ΔΕΠΑ-Gazprom: Σκληρό πόκερ για την τιμή του αερίου

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 17:12
UPD:17:14
REUTERS/GLEB GARANICH

Διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 12,85 δολάρια ανά MMBTU, την ώρα που σε άλλες χώρες το κόστος δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια.

Στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το κόστος της προμήθειας φυσικού αερίου εισέρχονται οι ΔΕΠΑ και Gazprom, δεδομένης της υψηλής τιμής στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες. Το ΥΠΕΚΑ αρνείται να επιβεβαιώσει πληροφορίες που θέλουν τις δύο πλευρές να οδεύουν σε αδιέξοδο.

Σχολιάζοντας στο naftemporiki.gr δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφαινόμενο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση και προσφυγή στη διεθνή διαιτησία ως επικρατέστερο σενάριο, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αρκούνται να υπογραμμίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με την απόκλιση της ελληνικής τιμής από τη μέση ευρωπαϊκή, οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε συμφωνίες οι οποίες υπογράφηκαν το 2007 και προσθέτουν ότι άλλες χώρες, προτού μειώσουν το κόστος, προέβησαν σε διαπραγματεύσεις με τη Gazprom, αντίστοιχες με τη σημερινή.

Αποδίδουν δε την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης (κατά περίπου 2 χρόνια) ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τη Gazprom στη διαδικασία η οποία συνόδευσε την απόπειρα εξαγοράς της ΔΕΠΑ από τον ρωσικό κολοσσό.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η ελληνική περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου οι εγχώριες αγορές φυσικού αερίου είναι πολύ μεγαλύτερες και άρα είναι δυνατές συμφωνίες με ευνοϊκότερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν ως στόχο της κυβέρνησης την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 12,85 δολάρια ανά MMBTU, την ώρα που σε άλλες χώρες το κόστος δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η (προ φόρων) τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία είναι έως και κατά 40% υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή.

Newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα