Οι ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να έχουν ενισχύσει τους φόβους μετάδοσης των προβλημάτων της περιοχής προς τις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά αυτό που συμβαίνει στις αναδυόμενες αγορές θα... παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.
Οι αναπροσαρμογές των επενδυτικών χαρτοφυλακίων λόγω της αναταραχής στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε βραχύβιες πιέσεις – καθώς η μεταβλητότητα φέρνει... μεταβλητότητα – και όχι πιο μακροχρόνιες, τονίζει χαρακτηριστικά η Goldman. «Η πρόσφατη υποχώρηση στις αναπτυγμένες αγορές είναι υπερβολική», προσθέτει.
«Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχουμε δει μια σαφή ρήξη στα assets των ανεπτυγμένων αγορών, με σημαντικές ρευστοποιήσεις στις αμερικάνικες μετοχές και αντίστοιχο ράλι στις αγορές των αμερικάνικων ομολόγων, σημειώνει η Goldman. «Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές έχει οδηγήσει σε μια ανανεωμένη έμφαση στα προβλήματα της περιοχής και στο εάν μπορεί να μεταδοθούν στον αναπτυγμένο κόσμο την παγκόσμια οικονομία», όπως επισημαίνει η τράπεζα.
Αλλά, όπως τονίζει, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης και των ευρύτερων κρίσεων στην περιοχή τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν αισθάνθηκαν κάτι ιδιαίτερο. «Η μετάδοση των προβλημάτων στον υπόλοιπο κόσμο μέσω αυτών δεν είναι πιθανή», συμπληρώνει η Goldman.
H ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να επιβραδυνθεί απότομα περαιτέρω και πολύ έντονα έτσι ώστε να υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης, ιδίως δεδομένου ότι οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και οι αποδόσεις των ομολόγων θα παρέχουν κάποιο μαξιλάρι, όπως σημειώνει η Goldman .
Ενώ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης ο οποίος θα μπορούσε να έρθει μέσω του τραπεζικού συστήματος και μέσω των αυστηρότερων συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές , η έκθεση των τραπεζών του ανεπτυγμένου κόσμου προς τις αναδυόμενες αγορές δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα.