Market Beat: Σήμερα με θετικό διεθνές κλίμα κρίνεται η ποιότητα και η διάρκεια της διόρθωσης

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 10:04
UPD:10:15
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η αγορά της Αθήνας δεν παρακολούθησε χθες την αντίδραση στην τριήμερη πτωτική αλυσίδα που εκδηλώθηκε στις αγορές της Ευρωζώνης και της Νέας Υόρκης. Αντίθετα, οι πιέσεις αφαίρεσαν άλλο ένα δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, μέσα από τις σημαντικές απώλειες μετοχών, όπως ήταν οι: ΟΤΕ με τζίρο 13,545 εκατ. ευρώ και μεταβολή -3,13%, ΕΤΕ με τζίρο 11,351 εκατ. ευρώ και μεταβολή -5,23%, ΔΕΗ με τζίρο 7,767 εκατ. ευρώ και μεταβολή -5,05%, ΟΠΑΠ με τζίρο 6,766 εκατ. ευρώ και μεταβολή -2,26%. Με το τζίρο τους να αποτελεί το 47% του συνολικού!

Οι θέσεις των εγχώριων αναλυτών για τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών  και μάλλον δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση γι' αυτές τις πιέσεις, παρά μόνο στην ΕΤΕ λόγω της Finansbank. Επίσης η ΔΕΗ βρίσκεται μέσα στη δίνη των αρνητικών εξελίξεων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜHΕ. Ενώ το πιθανότερο είναι κάποια funds να αποφάσισαν ήδη να μειώσουν την έκθεσή τους στο ΧΑ συνολικά. Αυτό που μέτρησε σε κάποιο ποσοστό ήταν η έκθεση της  JP Morgan, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πιθανότητα να διενεργηθούν εκλογές στην Ελλάδα πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 αγγίζει το 70%».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η διόρθωση, αν συνεχιστεί, είναι σχεδόν βέβαιος ο μετασχηματισμός της σε βουτιά που θα σταματήσει πιθανά μετά την εγγραφή απωλειών από την κορυφή του Ιανουαρίου κοντά στο 22%. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η εκτίμησή μας για την εμφάνιση του January effect στο ΧΑ να διαψεύδεται μετά τη «στιγμιαία» (από την αρχή ως τις 10/1) αρχική θριαμβευτική επιβεβαίωση.   

Το ίδιο συνέβη και με την εκτίμησή μας για αντίδραση χθες, αφού αρχικά υπήρξε συντονισμός με το διεθνές κλίμα και μάλιστα με ενθουσιασμό των επενδυτών όπως μαρτυρά το ανοδικό χάσμα τιμών στο άνοιγμα. Αλλά η επιστροφή των πιέσεων στο τέλος του πρώτου μέρους των συναλλαγών επέβαλε κάθοδο και κλείσιμο πάνω στη τιμή που αναμέναμε να λειτουργήσει ως στήριξη στη περίπτωση συνέχειας στην πτώση.

Η εκτίμησή μας από χθες ήταν: «Η τιμή που άφησαν χθες τον 25άρη οι επενδυτές, πιέζοντας ως το πέρας των δημοπρασιών μπορεί να λειτουργήσει ως στήριξη και αν δεν υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη σήμερα, τότε οι 374 και οι 363,5 μονάδες αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία να σταματήσει μια διαρκής υποχώρηση με γενικευμένα χαρακτηριστικά».    Σήμερα απλά θα αλλάξει στο πλήθος των πιθανών μελλοντικών στηρίξεων. Δηλαδή η τιμή που άφησαν χθες τον 25άρη οι επενδυτές, πιέζοντας ως το πέρας των δημοπρασιών μπορεί να λειτουργήσει ως στήριξη και αν δεν υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη σήμερα, τότε οι 363,5 μονάδες αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία να σταματήσει μια διαρκής υποχώρηση με γενικευμένα χαρακτηριστικά. Μετά έρχονται οι 350 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την ώρα που οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed που ξεκίνησε την Τρίτη.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο κατά 0,57% ή 90,68 μονάδες και έκλεισε στις 15.928,56 μονάδες. Ο Standard & Poor's ενισχύθηκε κατά 0,61% ή 10,94 κλείνοντας στις 1.792,50 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  διαμορφώθηκε στις 4.097,96 μονάδες κατά 0,35% υψηλότερα. Στη συνεδρίαση της Fed θα  προεδρεύσει για τελευταία φορά ο Μπεν Μπερνάνκι, ενώ οι  επενδυτές αναμένουν μια ανακοίνωση για περαιτέρω μείωση των μέτρων τόνωσης της αγοράς, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με τις μηνιαίες αγορές assets να διαμορφώνονται πλέον στα 65 δισ. ευρώ, από 75 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη, μετά από τρεις ημέρες έντονης υποχώρησης, λόγω των θετικών νέων από το μέτωπο των αποτελεσμάτων κερδοφορίας των ετιαρειών, καθώς και των οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ.

Η νευρικότητα στην αγορά ήταν έντονη τις τελευταίες ημέρες, με το ενδεχόμενο της πλήρης απόσυρσης των νομισματικών μέτρων τόνωσης της Fed και την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης να ενισχύουν την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, από την Τουρκία και την Ταϊλάνδη, μέχρι και την Αργεντινή. Η Federal Reserve ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, κατά την οποία αναμένεται να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια περαιτέρω, τις μηνιαίες αγορές assets. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,69% , ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,33%, ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε 0,62% υψηλότερα, ο γερμανικός DΑΧ ενισχύθηκε 0,98%, ενώ στο +1,24% και στο +0,90% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Το επενδυτικό κλίμα ήταν ισχυρό κατά τις πρωινές ώρες της συνεδρίασης, αλλά άλλαξε νωρίς το απόγευμα , καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι  παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 4,3% το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο.  Οι αμερικανικές μετοχές  περιόρισαν τα κέρδη τους μετά την είδηση, και οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν στο ίδιο κλίμα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εταιρειών και τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, συνέβαλαν στην τόνωση της αγοράς σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη των αμερικανών καταναλωτών αυξήθηκε στο 80,7 τον Ιανουάριο, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη στο 78,1.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική οικονομία σημείωσε τον  ταχύτερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής, με την ετήσια ανάπτυξη το 2013 να διαμορφώνεται 1,9% από μόλις 0,3% το 2012. Αυτό  ήρθε ωστόσο, σε αντίθεση με τα στοιχεία από τη Γαλλία, όπου η χώρα σημείωσε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας

Τεχνική ανάλυση

Επαναλαμβάνουμε:

Παρακολουθώντας την πορεία του 25άρη, η στήλη θεωρεί πιθανότερο να ανακαλυφθεί μια στήριξη κοντά στις 374 μονάδες,  αν μετρήσει η αγορά την στατιστική συσσώρευση δεδομένων που προκάλεσαν οι συνεδριάσεις στις 12/11 που ο 25άρης έκλεισε στις 374,35 με υψηλό μέρας πάνω από το χθεσινό κλείσιμο στις 385,93 μονάδες. Αποτέλεσε το πέρας μιας διόρθωσης μετά την εγγραφή υψηλού στις 22/10 και κατόπιν ξεκίνησε μια άνοδος που έφερε το υψηλό του Δεκεμβρίου. Τα ίδια επίπεδα τιμών στις 10/10/2013 ήταν οροφή σε μια ανοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τις 28 Αυγούστου, με το δείκτη τότε στις 300 μονάδες και ο 25άρης είχε κλείσει στις 373,68 με υψηλό ημέρας τις 374,45. Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει κατά την εκτίμησή μας πιθανή στήριξη στα επίπεδα των 374 μονάδων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως τα επίπεδα που έκλεισε ο δείκτης των παραγώγων ήταν πάνω σε μια μέτριας ισχύος στήριξη, αφού στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσαν τοπικές οροφές σε δυο περιπτώσεις. Η πρώτη, ελέγχοντας προς τα πίσω, είναι η αντίσταση στην άνοδο του 25άρη στις 19 Δεκεμβρίου με τον δείκτη να κλείνει στις 380,61 μονάδες, με υψηλό στις 383,45 και χαμηλό τις 376,8 και μετά από αυτή την συνεδρία, ακολούθησε πτώση ως τις 23/12. Η δεύτερη ήταν στις 19/11 με κλείσιμο στις 380,88 και υψηλό στις 382,93 μονάδες.

Η περασμένη συνεδρίαση στο Χ.Α.

Απέτυχε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που είχε ξεκινήσει το ελληνικό χρηματιστήριο χθες το πρωί, όπου τα κέρδη του είχαν φτάσει να διαμορφώνονται λίγο κάτω από το  1,5%, μετά την πτώση που άγγιζε το 11% από τις 10 Ιανουαρίου. Στο 2,21% η απώλειες από τις αρχές του έτους και στο 12,30% από τις 10 Ιανουαρίου και τα υψηλά των – σχεδόν – 1.300 μονάδων. Ισχυρές πιέσεις σε Εθνική, ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και στις 1.136,97 μονάδες με πτώση 1,94%, έχοντας κινηθεί το πρωί ως το υψηλό των 1.176,04 μονάδων με κέρδη 1,43%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στα 79,64 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 30 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,85%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 1,70% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε πτώση 0,88%. Μικτή ήταν η εικόνα στις μετοχές των τραπεζών, με τη μετοχή της Εθνικής να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να κλείνει με πτώση 5,23%, η Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη στα 1,66 ευρώ, στο –1,84% έκλεισε η Eurobank, ενώ με άνοδο 0,31% έκλεισε η Alpha Bank.

Πιέσεις δέχθηκε η πλειονότητα των blue chips του δείκτη FTSE Large Cap, με τις μεγαλύτερες να συγκεντρώνουν οι ΔΕΗ ΔΕΗ-5,05% –5,05%, FrigoglassΦΡΙΓΟ-4,70% –4,70%, Folli Follie –4,62%, Τιτάν –4,17%, ΟΤΕ ΟΤΕ-3,13%-3,13% και Μέτκα ΜΕΤΚ-3,12% –3,12%. Ανοδικά έκλεισαν μόνο η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+4,11% στο +4,11%, η Coca Cola στο +1,81% και η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+0,14% με κέρρδη 0,14%.

Παρόλο που οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές ηρέμησαν, με την Ευρώπη και την Wall Street να κινούνται ανοδικά μετά από πτωτικό τριήμερο λόγω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, η ελληνική αγορά δεν φαίνεται να βρίσκει κανένα στήριγμα πουθενά. Η μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα χθες, αλλά και οι δηλώσεις από το ΥΠΟΙΚ ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2013 ενδεχομένως να διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ, δεν κατάφεραν να πείσουν τους ξένους επενδυτές να επιστρέψουν στο Χ.Α.

Σήμερα

Η Τουρκία εξέπληξε τους επενδυτές με μια τεράστια αύξηση των επιτοκίων, ανακινώντας ελπίδες ότι η δραστική αυτή ενέργεια θα βραχυκυκλώσει τον φαύλο κύκλο των ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές και θα αναβιώσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνου γενικά.

Η τολμηρή κίνηση και κατάφερε ακόμη να επισκιάσει τη συνεδρίαση της Federal Reserve των ΗΠΑ, κατά την οποία αναμένεται ευρέως να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και MBS κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Τα e -mini futures του S & P 500 εμφανίζουν κέρδη +0,5% και στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei +1,7% ενώ τα θεωρούμενα ως ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν και ο χρυσός, χαλάρωσαν όλα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναπήδησε κατά +0,5% μετά από τρεις πτωτικές συνεδρίες.

Η Τουρκία ακολούθησε την Ινδία σφίγγοντας την ρευστότητα σε μια συνεδρίαση επί της πολιτικής της με μια τεράστια αύξηση κατά 425 μονάδες βάσης, στο επιτόκιο του overnight δανεισμού από τη μια μέρα στην άλλη, οδηγώντας το στο 12% από 7,5%.

Οι πρώτες ενδείξεις ήταν ότι θα μπορούσε να είναι αρκετή αυτή η απόφαση για να ανακόψει την κατατρόπωση της τουρκικής λίρας η οποία αναρριχήθηκε στο 2,1870 ανά δολάριο, και μακριά από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας που ήταν 2,39. Ο κύκλος συναλλαγών ήταν πολύ υψηλός για τις ώρες που λειτουργούν οι ασιατικές αγορές, όπου το νόμισμα σπάνια διαπραγματεύεται.

Περισσότερες κεντρικές τράπεζες χωρών που βρίσκονται στην αναδυόμενη αγορά αναμένεται να λάβουν μέτρα για να καταστείλουν ένα μείγμα πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα και μια φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η Κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής θα έχει συνάντηση επί της πολιτικής της σήμερα.

Περιμένοντας ακόμα την FED στην  Wall Street, ο Dow έκλεισε την Τρίτη με κέρδη της τάξης του +0,57%, ενώ ο S & P 500 αυξήθηκε +0,61%. Οι ήρεμοι τόνοι αντανακλώνται στο μέτρο της μεταβλητότητας της αγοράς, τον δείκτη VIX , ο οποίος υποχώρησε πάνω από 9,0% την Τρίτη πέφτοντας στο 15,80 από τη μέγιστη τιμή των 18,99.

Τα Νομίσματα δέχθηκαν μόχλευση με βάση τις τιμές των εμπορευμάτων και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επωφελήθηκε από την καλύτερη διάθεση. Επίσης, ήταν εμφανής η βοήθεια από την έκπληξη που προκάλεσε η δύναμη της βιομηχανικής παραγωγής στη Νότια Κορέα, που λειτούργησε σαν ένα αντίδοτο στην πρόσφατη υποχώρηση στα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε φθάνοντας στα 0,8800 δολάρια στον απόηχο των ειδήσεων από την Τουρκία. Το γιεν που χρησιμοποιήθηκε σαν ασφαλές καταφύγιο έδωσε πίσω μερικά από τα πρόσφατα κέρδη του, αφού το δολάριο έφθασε στα 103,25 γεν από το χαμηλότερο σημείο του επτά εβδομάδων στα 101,71 που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας.

Οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν ακόμα να είναι ευάλωτες σε ό, τι η Fed αποφασίσει σχετικά με την πολιτική της. Η μείωση των ΗΠΑ στο πρόγραμμα τόνωσης, σε συνδυασμό με τις προκύπτουσες υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, είναι ένας λόγος για να στραφούν τα χρήματα πίσω στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές φαίνεται να έχουν κάνει ειρήνη με τη σταθερή υποχώρηση του QE δεδομένου ότι ισχύει η δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν σταθεροποιηθεί στο 2,77% σε σχέση με την κορύφωση τους στο 3,04% κατά την έναρξη του μήνα.
Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός κατέληξε στα 1.252,70 δολάρια η ουγγιά για να σημειωθεί υπολογίσιμη υποχώρηση από το υψηλό της Δευτέρας στα 1.278,01 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 29 σεντς, φθάνοντας στα 97,12 δολάρια. Το μπρεντ είχε άνοδο 76 σεντς την Τρίτη φθάνοντας στα 107,45 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν εμφανίστηκε κάποια αξιόλογη και φρέσκια ανάλυση επί της τάσης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να αντεπιτεθούν

Οι αναδυόμενες αγορές πραγματοποίησαν ράλι σαν απάντηση στις τολμηρές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αύξησης 425 - 500bp των επιτοκίων οδήγησε την λίρα να ανακάμψει κατά 4,1% έναντι του USD, διαπραγματευόμενη στα ισχυρότερα επίπεδα σε βάθος 20 ημερών, αν και εξακολουθούμε να αναμένουμε παρατεταμένη αβεβαιότητα με μια ακόμη αλλαγή πλαίσιο λειτουργίας της τουρκικής οικονομίας. Ακόμη και μεταξύ των ευάλωτων νομισμάτων, το κορεάτικο γουαν είχε υπεραπόδοση σήμερα, ωθούμενη από την καταγραφή πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο της μεταποίησης.

Οι Ιαπωνικές μετοχές κέρδισαν +2,3% σήμερα, εν μέσω μιας ανανεωμένης αποδυνάμωσης του γιεν. Τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού που θεωρήθηκαν ασφαλές καταφύγιο, όπως τα ομόλογα ΗΠΑ και ο χρυσός έχουν επίσης υποχωρήσει. Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, πιστεύουμε ότι η FOMC θα σταθεί σε μεγάλο βαθμό στην μέτρια ανάπτυξη των θέσεων εργασίας του Δεκεμβρίου, καθώς και στην πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς. Αναμένουμε ότι η FOMC να ανακοινώσει περαιτέρω βαθμιαία μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της κατά 10δις δολάρια, διατηρώντας παράλληλα την καθοδήγηση προς τα εμπρός για επιτόκια κοντά στο μηδέν ως το 2015.

Στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές αναμένονται οι αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής όπως η Μαλαισία ( σήμερα ) , Νότια Αφρική ( σήμερα ) και το Μεξικό ( Παρασκευή) και  θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης των Τραπεζών πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο οποίος προήδρευσε στο πρώτο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin). Ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε. η τραπεζική ολοκλήρωση Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν,  λίγο μετά τη λήξη του Ecofin στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τραπεζική ένωση πριν τις ευρωεκλογές.

Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών τα περί ενδεχομένου μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, δεν εξετάζεται, ούτε εξετάστηκε ποτέ, ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, ούτε αλλαγής του καταστατικού του. Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε νωρίτερα στη Βουλή, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να αντικατασταθεί από ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης με ξένη διοίκηση και έδρα το Λουξεμβούργο, απαντούσε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις αξιωματούχων και δημοσιεύματα.

«Ελλιπείς, περιστασιακές και αποσπασματικές» χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης επιδιώχθηκε κυρίως με τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται η μείωση των ελλειμμάτων, εκφράζεται η άποψη περί «υπερφορολόγησης» των Ελλήνων πολιτών και διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς τα τελικά οφέλη μιας επιστροφής στις αγορές το 2014.

Αρχίζει στις 3/2/2014 η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 41.750.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Αθηνά Α.Τ.Ε., ονομαστικής αξίας 0,80 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Από την 30η Ιανουαρίου 2014 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 6.078.349 νέων κοινών ανώνυμων μετοχών της Βαρβαρέσος, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα οφείλει να συμπαραταχθεί με τις θέσεις του ΔΝΤ, μπροστά στις τρεις εκδοχές οι οποίες κατά τη γνώμη του προβάλλουν αναφορικά με το δημόσιο χρέος, εκφράζει στο naftemporiki.gr ο χρηματιστηριακός - οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: Ή θα πείσουμε την Ευρωζώνη να ακολουθήσει το μονοπάτι της λογικής ή θα μάθουμε να ζούμε φτωχοί.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Νέα οδηγία που αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.  Η οδηγία θα  τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη σε δύο χρόνια και στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας και ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής αγοράς, που να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

Τη υψηλότερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων απ' ό,τι οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Βραζιλίας μαζί είχαν το 2013 οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι σύμφωνα με μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το αρχιπέλαγος αυτό της Καραϊβικής, ένας φορολογικός παράδεισος που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για επενδύσεις κατά την τελευταία πενταετία.

Αύξηση 1,1% παρουσίασε το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης, σε ετήσια βάση, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι αύξησης 0,1% που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1% στο τρίτο τρίμηνο, έναντι 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν η αύξηση του ετήσιου ρυθμού της ακαθάριστης αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά 3,1% από -2,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 13% έναντι 13,2% ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης των νοικοκυριών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στο 0,8% από 0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σταθερός διατηρήθηκε και ο ρυθμός αύξησης των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων τους στο 1,8%. Εν τω μεταξύ, το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 64,7%, από 65,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2012.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα