Ευ. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια για το πρωτογενές πλεόνασμα

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 18:58
UPD:19:11
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει γιατί εφάρμοσε ένα από τα σκληρότερα πακέτα μέτρων, ύψους 11 δισ., που ψήφισε τον Νοέμβριο του 2012 και οδήγησε την κοινωνία στα όριά της (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 στην ουσία έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα, ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς συμπεριλαμβάνει στα έσοδα τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προσθέτει, με βάση το Μνημόνιο, οι επιστροφές αυτές δεν υπολογίζονται στους στόχους, ούτε είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό.

Όπως ανέφερε, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, αφαιρώντας τις επιστροφές των κεντρικών τραπεζών, υπολείπονται του στόχου κατά πάνω από 500 εκατ., ενώ, για να αντισταθμίσει αυτή την υστέρηση, η κυβέρνηση μείωσε ακόμα περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες (-1,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου), τη στιγμή που και οι επενδυτικές δαπάνες είναι μικρότερες κατά 200 εκατ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί εφάρμοσε ένα από τα σκληρότερα πακέτα μέτρων, ύψους 11 δισ., που ψήφισε τον Νοέμβριο του 2012 και οδήγησε την κοινωνία στα όριά της.

«Ακόμα και αν το ΥΠΟΙΚ καταφέρει να εμφανίσει πλεόνασμα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, η ουσία δεν αλλάζει. Το πρωτογενές πλεόνασμα, με τον τρόπο που προσπαθεί να το επιτύχει η κυβέρνηση, δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποτελεσματικό και βιώσιμο» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή