WSJ: «Δώρο» για τις τράπεζες το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 21:09
UPD:21:12
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ήδη μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης, ενώ ένα κύμα πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε νέα πτώση κατά 10% έως 15%.

Ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο δώρο δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες φέτος: το πάγωμα των πλειστηριασμών για το 2014, το οποίο διασφαλίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες με ενυπόθηκα δάνεια, αναφέρει η Wall Street Journal σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank, που ελέγχουν το 90% της αγοράς, άσκησαν πιέσεις για την επέκταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των τραπεζών.

«Υπό κανονικές συνθήκες οι δανειστές επιδιώκουν γενικώς την ελευθερία να προβαίνουν στην κατάσχεση της υποθήκης. Ένδειξη για το πόσο προβληματικό παραμένει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας αποτελούν οι πιέσεις που άσκησαν οι τράπεζες στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για την διατήρηση του μορατόριουμ, που τέθηκε το 2008» αναφέρεται σχετικά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους, φέτος, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κατέχουν επισφαλή δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το ένα τρίτο του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ήδη μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης, ενώ ένα κύμα πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε νέα πτώση κατά 10% έως 15%, γεγονός που θα εξανάγκαζε τις τράπεζες να μειώσουν αντίστοιχα και τις εγγυήσεις στα εξυπηρετούμενα δάνεια, προκαλώντας μια τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς τους.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι ενώσεις καταναλωτών τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης, που προφυλάσσει τους πραγματικά ανήμπορους δανειολήπτες, ενώ αφήνει ακάλυπτο το 10% με 20% των δανειοληπτών, οι οποίοι μολονότι διαθέτουν τα μέσα δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.

«Δεν έχουμε συμφέρον ούτε επιθυμία, ούτε την διοικητική ικανότητα να μετατρέψουμε τις τράπεζες σε μεσιτικά γραφεία» δήλωσε ανώτατος τραπεζικός μιας εκ των τεσσάρων σημαντικότερων ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνεται, δύο εκ των μεγαλυτέρων ελληνικών τραπεζών, η Εθνική και η Πειραιώς δημιουργούν εσωτερικά τμήματα για την διαχείριση και ενδεχομένως την πώληση ορισμένων εκ των επισφαλών δανείων σε επενδυτές. «Καμιά χώρα δεν κλήθηκε να διαχειρισθεί μια τέτοια πλημμυρίδα επισφαλών δανείων» δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Πειραιώς.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα