Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
To τρένο που οδηγεί τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας εκτός μνημονίου και την επιστροφή τους στις αγορές ομολόγων φαίνεται πως χάνει η Ελλάδα, με τα ελληνικά ομόλογα να μην συμβαδίζουν με το «ράλι» των υπολοίπων κρατικών τίτλων και με το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο να αποθαρρύνει τους επενδυτές, οδηγώντας στην αύξηση του ελληνικού κόστους δανεισμού.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου παραμένει «πεισματικά» πάνω από το 8%, έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από τα χαμηλά (7,856%) που είχε αγγίξει κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Στον αντίποδα, η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο του 5%, από 6,036% που ήταν στις αρχές του έτους, με το μειωμένο κόστος δανεισμού να ενισχύει τις πιθανότητες της Λισαβόνας για επιτυχή έξοδό της από το μνημόνιο.
Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το δανειακό πρόγραμμα, έχοντας κερδίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» αγορών, αλλά και οίκων αξιολόγησης. Το κόστος δανεισμού για το Δουβλίνο έχει μειωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου κατά 167 μονάδες βάσης, έχοντας υποχωρήσει στο 3,299%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006.
Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».