Οι χρηματοδοτικές πιέσεις των ελληνικών τραπεζών υποχωρούν καθώς έχει μειωθεί η εξάρτησή τους από την EKT και οι καταθέσεις έχουν σημειώσει άνοδο, όπως επισημαίνει η Moody's.
Σε έκθεσή του με τίτλο «Greek Banks' Funding Pressures Ease with Declining Central Bank Funding and Higher Deposits», ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως στις 3 Ιανουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω της ΕΚΤ και του ELA, υποχώρησε κατά 46% σε σχέση με το 2012, στα 70,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού κλάδου αυξήθηκαν 3,3% ετησίως στα 161 δισ. ευρώ.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών εξελίξεων χαλάρωσε τις πιέσεις στη ρευστότητα και στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, και αυτό είναι θετικό για τις πιστωτικές συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας καθώς και για την αξιολόγησή του.
Όπως επισημαίνει η Moody's, οι συνέπειες της κρίσης, όπως η βαθιά ύφεση, οδήγησαν τις ελληνικές τράπεζες να εξαρτώνται πολύ από τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, η δυνατότητα να χρησιμοποιούν ομόλογα του EFSF ως εγγύηση, τους έχει επιτρέψει να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά χρηματοδότησης.
Τον τελευταίο χρόνο, η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει μειωθεί σημαντικά. Το Νοέμβριο άγγιζε περίπου το 19% των συνολικών assets σε σχέση με το 40% το Νοέμβριο του 2012.
Η αύξηση κατά 3,3% των καταθέσεων τον Νοέμβριο του 2013 σε σχέση με έναν χρόνο πριν - με τις καταθέσεις από τον Ιούνιο του 2012 να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 7% - είναι το ίδιο σημαντική, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι δόσεις φορολογίας στο γ' τρμηνο και οι πιέσεις που έχουν υποστεί οι καταθέσεις λόγω τις κυπριακής τραπεζικής κρίσης.
Αυτό αποδεικνύει ότι οι καταθέτες σταδιακά επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και με την εμπιστοσύνη να συνεχίζει να ενισχύεται, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Όπως επισημαίνει πάντως η Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις και πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, καθώς επίσης και πιέσεις στην ποιότητα των assets και οι συνθήκες χορήγησης δανείων είναι ακόμη πολύ σφιχτές.
Ο οίκος ωστόσο τονίζει πως αναμένει περαιτέρω βελτίωση στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αρκεί να μην υπάρξουν αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014-2015.