Διαψεύδεται συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για το φυσικό αέριο

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 17:16
UPD:20:39
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Διαψεύδει η ΔΕΠΑ αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος τις πληροφορίες για συμφωνία με τη Gazprom ως προς την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, που διέρρευσαν νωρίτερα από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας και μεταδόθηκαν από το ΑΜΠΕ.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μέσω των διαπραγματεύσεων τη μείωση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, η διαπραγμάτευση είναι στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει μεν κινητικότητα αλλά το θέμα δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία να προσαρμόσουμε την τιμή σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, αλλά δεν έχει ακόμα υπογραφεί τίποτα» φέρεται να είχε πει νωρίτερα αξιωματούχος της Gazprom, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προ ημερών, στη συνάντησή τους.

Όπως έχει γράψει και το naftemporiki.gr, επιδίωξη των δύο πλευρών είναι να βρεθεί αμοιβαία λύση προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.

Εκτός από την τιμή, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους της προμήθειας και τις ρήτρες «take or pay» που προβλέπουν ότι η ΔΕΠΑ πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως, ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013) η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 10,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 7,2 στην ΕΕ.

Η Gazprom είναι ο κύριος προμηθευτής της ΔΕΠΑ, με πωλήσεις 2,3 δισ. κυβικά μέτρα το 2012.

Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που απέσπασαν μειώσεις τιμών από την Gazprom, το 2011, ύψους 7% περίπου.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα