αγοράς η οποία θα «υποδέχεται» μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων.
-
Το σκωτσέζικο ντους στην κυβέρνηση εκ μέρους των δανειστών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χθες κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εξέφραζε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, την έκπληξή του για το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλείται έκθεση του γερμανικού υπουργείου Oικονομικών, όπου ναι μεν γίνεται λόγος για σκέψεις του Βερολίνου να προβεί σε κινήσεις ώστε να στηριχθούν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του ευρώ, αλλά υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης από την ελληνική πλευρά ενός νέου πακέτου μέτρων
-
Αμφισβητεί ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει λογικές αποδόσεις ακόμη και για ομόλογα μικρής διάρκειας. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Αμφιβάλλω ότι η χώρα θα λάβει ακόμα και για μικρής διάρκειας ομόλογα αποδόσεις τις οποίες θα μπορεί να πληρώσει. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις» υποστήριξε ο κ. Ρογκόφ σε δηλώσεις του στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche.
-
Ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα φέρεται πως είναι διατεθειμένος να προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel. Όπως επισημαίνεται, το πακέτο θα συνδέεται με όρους. Στο έγγραφο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα», με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
-
Την προώθηση ρύθμισης που θα προβλέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους στο Δημόσιο προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, με δηλώσεις του στον «Τύπο της Κυριακής». Όπως αναφέρει συγκεκριμένα «ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αναγκαίων τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο του συμψηφισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και μάλιστα όχι μόνο για το Δημόσιο, αλλά για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης».
-
Ποσοστό 5,04% στο μετοχικό κεφάλαιο της Neurosoft A.E., της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται στην αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, απέκτησε η Centric Συμμετοχών ΣΕΝΤΡ+9,85% Α.Ε. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Neurosoft είναι εταιρεία παραγωγής λογισμικού, που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την παραγωγή, την προσαρμογή και τη συντήρηση ολοκληρωμένων ληροφοριακών συστημάτων
Ειδήσεις από το εξωτερικό
-
Στη χαλαρή νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα επιμείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως και τα μέσα της επόμενης χρονιάς, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ασθμαίνουσα ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να τολμήσει μία περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Σε δημοσκόπηση του Reuters η πλειονότητα των οικονομολόγων προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,25% έως και τον Ιούνιο του 2015, αποφεύγοντας την όποια κίνηση προς τα επάνω ή προς κάτω.
-
Στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, η υπηρεσία είσπραξης φόρων της Ιταλίας έχει από την Παρασκευή πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς 40 εκατομμυρίων Ιταλών πολιτών. Οι υπεύθυνοι της ιταλικής υπηρεσίας φοροεισπράξεων θα μπορούν να ελέγχουν εμβάσματα, πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, αυτόματες αναλήψεις και δάνεια. Οι ανώτεροι υπάλληλοι που διαθέτουν όμως το «ελεύθερο» να μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών είναι μόλις δεκαπέντε.
-
Απρόσμενη μείωση των πωλήσεών τους κατά την κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσαν οι εταιρείες λιανικής πώλησης της Γερμανίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στην οικονομία, μειώθηκαν κατά 2,5% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis. Το Νοέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 0,9%, με τους αναλυτές να αναμένουν σταθεροποίησή τους τον Δεκέμβριο.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ