Προβληματισμός στο Eurogroup για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 23:55
UPD:28/01/2014 00:20
EPA/OLIVIER HOSLET

Τον προβληματισμό τους για τους κινδύνους που υφίστανται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες πλήττονται από αναταραχές εξέφρασαν στο Eurogroup της Δευτέρας κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσουν σενάρια που κάνουν λόγο για πιθανής αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

«Έχουμε δει αναταράξεις σε διάφορα μέρη τις τελευταίες ημέρες, από την Αργεντινή έως την Κίνα» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μία υπενθύμιση ότι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι παρόντες.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την  οποιαδήποτε απραξία» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντέισελμπλουμ, εξέφρασε την ανησυχία του διευκρινίζοντας λέγοντας ότι «ανησυχούμε με το τι θα πράξουμε για την τόνωση της οικονομίας εκεί».

Σημειώνεται ότι ολοένα και αυξανόμενες ανησυχίες για την κατάσταση των αναδυόμενων οικονομιών οδήγησε σε αστάθεια τους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τις μετοχές στην Ιαπωνία να καταγράφουν μεγάλη πτώση τη Δευτέρα και το ξεπούλημα μετοχών στην Ευρώπη να συνεχίζεται.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ο  Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ο Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, η οποία, σημείωσε, εξήλθε από την ύφεση πέρυσι αλλά δίνει μάχη για να αφήσει για πάντα στο παρελθόν την οικονομική κρίση.

«Η Ευρώπη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση…Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν μετατοπίσει τις ανησυχίες τους σε άλλα μέρη του κόσμου, γεγονός που αν το δει κανείς από την ευρωπαϊκή προοπτική, είναι ένα καλό σημάδι» είπε.

EPA/OLIVIER HOSLET

O πρόεδρος της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Αργεντινή βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας καθώς την περασμένη εβδομάδα υιοθέτησε νέα νομισματική στρατηγική, αφήνοντας την ισοτιμία του πέσο να κατρακυλήσει. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία του πέσο υποχώρησε κατά 18% έναντι του δολαρίου και μέσα σε αυτόν τον μήνα κατά 22%, έναντι 24% για το σύνολο του 2013.

Ο Ρεν κάλεσε τις αναδυόμενες οικονομίες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις «που θα ενδυναμώσουν τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών τους» προκειμένου να μπορούν να «είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την προοπτική σταδιακής κατάργησης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα