Ανοδικά το δολάριο, υποχωρεί το ευρώ

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 12:35
UPD:12:36
Shutterstock

Το δολάριο ενισχύεται στο υψηλό εβδομάδας έναντι του καλαθιού βασικών νομισμάτων, με τους επενδυτές να παραμένουν σήμερα επικεντρωμένοι στο ευρώ, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Το αμερικανικό νόμισμα υποστηρίζεται επίσης από τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τα οποία αναπτέρωσαν τις ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε, στο σύνολό της, να μείνει ανεπηρέαστη από τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές.

«Νομίζω ότι η επίδραση των αναδυόμενων αγορών στα νομίσματα του G10 θα μειωθεί και η εστίαση της αγοράς θα επιστρέψει στη δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ», όπως δήλωσε ο Κοϊτσι Τακαμάτσου, επικεφαλής των συναλλαγών forex της Nomura Securities στο Τόκιο.

Ο δείκτης του δολαρίου διαμορφώνεται στο 81,055, και οδεύει προς συνολικά κέρδη αυτόν τον μήνα της τάξης του 1,3%.

Το ευρώ υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας έναντι του δολαρίου και στο 1,3526 με πτώση 0,21% και επίσης χάνει έδαφος έναντι και του ιαπωνικού νομίσματος, αγγίζοντας το χαμηλό οκτώ εβδομάδων και το 138,90.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αιφνιδιαστικά τον Ιανουάριο και στο 0,7% ετησίως από 0,8% τον Δεκέμβριο, εντείνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βρεθεί υπό μεγαλύτερη πίεση να δράσει για να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Μια απότομη πτώση του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους πυροδότησε τη συζήτηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο ολίσθησης σε αποπληθωρισμό, αν και πολλοί επενδυτές δεν θεωρούν αυτό ως κεντρικό τους σενάριο.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, και οποιοδήποτε σημάδι μιας μεγαλύτερης προθυμίας να λάβει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο κοινό νόμισμα.

Έναντι του γεν, το δολάριο ενισχύεται στο 102,78, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες της τάξης του 0,7% και κινούμενο μακριά από το χαμηλό επτά εβδομάδων και το 101,77 που άγγιξε τη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών γύρω από τις αναδυόμενες αγορές.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα