Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Υπό την αίρεση της τρόικας, της Eurostat, των οικονομικών αποτελεσμάτων των Οργανισμών Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ακόμη για την είσπραξη εσόδων από φόρους και ευρωπαϊκά Ταμεία, τελεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι υψηλότερο του στόχου των 812 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 έχει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Οικονομικών, από την τρόικα και από τη Eurostat.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 691 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3.464 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η μία εκδοχή του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2013.
Με τη δεύτερη εκδοχή, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι έλλειμμα κατά 1.342 εκατ. ευρώ, εφόσον από τα έσοδα του προϋπολογισμού αφαιρεθούν οι επιστροφές κερδών από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 2.033 εκατ. ευρώ.
Με την τρίτη εκδοχή, εάν στις δαπάνες συνυπολογιστούν και οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών και των επιστροφών φόρου, το πρωτογενές έλλειμμα αυξάνεται σε 5.448 εκατ. ευρώ.
Με την τέταρτη εκδοχή, εάν αφαιρεθούν οι επιστροφές κερδών των ομολόγων και προστεθούν οι πληρωμές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το πρωτογενές έλλειμμα αυξάνεται σε 7.481 εκατ. ευρώ.
Ολα αυτά θα αποσαφηνιστούν την άνοιξη, αρχικά από την τρόικα, που θα ξεκαθαρίσει τι αποδέχεται και τι απορρίπτει από τα στοιχεία που εντάσσει στον προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον Απρίλιο από τη Eurostat.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως είναι διαφορετικές και οι μέθοδοι μέτρησης του δημοσιονομικού αποτελέσματος από την τρόικα και τη Eurostat. Οι ελεγκτές δεν υπολογίζουν τις εισπράξεις από τα ομόλογα, ενώ η Eurostat τα υπολογίζει, και επιπλέον η Eurostat συνυπολογίζει και τις ενισχύσεις των τραπεζών.
Διευκρινίζεται πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τον προϋπολογισμό κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία), ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα προκύψει από τον προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης που περιλαμβάνει παράλληλα και τα αποτελέσματα των Ταμείων, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ.
Με βάση τη μεθοδολογία της τρόικας, ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης είναι πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ για το 2013, που αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ο στόχος αυτός θα ξεπεραστεί και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.
Ομως, εκκρεμούν ακόμα για να πιστοποιηθεί το αποτέλεσμα του 2013:
-
Τα οικονομικά αποτελέσματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ, που συνυπολογίζονται στο έλλειμμα.
-
Η καταβολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση 500 εκατ. ευρώ για έργα του ΕΣΠΑ.
-
Η απόδοση μερίσματος 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.
-
Η είσπραξη μέχρι το Μάρτιο 600 εκατ. ευρώ, από το ΕΕΤΗΔΕ, τα οποία θα εγγραφούν στο 2013.
Αυτό σημαίνει πως η εκκρεμότητα για τα αποτελέσματα του 2013 θα παραμείνει μέχρι και τον Απρίλιο. Το ΥΠΟΙΚ έχει υποσχεθεί πως, από το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα πιστοποιήσει η τρόικα, θα διαθέσει σε οικονομικά ασθενέστερους και σε κοινωνική πολιτική το 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους.
Περικοπές δαπανών και όφελος 691 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 5.353 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 15.688 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 6.085 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 691 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3.464 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 52.914 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 328 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Η υστέρηση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οφείλεται αποκλειστικά στα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ κατά το μήνα Δεκέμβριο, τα οποία ανήλθαν σε 151 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 572 εκατ. ευρώ ή 79% έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την καθυστέρηση απόδοσης εσόδων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτιμάται ότι θα αποδοθούν στους πρώτους μήνες του 2014.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48.339 εκατ. ευρώ, 233 εκατ. ευρώ ή 0,5% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων του 2013.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 58.267 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.061 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου, που ήταν στο ποσό των 59.327 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 51.617 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 1.060 εκατ. ευρώ, λόγω βασικά της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 781 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (44.831 εκατ. ευρώ). Τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν αποδεσμεύτηκαν, όπως είχε προγραμματιστεί.
Επίσης, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 9.883 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 16,1%.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 6,65 δισ. ευρώ, στο ύψος του επικαιροποιημένου στόχου. Και αυτό γιατί το Δεκέμβριο, όπως έγινε και τον αντίστοιχο μήνα του 2012, εκταμιεύθηκαν περίπου 2,7 δισ. ευρώ.
Νέα αύξηση χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες
Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,8 δισ. ευρώ και το ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ. Επίσης, εντός του Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν από το αποθεματικό του Τακτικού Προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία επιπλέον πιστώσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα βελτιώσει τα τελικά οικονομικά τους αποτελέσματα.
Ωστόσο, παραδέχτηκε τη δημιουργία νέων χρεών, παράλληλα με την αποπληρωμή των παλαιών (έως τέλος του 2011), που προέρχονται κυρίως από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Υποστήριξε δε πως η εκτίμηση για το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο τέλος του 2013 έχει συνυπολογιστεί και ενσωματώνεται στις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2013, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014.
Αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ, αποτελέσματα φοροληστείας και ισοπέδωσης μισθών και συντάξεων χαρακτήρισε το ΚΚΕ τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Στη σχετική ανακοίνωση έγινε επίσης λόγος για σφαγή δαπανών κοινωνικής πολιτικής, καθώς και για τραγική κατάσταση σε υγεία και εκπαίδευση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]