Ανάσα... εξ αναβαλλόμενου για τις τράπεζες

Η απόφαση για την αναγνώριση του φόρου στο 100% οδηγεί σε επιπλέον ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 07:00
UPD:15:54

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Απόφαση - ανάσα για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών έλαβε λίγο πριν το κλείσιμο του 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της οποίας επιτρέπεται η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στο 100% έναντι του 20% που ήταν μέχρι πρόσφατα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων έως και 3,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα βάση της αύξησης των κεφαλαίων με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν δυνητικά να διαμορφώσουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 άνω του 10%, να έχουν δηλαδή μια σχετική ασφάλεια από το όριο του 9% των  stress tests.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια θεωρητική προσέγγιση και εφόσον οι τράπεζες προχωρήσουν στην αναγνώριση του συνόλου του υπολειπόμενου αναβαλλόμενου φόρου. Το ποσοστό που θα αναγνωριστεί σύμφωνα με πληροφορίες θα συμφωνηθεί και με την τρόικα.

Aναλυτές πάντως εκτιμούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα του ελέγχου της Blackrock, δεδομένου ότι εκτείνεται με ορίζοντα έως το 2017. Το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από το PSI για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx και τραπεζικές πηγές είναι της τάξης των 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη προσμετρηθεί στα βασικά εποπτικά κεφάλαια περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Επομένως με την απόφαση της ΤτΕ δημιουργείται ένα μαξιλάρι 3,8 δισ. ευρώ που αφορά κυρίως στην Eurobank (2 δισ. ευρώ).

Ολόκληρo το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα