Market Beat: «Ορίστηκαν» νικητές και ηττημένοι που η πορεία τους καθορίζει την τάση

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 10:16
UPD:10:16
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Είναι γνωστό πως οι ξένοι θεσμικοί από το καλοκαίρι έχουν θετικό ισοζύγιο σχετικά με τις εκροές και τις εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ. Παράλληλα κυριαρχούν στις συναλλαγές τουλάχιστον των blue chip αρκετούς μήνες τώρα. Συνεπώς η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών καθορίζεται από τη ροή των ειδήσεων που οι ξένοι θεσμικοί εμπιστεύονται. Αναφερόμαστε στις δηλώσεις των αρμοδίων του ΔΝΤ και της ΕΕ που έχουν σχέση με τον χρόνο επίσκεψης της ηγεσίας των τεχνοκρατών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο επί της προόδου στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για να γίνεται η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν από πέρυσι.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η πολιτική έχει γίνει το κυρίαρχο θέμα που προκαλεί τη μόχλευση του φρονήματος των επαγγελματιών και επειδή εκεί τα πράγματα παραμένουν ρευστά αυτό που απομένει όταν οι fund managers αποφασίζουν να «περιμένουν» οι τιμές τις εξελίξεις τότε χρησιμοποιούν την στατιστική ανάλυση. Αυτό έγινε σαφές στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις μιας εβδομάδας που δεν μπορεί παρά να είναι η δεύτερη πτωτική μετά την κορύφωση των τιμών στις 10 Ιανουαρίου. Η στήλη σήμερα παρουσιάζει στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις μεταβολές δεικτών και των blue chip από τις 10/1 ως τις 23/1 αλλά και από τις 17/1 ως  τις 23/1 δηλαδή χθες.

Ο ΓΔ από την κορυφή στις 10 Ιανουαρίου χάνει -5,64% και στις τέσσερις συνεδρίες της εβδομάδας βούλιαξε -3,57% ενώ ο 25άρης υστερεί από την κορυφή του -5% και στη βδομάδα χάνει -2,89% με τον FTSEM να είναι κάτω από την τιμή στις 10/1, κατά -8,16% ενώ στη βδομάδα -5,09%. Άρα ακόμα και από τις μεταβολές των δεικτών φαίνεται πως αυτή η εβδομάδα ήταν σκληρότερη της προηγούμενης και φυσικά, αξίζει να σημειώσουμε πως οι μετοχές τις μεσαίας έχουν πολύ σκληρότερη αντιμετώπιση.

Η διόρθωση, από την κορυφή για το ΧΑ τον Ιανουάριο, απέκτησε μεγαλύτερο βηματισμό την τέταρτη εβδομάδα του μήνα αλλά οι επιμέρους τίτλοι μέσα σε αυτή την διαδικασία εμφανίζουν διαφορετική συμπεριφορά ή ορθότερα αντιμετωπίζονται από τους θεσμικούς διαφορετικά. Ήδη ανάμεσα στους «νικητές» της περιόδου από 10/1 ως 23/1 αλλά και ανάμεσα στους «χαμένους» η ορμή των τιμών τους διαφέρει και καθώς για αρκετούς η κάθοδος είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις η στήλη παρουσιάζει στην Τεχνική Ανάλυση την στατιστική εικόνα των blue chip με την καλύτερη και την χειρότερη επίδοση των ημερών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Η ανάπτυξη της μεταποίησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, λόγω τις επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών, με τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να σημειώνουν, παράλληλα, αύξηση.

Τα στοιχεία αυτά συνέπεσαν με τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση, που επηρέασαν τον κλάδο της εξόρυξης.

«Με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να αυξάνονται ελαφρώς και και τον κινεζικό PMI της μεταποίησης να συρρικώνεται για πρώτη φορά σε έξι μήνες, οι επενδυτές αρχίσουν να κοιτούν τις αγορές με αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τις αποτιμήσεις των μετοχών», όπως σημειώνει ο Κας Καμάλ, αναλυτής στην Sucden Financial.

Η Wall Street έχει μέχρι στιγμής έχει ένα βηματισμό με τρικλίσματα στο ξεκίνημα του 2014 μετά από ράλι σχεδόν 30% πέρυσι. Την Πέμπτη , οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν, με τον Standard & Poors 500 . SPX κάτω -0,9% και ο δείκτης Dow Jones για την βιομηχανία βούτηξε κάτω κατά -1,1% για να καταγράψει την τρίτη συνεχόμενη μέρα απωλειών αλλά τα  mini futures του S & P 500 στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα  εμφανίζουν κέρδη +0,10%.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση, με τους βασικούς δείκτες να δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά από τα απογοητευτικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε επιβράδυνση τον Ιανουάριο, και αυτά - σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα στοιχεία από την Κίνα - ενίσχυσαν τις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 1,02% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,78% στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις αρχές του έτους, ο DAX σημείωσε πτώση 0,92%, ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,02% , ενώ στο -0,37% και στο -0,80% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Η μετοχή της Nokia υποχώρησε 10,7% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε απότομη πτώση στις πωλήσεις στο τμήμα εξοπλισμών δικτύου, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τηλεφώνων.

Η μετοχή της βρετανικής Pearson έκλεισε με απώλειες 7,9% μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι τα κέρδη ανα μετοχή το 2013 ενδέχεται να είναι χαμηλότερα από τα ανμενόμενα.

Ενώ τα αποτελέσματα της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών ήταν σε γενικές γραμμές μικτά,  με την ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell να είναι μεταξύ εκείνων ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η άσχημη εικόνα από την κερδοφορία των εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως η MacDonalds, και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, «χτύπησαν» τις αμερικάνικες μετοχές, παρασύροντας την Ευρώπη χαμηλότερα το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερο από 2,5 χρόνια τον Ιανουάριο, καθώς οι παραγγελίες των εργοστασίων ανέκαμψαν, και ενώ η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε και πάλι, ο ρυθμός της συρρίκνωσης αυτής  δεν ήταν τόσο έντονος όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Παρά τις υποτονικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών σε γενικές γραμμές, η ευρωπαϊκή περιφέρεια υπεραπέδωσε, οδηγούμενη από τα πορτογαλικά blue chips, μετά την είδηση ότι η Πορτογαλία πέτυχε το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2013.

Τεχνική ανάλυση

Ο ΓΔ από την κορυφή στις 10 Ιανουαρίου χάνει -5,64% και στις τέσσερις συνεδρίες της εβδομάδας βούλιαξε -3,57% ενώ ο 25άρης υστερεί από την κορυφή του -5% και στη βδομάδα χάνει -2,89% με τον FTSEM να είναι κάτω από την τιμή στις 10/1, κατά -8,16% ενώ στη βδομάδα -5,09%.

Όσον αφορά στις μετοχές του 25άρη στο διάστημα από τις 10/1 ως σήμερα για -5% βουτιά του 25άρη υπάρχουν τίτλοι με υπερδιπλάσια πτώση και αυτοί είναι οι ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΣΩΛΚ και ΤΕΝΕΡΓ.

Την μεγαλύτερη πτώση έχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ -13,44% με τις απώλειές της στις τέσσερις μέρες αυτής της βδομάδας στο -6,40% και ακολουθούν ΕΧΑΕ -12,51% με τις απώλειές της στις τέσσερις μέρες αυτής της βδομάδας στο -9,04%, ΟΛΠ -11,99% με τις απώλειές του στις τέσσερις μέρες αυτής της βδομάδας στο -8,24%, ΤΕΝΕΡΓ -11,69% με τις απώλειές της στις τέσσερις μέρες αυτής της βδομάδας στο -1,36%, ΣΩΛΚ -11,50% με τις απώλειές της στις τέσσερις μέρες αυτής της βδομάδας στο -4,76%, ΔΕΗ -11,21% με τις απώλειές της στις τέσσερις μέρες αυτής της βδομάδας στο -8,53%. Συνεπώς στις 4 από τις 6 μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση σε εννέα συνεδριάσεις η καθοδική ορμή είναι φρέσκια και στις 2 η τρέχουσα εβδομάδα έχει προσφέρει εκτόνωση των πιέσεων.

Στον αντίποδα, στο διάστημα της διόρθωσης από την κορυφή του ΧΑ στις 10 Ιανουαρίου, άμυνα πρόβαλαν στις πιέσεις οι ΠΕΙΡ με κέρδη +3,41% και οι ΜΠΕΛΑ -0,76%, ΕΕΕ -0,65%, ΜΙΓ -0,70%, ΙΝΛΟΤ -0,93% γιατί για βουτιά του μέσου όρου -5,64% και του 25άρη -5% αυτές έχουν απώλειες μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας.    

Η συνεδρίαση στο ΧΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα αντανακλαστικά της αγοράς ενεργοποιήθηκαν με το που προσέγγισε ο Γενικός Δείκτης το σημαντικό τεχνικά επίπεδο των 1.200 μονάδων, με τους αγοραστές να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, ειδικά στις τράπεζες, με αποτέλεσμα η επαναπροσέγγιση των 1.225 μονάδων. Παρόλα αυτά, ο τζίρος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, και το ενδιαφέρον των ισχυρών παικτών διατηρείται «παγωμένο». Ανοδικά τράπεζες, Frigoglass, ΦΡΙΓΟ+3,64% ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.223,28 μονάδες με άνοδο 0,03%, με χαμηλό ημέρας τις 1.203,38 μονάδες και με πτώση 1,59%. Στο υψηλό ημέρας, βρέθηκε στις 1225 μονάδες με άνοδο 0,25%

Ο τζίρος συνέχισε και χθες να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού διαμορφώθηκε στα 79,82 εκατ. ευρώ, και ο όγκος στα 37,8 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 0,09%, ενώ 0,05% χαμηλότερα έκλεισε ο FTSE Mid Cap.

Στις τραπεζικές μετοχές οι πιέσεις υποχώρησαν ενώ δεν έλειψαν και οι τοποθετήσεις στα χαμηλά της ημέρας, ενώ ξεχώρισαν τα κέρδη της Πειραιώς, στο 2,25%. Η μετοχή της Εθνική έκλεισε με πτώση 0,77%, η Alpha BankΑΛΦΑ+1,65% κατέγραψε άνοδο 1,65% και 1,73% υψηλότερα έκλεισε η Eurobank. Στα υπόλοιπα blue chip του FTSE Large Cap οι απώλειες επίσης μετριάστηκαν ενώ ισχυροποιήθηκε η εικόνα επιλεγμένων μετοχών. Ανοδικά ξεχώρισαν οι Frigoglass +3,64%, ΕΛΠΕ +2,79, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+1,33% +1,33%, Σωλ. Κορίνθου +1,01%, MIG +0,96% και Μότορ Οιλ ΜΟΗ+0,59% +0,59%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή –1,63%, Τιτάν –1,48%, ΔΕΗ ΔΕΗ-1,44% –1,44%, ΟΛΠ ΟΛΠ-1,43% –1,43%, Coca Cola –1,06% και Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-0,83% –0,83%

Ο «απεγκλωβισμός» απο την περιοχή γύρω από τις 1.200 μονάδες, προς το παρόν, κρίνεται δύσκολος, λόγω της ανησυχίας για το πολιτικό σκηνικό και την σταθερότητα της κυβέρνησης ,καθώς και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη συμφωνία με την Τρόικα. Επιπλεόν, τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό χρέος «υπενθυμίζουν» στους ξένους επενδυτές ότι παραμένει εξαιρετικά υψηλό και μη βιώσιμο, γεγονός που επισκιάζει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, την οποία συνεχίζουν να υπογραμμίζουν οι διεθνείς οίκοι. Παρά το θετικό κλείσιμο χθες και την αντίδραση από την προσέγγιση των 1.200 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, και η περαιτέρω πορεία θα κριθεί αυστηρά από τις εξελίξεις της κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της. Όσο πάντως το Χ.Α μένει μακριά από τις 1.180 με 1.150 μονάδες, τόσο θα περιορίζεται το σενάριο ενός πλήρους καθοδικού γυρίσματος της αγοράς.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ταλαντεύτηκαν στο χαμηλό 4-1/2 μηνών σήμερα, σαν επέκταση της αδυναμίας της προηγούμενης ημέρας καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση εγείρουν ανησυχίες όσον αφορά την οικονομία, και οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια στο χρυσό και το γιεν. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,5%, προσθέτοντας στην κατά -1,3% πτώση της προηγούμενης συνεδρίας μετά την κινεζική έκθεση επί των εργοστασιακών δραστηριοτήτων. Δεδομένου ότι το γιεν ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου μέσα σε μια νύχτα, ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε -1,5% με σχετικά μεγάλους όγκους και η απώλεια προστίθεται στο -0,8% πτώσης της Πέμπτης.

Το κλίμα ήταν ήδη κακό λόγω των άσχημων εκθέσεων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στις αρχές του τρέχοντος μήνα, και επιδεινώνεται από τα κινεζικά στοιχεία. Η flash μείωση του Δείκτη ΡΜΙ Markit / HSBC των Υπευθύνων Προμηθειών για την Κίνα, που αφορούν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενίσχυσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδίως στις ευαίσθητες αναδυόμενες αγορές που στηρίζονται στα commodities. «Δεδομένου ότι το κόστος του κεφαλαίου αυξάνεται και οι επενδύσεις επιβραδύνονται σημαντικά, οι τιμές των εμπορευμάτων θα βρεθούν υπό πίεση, και κύρια οι οικονομίες που συνδέονται με το παλιό μοντέλο ανάπτυξης στην Κίνα», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Τα νομίσματα από τις Αναδυόμενες οικονομίες κακοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, με την τουρκική λίρα να εμφανίζει εγγραφή σε χαμηλό που αποτελεί ρεκόρ έναντι του δολαρίου, το ραντ Νοτίου Αφρικής κατρακυλώντας σε ελάχιστα 5-1/2 ετών και το ρωσικό ρούβλι έπεσε στο χαμηλό του για σχεδόν πέντε χρόνια .
Το δολάριο σταθεροποιήθηκε έναντι του ευρώ, αλλά και απέναντι στο ελβετικό φράγκο και το γεν μετά από ήττα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το ευρώ ήταν στα 1,3686 δολάρια, αν και παρέμεινε κοντά σε υψηλό για περισσότερο από μία εβδομάδα στα 1,3699 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα αναρριχήθηκε 1,1% την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σε μία ημέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σαν αντίδραση κυρίως στην ενθάρρυνση από την άνοδο του φρονήματος των επιχειρηματιών ερευνών από τον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης.
Η Wall Street έχει μέχρι στιγμής έχει ένα βηματισμό με τρικλίσματα στο ξεκίνημα του 2014 μετά από ράλι σχεδόν 30% πέρυσι. Την Πέμπτη , οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν, με τον Standard & Poors 500 . SPX κάτω -0,9% και ο δείκτης Dow Jones για την βιομηχανία βούτηξε κάτω κατά -1,1% για να καταγράψει την τρίτη συνεχόμενη μέρα απωλειών αλλά τα  mini futures του S & P 500 στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα  εμφανίζουν κέρδη +0,10%.

Σε απάντηση των παραπάνω, οι επενδυτές αναζητήσαν το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού και τα υψηλής αξιολόγησης κρατικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις των 10 - ετών ομολόγων αναφοράς ΗΠΑ και για τα τα γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν  την Πέμπτη φθάνοντας το χαμηλό επτά εβδομάδων.

Ο χρυσός ανέβηκε οριακά περισσότερο από το 2% που ήταν το άλμα της Πέμπτης. Κατέληξε δε κάτω κατά -0,2% στα 1.259,55 η ουγγιά την Παρασκευή το πρωί. Τα futures αργού ΗΠΑ σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 97,35 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

- Νίκος Σακαρέλης

Θετικοί καταλύτες για το ΧΑ μπορεί να προκύψουν:
 
Από την συνεχιζόμενη αδυναμία των αναδυόμενων Αγορών, της Τουρκίας λόγω πολιτικού ρίσκου, αλλά και της Πολωνίας λόγω αποτιμήσεων και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της. Πιθανές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μπορεί να ευνοήσουν το Χ.Α. περαιτέρω. Από την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων όπως π.χ. του Ελληνικού ή του ΑΔΜΗΕ. Από την  δημιουργία ξένων άμεσων επενδύσεων με συμμετοχές ξένων fund  σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, τα Τρόφιμα, τον Τουρισμό κ.α. Τεχνικά και σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Wealth Financial Services, η Αγορά εμφανίζει ισχυρή στήριξη στις 1170 μονάδες, περιοχή που αν διασπάσει με δύναμη μπορεί να την οδηγήσει άμεσα στις 1150 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση η επιβεβαιωμένη διάσπαση των 1220 μονάδων πιθανότατα να σταθεροποιήσει το Γενικό Δείκτη πέριξ των 1250 μονάδων.

-Απόστολος Μάνθος
 
Ο Γενικός Δείκτης αφήνει "μικρό παράθυρο αισιοδοξίας", όσο διατηρείται υψηλότερα από  τον σημαίνοντα απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 1187 μονάδες περίπου, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος. Η  διατήρησή του σε επίπεδο κλεισίματος  και με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από τα προαναφερόμενα επίπεδα θα επιβεβαιώσει το αποτυπωμένο μονοπάτι αναστροφής στα ημερήσια "candlestick" προκαλώντας μια βραχυχρόνια ανοδική ανάταση προς το πρώτο όριο αντίστασης των 1265 με 1280 μονάδων. Η περαιτέρω δε  ανοδική διάτρηση με ισχυρούς "καταλύτες" θα στρέψει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά πιθανής καταγραφής νέων υψηλών πάνω από τις 1310 μονάδες.
 
Στην αντίθετη  περίπτωση, που ο Δείκτης εισχωρήσει με "άγριες διαθέσεις" κάτω από το σημείο στήριξης των 1190 μονάδων τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα βίαιο "κρέμασμα" προς τη κάτω πλευρά του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του περασμένου Καλοκαιριού, στις 1165 με 1150 μονάδες περίπου. Το "προπύργιο", πάντως, της ανοδικής τάσης παραμένει ο απλός κινητός μέσος των 50 ημερών, στις 390 μονάδες περίπου, καταστρατήγηση του οποίου θα ανοίξει εκ νέου το πτωτικό πεδίο για τις 375 μονάδες, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η πανωλεθρία στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζεται

ΟΙ αγορές μετοχών και συναλλάγματος της Ασίας  αποδυναμώθηκαν καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αφομοιώσουν την μέσα σε μια νύχτα βουτιά των πέσο Αργεντινής, λίρα Τουρκίας και του ραντ της Νότιας Αφρικής. Τα πιο ευάλωτα νομίσματα , INR και IDR , είχαν μεγάλες μειώσεις, μαζί με το Κορεατικό γουαν KRW , το οποίο επλήγη από ρευστοποιήσεις που έστειλαν  παρακάτω τον Kospi κατά -1% από τα αδύναμα κέρδη των βασικών εταιριών στις εξαγωγές. Το γεν JPY κατάφερε να δώσει πίσω κάποια από τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης ημέρας, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν ούτως ή άλλως.

Μια προκαταρκτική εκτίμηση της εμπιστοσύνης στην μεταποίηση στις ΗΠΑ έδειξε κάποια αποδυνάμωση, αλλά ο δείκτης παραμένει σταθερά στο έδαφος που υποδηλώνει συνέχεια στην ανάπτυξη. Άλλα στοιχεία των ΗΠΑ αναμίχθηκαν επίσης . Η αύξηση στις τιμές των κατοικιών φαίνεται να επιβραδύνεται, αλλά οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών και προπορευμένοι δείκτες του Conference Board συνεχίζουν να παρουσιάζουν αργή βελτίωση.

•Στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη στο χώρο της μεταποίησης παρέμεινε σταθερή , αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη στη ζώνη του ευρώ. Αν και οι ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές έχουν ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο συναίσθημα του κινδύνου κινούμενες προς τα κάτω, τα σχετικά καλύτερη νέα από τη ζώνη του ευρώ έχουν ενισχύσει το ευρώ και τα νομίσματα των χωρών που είναι πιο κοντά όπως το GBP, CHF, NOK, SΕΚ και PLN.

Η δύναμη ευρώ είναι πιθανό να είναι εφήμερη, καθώς η ΕΚΤ πιθανά να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού της ευρωζώνης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα και συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων.

Κλειστά χαρτιά σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία επιστροφής της τρόικας κράτησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, σημειώνοντας πάντως ότι η έλευση της τριμερούς αναμένεται «το επόμενο διάστημα».

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μάρεϊ, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν οι «διαφορές», οι οποίες αφορούν δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το τρένο που οδηγεί τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας εκτός μνημονίου και την επιστροφή τους στις αγορές ομολόγων φαίνεται πως χάνει η Ελλάδα, με τα ελληνικά ομόλογα να μην συμβαδίζουν με το «ράλι» των υπολοίπων κρατικών τίτλων και με το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο να αποθαρρύνει τους επενδυτές, οδηγώντας στην αύξηση του ελληνικού κόστους δανεισμού. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου παραμένει «πεισματικά» πάνω από το 8%, έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από τα χαμηλά (7,856%) που είχε αγγίξει κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. 

Με αμφισβήτηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2014, ισοδυναμούν τα πρόσθετα «βέβαιης απόδοσης» μέτρα - που μπορεί να φθάσουν μέχρι 2 δισ. ευρώ - τα οποία ζητεί η τρόικα, από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Οι ελεγκτές διαμηνύουν πως ο προϋπολογισμός του 2014 «δεν βγαίνει», επισημαίνοντας πως φοβούνται τη χαμηλή εισπραξιμότητα των εγγεγραμμένων εσόδων, από ΦΠΑ και φόρο ακινήτων, 

Επενδύσεις σε υποδομές, ύψους 25-50 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν από 2.000 έως 4.000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μια πενταετία, ενδέχεται να πραγματοποιήσει στο δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης η Suez Environment, εάν τελικά περιέλθει σε αυτή το 51% της ΕΥΑΘ. Η γαλλική εταιρεία, που διεκδικεί το 51% σε κοινοπραξία με την Άκτωρ, θα πρέπει στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σε αυτή, αλλά στην ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ-0,97% Παγίων. Η τάξη μεγέθους των συνολικών επενδύσεών της στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα είναι συγκρίσιμη με την αξία της ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί και τίμημα για την απόκτηση του 51% των μετοχών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου θα επικεντρωθεί η αυστραλιανή προεδρία του G20, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό... Ως έθνος του εμπορίου η Αυστραλία θα σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος της προεδρίας της στην ομάδα των G20 για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Επισήμανε ότι «αυτή τη χρονιά το G20 πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή ομιλιών» και κάλεσε τις 20 πλουσιότερες χώρες να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους κατά του προστατευτισμού και υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών. 

Η οικονομία της Ευρωζώνης ξεκίνησε το έτος με ισχυρότερους ρυθμούς, με τη Γερμανία να ηγείται της ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο. Τα νέα αυτά στοιχεία θα καθησυχάσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής καθώς επιβεβαιώνουν ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία άρχισε το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, συνεχίζεται. Επίσης είναι λιγότερο πιθανό πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να λάβει σύντομα περαιτέρω δράση για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Μεγαλύτερο ήταν το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, σε προσαρμοσμένους όρους, καταγράφηκε πλεόνασμα ύψους 23,5 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 22,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε σε 18,6 δισ. ευρώ από 16,6 δισ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα υπηρεσιών συρρικνώθηκε σε 9,5 δισ. ευρώ από 10,1 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν υπερτιμημένες και είναι ευάλωτες σε μία έντονη διόρθωση (sell-off) μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, πριν την επανέναρξη της ανοδικής τους τάσης μέχρι και το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της UBS. Ο δείκτης σχετικής δύναμης ( RSI ) αρκετών μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών -του πανευρωπαϊκού δείκτη FTSEurofirst 300, του δείκτη Stoxx Europe 600,  του βρετανικού FTSE 100, ^FTSE-0,78% του γερμανικού DAX ^GDAXI-0,92% και του ιταλικού FTSE MIB - τώρα κυμαίνεται μεταξύ του 70 και του 74. Ένα επίπεδο πάνω από 70 θεωρείται «υπεραγορασμένο» και συχνά καταλήγει σε μία ισχυρή διόρθωση. Ένα επίπεδο κάτω από το 30 θεωρείται«υπερπουλημένο» και γενικά δημιουργεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Πάντως, συνολικά, η δυναμική στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι υγιής και αυτό υποδηλώνει περαιτέρω άνοδο των τιμών μεσοπρόθεσμα, όπως τονίζουν οι αναλυτές της UBS.

Για κινδύνους οπισθοδρόμησης στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung της Ελβετίας ο κ. Ντράγκι σημειώνει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό ή τον αποπληθωρισμό.  «Εχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αλλά αυτή είναι ακόμη ασθενής και άνιση», αναφέρει και υπογραμμίζει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης. «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός ως προς τη διαμόρφωση μίας υπερβολικά αισιόδοξης πρόβλεψης», προσθέτει.

Νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα, προκαλώντας την πρώτη «άμεση» επέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, το τουρκικό νόμισμα πέρασε το λεγόμενο ψυχολογικό όριο των 2,29 λιρών έναντι του δολαρίου και των 3,11 λιρών έναντι του ευρώ, αλλά η κατάσταση μεταστράφηκε κάπως μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα