Υδρογονάνθρακες: Θετικές προοπτικές σε βάθος 10ετίας

Τα διλήμματα για την ηλεκτροπαραγωγή, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 12:58
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Τα δημόσια οφέλη από την αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο τοποθετούνται χρονικά σε 7-10 χρόνια και πιθανότατα θα ανέρχονται στο 40-50% των συνολικών εισπράξεων βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Το 2012 η Ελλάδα δαπάνησε 17 δις ευρώ για την εισαγωγή 152 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Χρονοδιάγραμμα έρευνας και παραγωγής

  • 1ο - 2ο  έτος:  Γεωλογικές μελέτες  – Σεισμικές καταγραφές 2D   
  • 3ο έτος: Σεισμικές καταγραφές 3D – Προσδιορισμός στόχων ενδιαφέροντος   
  • 4ο – 6ο έτος: Γεωτρητική Έρευνα
  • 7ο-10ο  έτος: Πιστοποίηση κοιτάσματος - Ανάπτυξη Πεδίου
  • Διάρκεια παραγωγής 25-35 έτη

Η Kantor, το ΕΛΙΑΜΕΠ , το ΙΟΒΕ, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς διοργάνωσαν την Πέμπτη το βράδυ εκδήλωση με θέμα «Το Ενεργειακό δίλημμα της χώρας - Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό», στο πλαίσιο του προγράμματος του Megaron Plus.

«Οι δυνατότητες εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα είναι πολύ σημαντικές και οι προοπτικές απολύτως θετικές», συμπεραίνει η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σοφία Σταματάκη, η οποία κάνει λόγο για ύπαρξη πετρελαιοπιθανών περιοχών.

Εφόσον εντοπιστούν κοιτάσματα προς εκμετάλλευση, η επένδυση θα ανήκει στον επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει και το αντίστοιχο κόστος. Τα έσοδα τα οποία αναμένονται σε αυτήν την περίπτωση για το ελληνικό δημόσιο (εκτός από το άμεσο όφελος των εσόδων διανομής των ερευνητικών δεδομένων) θα αρχίσουν να εισπράττονται παράλληλα με την έναρξη της παραγωγής, θα προκύπτουν από το μίσθωμα και τη φορολόγηση της επένδυσης, και θα ανέρχονται σχεδόν στο 50% του συνολικού οικονομικού οφέλους της επένδυσης (το άλλο μισό θα εισπράττεται από τον επενδυτή).

Η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων υπογραμμίζει τις εξής παραμέτρους:

  • Η Έρευνα & Παραγωγή υδρογονανθράκων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη επιχειρηματική δραστηριότητα, υψηλού κινδύνου (γεωλογικού-γεωτρητικού), υψηλής ένταση κεφαλαίων και απαιτεί εξειδικευμένες τεχνολογίες και χρόνο.
  • Η Ελλάδα είναι μη εξερευνημένη (frontier) περιοχή, με σύνθετο & δύσκολο γεωλογικό περιβάλλον και μεγάλα βάθη θάλασσας. Υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής τεχνολογιών νέας γενιάς.
  • Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος: μεγάλη προσφορά περιοχών για έρευνα σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στο χώρο της Μεσογείου που ενδιαφέρει πιο άμεσα τη Χώρα (Αίγυπτος, Λιβύη, Αλγερία, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρο, Λίβανο) .
  • Η διεθνής πετρελαϊκή αγορά παρακολουθεί  με  μεγάλο ενδιαφέρον τις δραστηριότητες στη χώρα. Σημειώνεται έντονη επιχειρηματική κινητικότητα.
  • Η γεωπολιτική θέση ενισχύει τον ρόλο της στη Ν.Α Μεσόγειο - Βασική οδός διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ΕΕ.
  • Η ενίσχυση της συμμετοχής υδρογονανθράκων ελληνικής προέλευσης στην κάλυψη των αναγκών της χώρας θα συντελέσει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες, η πρώτη γεώτρηση στα Γιάννενα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο θα μπορούσε να γίνει σε 3 χρόνια. Αντιστοίχως, στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη σε 7 χρόνια.

«Δεν γνωρίζουμε τι ποσότητες θα μπορούσαμε να βρούμε, αλλά ό,τι εντοπίζαμε θα βοηθούσε στην ενεργειακή μας ανεξαρτητοποίηση, καθώς είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από το αργό (εισάγουμε 152 εκατ. βαρέλια και διαθέτουμε 17 δις ευρώ ετησίως)», επισημαίνει η κα Σταματάκη, η οποία σημειώνει ότι την περίοδο 1996-2011 καταγράφηκε ανενεργή δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, γεγονός το οποίο η ίδια συνδέει με την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

Δημήτρης Παπακανέλλου, διευθυντής της Kantor: Αυξανόμενες και μη ανταγωνιστικές οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, κυρίως λόγω του τέλους για τις ΑΠΕ που αφορά στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Μονοπωλιακή η θέση της ΔΕΗ. Επίσης μη ανταγωνιστικές οι τιμές στο φυσικό αέριο (υψηλή τιμή αγοράς από τη Ρωσία) και υψηλή συγκέντρωση αγοράς -παράλληλα, σημαντικό ρίσκο στην ασφάλεια εφοδιασμού και μηδενική δυνατότητα εξαγωγών, λόγω έλλειψης υποδομών. Η φορολόγηση των καυσίμων στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες διεθνώς.

Αλέξης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ECCO International, USA: Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αποδεικνύονται μη βιώσιμοι. Στην Ελλάδα οι τιμές της χονδρεμπορίας μειώνονται και της λιανικής αυξάνονται. Η ελληνική αγορά ενέργειας είναι επιδοτούμενη. Ξεκινήσαμε να την απελευθερώνουμε και μείναμε στη μέση της διαδρομής, όπου βρίσκεται το χειρότερο σημείο. Χρειάζεται η δημιουργία μηχανισμών αγορών. Από άποψη ενεργειακής επάρκειας, μας έχουν «σώσει» οι ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου -δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα είναι δυνατό στο μέλλον. Το ζήτημα δεν είναι η ίδια η ισχύς, αλλά η δυνατότητα να ρυθμίζει κανείς την ισχύ. Η Ευρώπη χρειάζεται μία αγορά ρύπων, οι πωλήσεις των οποίων θα μπορούν να επιδοτούν μικρά projects. Αναγκαία η επένδυση στην έρευνα για ευφυή δίκτυα. Το net metering είναι ένα ρυθμιστικό εργαλείο για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

Ραφαήλ Μωϋσής, αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ: Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί στόχο απολύτως επιθυμητό αλλά δυσεπίτευκτο που πολύ λίγο θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας ή στο τρίγωνο της γνώσης. Ασφαλώς η χώρα διαθέτει δυναμικό ΑΠΕ, ασφαλώς μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε, αλλά το δυναμικό αυτό αποτελεί εσωτερική μας

Την περίοδο 2005-2012 το ενεργειακό κόστος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 37%, όταν στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 4%. Οι ευρωπαϊκές τιμές είναι δύο φορές υψηλότερες από τις αμερικανικές.

υπόθεση που δύσκολα μπορεί να συμβάλει στην εξωστρέφεια. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ακριβή επειδή η τιμή αγοράς από τη Gazprom είναι συγκριτικά υψηλή (αυτό ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί εν μέρει...), επειδή το κόστος κατασκευής του κεντρικού αγωγού υπήρξε – στην αρχή τουλάχιστον – πολύ μεγάλο (αυτό σιγά-σιγά αποσβένεται) και επειδή το 70% περίπου του αερίου που καταναλώνεται (κατά πολύ το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή (αυτό πολύ δύσκολα διορθώνεται).

Μίλτος Ασλάνογλου, αντιπρόεδρος της ΡΑΕ: Η ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας θα πρέπει να γίνει κατά τρόπον ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της ασφάλειας εφοδιασμού. Είναι απαραίτητη η ηλεκτρική διασύνδεση των νήσων, η βελτίωση της αγοράς αερίου και των όρων προμήθειάς του, η αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου είσπραξης των λογαριασμών, η μείωση της φορολογίας, σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο καθώς και η διαμόρφωση νέων συνθηκών της αγοράς ΑΠΕ, οι οποίες πρέπει να αναπτύσσονται με όρους ανταγωνισμού.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Καστρινάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kantor μιλάει σε εκδήλωση με θέμα «Το Ενεργειακό δίλημμα της χώρας - Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό»  που έγινε στο MEGARON PLUS.

Κωνσταντίνος Καστρινάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kantor: Παρά την μεγάλη σημασία του εντοπισμού και της αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δεν μπορούμε βραχυπρόθεσμα να αρκεστούμε σε αυτή την προοπτική.  Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό υλοποίησης ενεργειακών υποδομών, εσωτερικών δικτύων αλλά και διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες, που θα ενισχύσουν την ασφάλεια τροφοδοσίας  και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη εμπορίου ενέργειας. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα