Τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έχουν περάσει, λένε οι επενδυτές

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 12:22
UPD:13:39
REUTERS/JOSE MANUEL RIBEIRO

Η βελτίωση της διάθεσης είναι ορατή ιδιαίτερα στις αγορές του Νότου (φωτογραφία αρχείου).

Τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρώπης έχουν πλέον περάσει, σύμφωνα με την πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της μεταστροφής του κλίματος, η οποία μεταφράζεται και στην αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές και τα ομόλογα της περιοχής.

Το 57% των επενδυτών, των αναλυτών και των
traders οι οποίοι είναι συνδρομητές του Bloomberg, δήλωσαν ότι οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται.

Αυτή είναι η πρώτη φορά σε δύο χρόνια που η πλειοψηφία των επενδυτών κηρύσσει το τέλος του ξεφορτώματος των μετοχών και των ομολόγων που έπληξε την Ευρωζώνη και που έθεσε σημαντικά ερωτηματικά γύρω από την βιωσιμότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η βελτίωση της διάθεσης είναι ορατή ιδιαίτερα στις αγορές του Νότου, και συγκεκριμένα στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπως σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch.

Η Ιρλανδία προχώρησε στην έκδοση ομολόγων αυτόν τον μήνα με μεγάλη επιτυχία και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας .

«Οι επενδυτές είναι πολύ πιο θετικοί πλέον προς την Ευρωζώνη», όπως τονίζει ο Πίτερ Κινσέλα, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Commerzbank. Αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ακόμη πολύ αδύναμα, όπως προσθέτει.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές της περιοχής είναι η ανεργία, η κληρονομιά δηλαδή της ύφεσης. Με το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και το 12,1%, το 40% των ερωτηθέντων προσδιόρισε την ανεργία ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Το 29% των ερωτηθέντων επεσήμανε το υπερβολικό χρέος του δημόσιου τομέα ως τον κύριο κίνδυνο και το 15% τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.

Το 49% ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί, από 16% πριν από ένα χρόνο και το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Το 40% δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες φέτος, από 22% τοις τον Ιανουάριο του 2013 και 8% στις αρχές του 2010 .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα