Οι επενδυτές απέσυραν 10 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα από μετοχές και ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας EPFR Global.
Οι εκροές από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών έφθασαν τα 6,3 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 29 Ιανουαρίου - οι μεγαλύτερες των τελευταίων 2,5 ετών. Από την αρχή του 2014 αποσύρθηκαν 12,2 δισ. δολάρια από μετοχές, ενώ σε όλο το 2013 είχαν φύγει 15 δισ. δολάρια.
Η αναταραχή στις αναδυόμενες επεκτάθηκε την περασμένη εβδομάδα και στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων οικονομιών, από τα οποία σημειώθηκαν εκροές σχεδόν 5 δις. δολαρίων στην εβδομάδα έως την Πέμπτη.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο επικαλείται στοιχεία της EPFR Global, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές συνωθούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου έχουν επενδύσει 4,67 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές στις χώρες της περιφέρειας, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που κατέγραψαν πέρυσι τις μεγαλύτερες εισροές αμερικανικών κεφαλαίων στα χρηματιστήριά τους, ενώ σημαντικές ήταν και οι εισροές που είχαν η Βρετανία και η Ολλανδία.
Πέρυσι είδαμε «ένα είδος περιφοράς» στα διεθνή χρηματιστήρια, δήλωσε ο διευθυντής έρευνας της EPFR Κάμερον Μπραντ. «Ο κόσμος έφυγε από τις αναδυόμενες αγορές, αλλά αναζητούσε την ίδια σχέση κινδύνου - απόδοσης, το οποίο βρήκαν στις αγορές της Νότιας Ευρώπης». Οι εισροές αντανακλούσαν επίσης τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης και στη σταθερότητα της νομισματικής ένωσής της. Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν αυτή τη εβδομάδα από τον φόβο ότι η πρόσφατη επίθεση στα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών θα είχε ευρύτερες συνέπειες, αλλά χθες σημείωσαν κάποια άνοδο.
Την τρέχουσα εβδομάδα σημειώθηκαν μεγάλες υποτιμήσεις νομισμάτων αναπτυσσόμενων οικονομιών, με τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων ή παρεμβάσεις στις αγορές για να περιορίσουν τους κλυδωνισμούς.
Οι απώλειες των νομισμάτων και οι αυξήσεις των επιτοκίων έθεσαν υπό πίεση τις επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα, οδηγώντας στις εκροές. Ο δείκτης μετοχών των αναδυόμενων MSCI έχει υποχωρήσει 6% τον Ιανουάριο, ενώ από τους δείκτες της JP Morgan προκύπτει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σε εγχώριο νόμισμα (των αναδυόμενων) έχουν αυξηθεί κατά 30 μονάδες βάσης (0,3 της ποσοστιαίας μονάδας) και των ομολόγων σε δολάρια κατά 40 μονάδες βάσης.