Tι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2014 12:30
UPD:15:25
REUTERS/LUCAS JACKSON

Τον Ιανουάριο, ο Dow υποχώρησε 5,3% και ο S​​&P 500 3,6% - η χειρότερη μηνιαία πτώση τους από τον Μάιο του 2012. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,7%, καταγράφοντας το χειρότερο μήνα από τον Οκτώβριο του 2012.

Μετά από τις χειρότερες μηνιαίες αποδόσεις από τον Μάιο του 2012, που σημείωσαν οι αμερικάνικοι δείκτες τον Ιανουάριο, λόγω της αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές και της στροφής της πολιτικής της Fed, αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνέχιση του χορού των αποτελεσμάτων των εταιρειών αλλά – κυριότερα -  στο εάν η διόρθωση στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί. Στην Ευρώπη, όλη η προσοχή θα είναι επικενρωμένη στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ιδιαίτερα στη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιήσει ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου.

Wall Street

Οι καταλύτες που οδήγησαν τον Dow Jones και τον S&P 500 στις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους από το Μάιο του 2012 δεν έχουν εκλείψει, επισημαίνουν οι αναλυτές. Η διόρθωση τις αναδυόμενες αγορές – και τις διεθνείς μετοχές γενικότερα - φαίνεται πως έχει περιθώριο να συνεχιστεί, και οι παράγοντες που βοήθησαν στην ώθηση της αμερικάνικης αγοράς σε επίπεδα ρεκόρ στα μέσα Ιανουαρίου, δεν παρέχουν αρκετή στήριξη αυτή τη στιγμή.

Οι φωνές για διόρθωση της αγοράς έχουν γίνει πιο δυνατές , με τον S&P 500 να υποχωρεί 3,6% από τα ιστορικά υψηλά του και με την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι θα συνεχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Περισσότερες από 80 εταιρείες του S&P 500 δημοσιεύουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα , αλλά τα σημαντικά προβλήματα  στις αναδυόμενες αγορές, παραμένουν στην πρώτη γραμμή για τους επενδυτές .

«Οι αρνητικές ειδήσεις σε οποιαδήποτε περιοχή είναι λογικό να επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία σε άλλες αγορές. Αυτό δεν είναι θέμα «μετάδοσης» , αλλά επίδρασης », σημειώνει ο Τζον Κίσολμ, επικεφαλής επενδύσεων στην Acadian Investment Management. «Αναμένεται περαιτέρω αστάθεια στο επόμενο διάστημα», όπως προσθέτει.

Ενώ χώρες όπως η Τουρκία και η Νότια Αφρική έχουν λάβει μέτρα για τη σταθεροποίηση των νομισμάτων τους, η τάση παρέμεινε αρνητική για τις εγχώριες αγορές τους.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE VIX , ένα μέτρο της ανησυχίας των επενδυτών, αυξήθηκε 34,2%  τον Ιανουάριο στο 18.41, αν και παραμένει κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 20.

Τον Ιανουάριο, ο Dow υποχώρησε 5,3% και ο S​​&P 500 3,6% - η χειρότερη μηνιαία πτώση τους από τον Μάιο του 2012. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,7%, καταγράφοντας το χειρότερο μήνα από τον Οκτώβριο του 2012.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs επεσήμαναν την περασμένη εβδομάδα ότι όταν ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCΙ  υποχωρεί  τουλάχιστον 5%,  ο S&P 500 τείνει να υποχωρεί κατά το ήμισυ  αυτού του ποσοστού. Ο δείκτης MSCI έχει καταγράψει απώλειες 11% από την κορυφή του περασμένου Οκτωβρίου.

 «Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση, και για να ξεφύγουν από την πτωτική τροχιά χρειάζεται να υπάρξει σημαντική επανεξισορρόπηση στους λογαρισμούς τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της περιοχής», όπως τόνισε η Goldman Sachs σε έκθεση για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών.

Ο αντίκτυπος στις αμερικάνικες εταιρείες είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η Goldman εκτιμά ότι οι εταιρείες του S​​&P 500 αντλούν το 5% των κερδών τους από τις αναδυόμενες αγορές, με ορισμένους κλάδους να επηρεάζονται περισσότερο από άλλους.

Μεταξύ των εταιρειών με μεγάλη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές είναι η General Motors και η Yum Brands. Η Yum αντλεί περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεών της από τις αγορές των "BRIC"  - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Η μετοχή της υποχώρησε 11,2%  τον Ιανουάριο, ενώ η μετοχή της GM 11,7%.

Και οι δύο μετοχές, μαζί με τις μετοχές άλλων εταιρειών που έχουν έκθεση στις αναδυόμενες αγορές,  υποαπέδωσαν του S&P 500, από τότε που η Fed είπε για πρώτη φορά στις 18 Δεκμεβρίου, ότι προχωρά στη μείωση του προγράμματος τόνωσης.

Η ζήτηση στην Κίνα ήταν ιδιαίτερα υποτονική, η οποία επηρέασε τα αποτελέσματα της Apple, με τις πωλήσεις του iPhone να είναι κατώτερες  από τις αναμενόμενες, καθώς και της Wal-Mart Stores, η οποία έκλεισε ορισμένα καταστήμα στη χώρα, καθώς και στη Βραζιλία.

Με τις μισές από τις εταιρείες του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει  αποτελέσματα μέχρι στιγμής, σχεδόν το 70% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη, πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 63%, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Τα δύο τρίτα έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις για τα έσοδα, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 61%, αν και οι εταιρίες έχουν νικήσει τις μειωμένες εκτιμήσεις των αανλυτών, σε σχέση με πριν.

Ευρώπη

Συνεδρίαση ΕΚΤ

Δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια αλλαγή στα επιτόκια της ΕΚΤ, ούτε το πλαίσιο διαχείρισης της ρευστότητας κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου. Σε γενικές γραμμές, οι μακροοικονομικοί δείκτες παρέμειναν σύμφωνοι με το κεντρικό σενάριο της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, γεγονός που συνεπάγεται με μια αργή επιστροφή σε υψηλότερα ποσοστά του δομικού πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Το τρέχον στρες στις αναδυόμενες αγορές είναι πιθανό να αναφερθεί ως ένας πρόσθετος κίνδυνος υποχώρησης της ανάπτυξης , αλλά όχι στο βαθμό που απαιτεί άμεση δράση . Ωστόσο, ο πληθωρισμός , παρά την ανάπτυξη , παραμένει η βασική κινητήρια δύναμη για τη νομισματική πολιτική στο εγγύς μέλλον , και η έστω και μικρή αρνητική έκπληξη στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ( κάτω του 0,7 % σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο ), αυξάνει την πιθανότητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες .

Ακόμη η... έκπληξη δεν είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστενα ωθήσει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, ιδίως καθώς τα ποσοστά του πληθωρισμού στον πυρήνα της Ευρωζώνης ανέκαμψαν ελαφρώς, αλλά ο Ντράγκι πιθανότατα θα διατηρήσει την πιθανότητα  χαλάρωσης σταθερή, και ίσως και να διαμηνύσει μια πιθανή μείωση των επιτοκίων με μεγαλύτερη σαφήνεια .

Την ίδια στιγμή , η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει κάποια ανακούφιση από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων , οι οποίες εξακολουθούν να δείχνουν προς υψηλότερες τιμές πώλησης , καθώς και από την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων , η οποία αποκάλυψε περαιτέρω ενθαρρυντικά σημάδια της αναμενόμενης ανάκαμψης της ζήτησης για τραπεζικά δάνεια.

Τέλος , οι συνθήκες ρευστότητας τελικά σταθεροποιήθηκαν για πρώτη φορά σε έξι εβδομάδες , με το Eonia να κινείται χαμηλότερα κοντά στο 0,15 % . Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της ρευστότητας , αλλά προς το παρόν αυτή η μειωμένη μεταβλητότητα των επιτοκίων της αγοράς χρήματος θα παρέχει στην ΕΚΤ κάποια ανάσα πριν επανεκτιμήσει τις επιλογές της.

Δείκτες PMI

Αναμένεται μικρή αλλαγή στους τελικούς δείκτες PMI της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, καθώς και της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε σχέση με τους προκαταρκτικούς δείκτες. Στη Νότια Ευρώπη, η ανάκαμψη συνεχίστηκε στις αρχές του 2014, ιδίως στην Ισπανία, όπου ο κλάδος των υπηρεσιών συνεχίζει να διαπρέπει (ο δείκτης υπηρεσιών PMI αναμένεται να διαμορφωθεί στο 56,1 από 54,2 το Δεκέμβριο). Οι νέες παραγγελίες  αναμένεται να δείξουν ανάκαμψη, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ιταλία αναμένεται στο 50,2 (από 50,0 τον Δεκέμβριο) και στο 55,4 για την Ισπανία ( από 53,9 το Δεκέμβριο). Σε αντίθεση με την Ισπανία, ο κλάδος της μεταποίησης υπήρξε η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάκαμψη στην Ιταλία (ο μεταποιητικός PMI αναμένεται να διαμορφωθεί στο 54,1 τον Ιανουάριο).

Συνεδρίαση BoE

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να παραμείνει σε αναμονή κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, αφήνοντας το βασικό επιτόκιο πολιτικής της και το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων αμετάβλητα, στο 0,5% και στα 375 εκατ. στερλίνες αντίστοιχα.

Ωστόσο, η ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του ποσοστού ανεργίας θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αλλάξει την προς τα εμπρός καθοδήγησή της, πιθανότατα μαζί με τη δημοσίευση της Τριμηνιαίας Εκθεσης του Πληθωρισμού του Φεβρουαρίου. Πάντως, δεν αναμένεται η ΒοΕ να μειώσει το όριο για το ποσοστό ανεργίας, και οι πρόσφατες ομιλίες από μέλη του ΔΣ της τράπεζας καθώς και του διοικητή Μαρκ Κάρνεϊ το έχουν υποδηλώσει. Είναι πιθανό η τράπεζα να επισημάνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για περισσότερο από ότι αναμενεται από τις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα