Goldman Sachs: Οι κίνδυνοι στις προοπτικές του 2014

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 16:45
UPD:17:14
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Οι περισσότεροι από τους κινδύνους, που επισημαίνονται από την Goldman Sachs, έχουν να κάνουν με την περίπτωση όπου το περιβάλλον της αγοράς γίνεται πολύ λιγότερο ευνοϊκό.

Αρκετά αισιόδοξη εμφανίζεται η Goldman Sachs στις προβλέψεις της για τις αγορές και την οικονομία το 2014, αλλά όπως επισημαίνει, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι.

Μετά από τα σημαντικά κέρδη των μετοχών το 2013 και με τις ενισχυμένες προσδοκίες για σημαντικη΄βελτίωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, η τράπεζα επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να μην αψηφίσουμε την ύπαρξη των κινδύνων. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους οι προοπτικές της Goldman Sachs θα μπορούσαν να είναι λάθος.

Ο πρώτος είναι ότι οικονομικές προβλέψεις της θα μπορούσαν να είναι λάθος. Ο δεύτερος είναι ότι οι οικονομικές
προβλέψεις της θα μπορούσαν να είναι σωστές, αλλά τη άποψή της για τις επιπτώσεις αυτών των προβλέψεων στην αγορά θα μπορούσε να είναι λάθος .

Όπως επισημαίνει η Goldman, υπάρχουν πέντε κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές της. Το κεντρικό της σενάριο εκτιμά πως θα υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες, λόγω του περιβάλλονος του συνεχιζόμενου χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων.

Οι βασικοί κίνδυνοι σε αυτή την απόψη είναι  ότι α) η μείωση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν αποτελεί και τόσο ένα… "συν" για την οικονομία,  β) τα εμπόδια της απομόχλευσης εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την ιδιωτική ζήτηση, γ) η λιγότερο αποτελεσματική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα οδηγεί σε πιέσεις στους μισθούς και τον πληθωρισμό, δ) οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη επανεμφανίζονται και ε) οι οικονομικές ανησυχίες εντείνονται. 

Οι πέντε βασικοί κίνδυνοι στις θετικές προοπτικές της Goldman Sachs για τις αγορές είναι α) οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξάνονται απότομα, β) οι αγορές αμφιβάλλουν για την δέσμευση του G4 για χαλαρωτική νομισματική πολιτική, γ) το χαμηλό risk premium
δημιουργεί προκλήσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών, δ) τα περιθώρια κερδών συμπιέζονται εντονα και ε) τα assets των αναδυόμενων αγορών επωφελούνται περισσότερο από την ανάκαμψη στις αναπτυγμένες αγορές ή υποφέρουν περισσότερο από τις τοπικές ανισορροπίες.

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω κινδύνους έχουν να κάνουν με την περίπτωση όπου το περιβάλλον της αγοράς γίνεται πολύ λιγότερο ευνοϊκό, όπως εξηγεί η Goldman Sachs. Δικαιολογημένα, οι κίνδυνοι αυτοί είναι πηγή ανησυχίας, αλλά, όπως τονίζει, η πιο πιθανή πηγή των προκλήσεων για το 2014 δεν είναι ότι οι αγορές θα έχουν κακή πορεία, αλλά ότι θα έχουν… βαρετή πορεία.

Με την αγορά σε γενικές γραμμές να συμφωνεί ότι η εικόνα της ανάπτυξης βελτιώνεται, και με τα risk premium να είναι χαμηλότερα από πριν, υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι μπορεί να μπούμε σε μία περίοδο χαμηλών αποδόσεων, όπως σημειώνει η τράπεζα. Αυτό δεν θα ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές, επισημαίνει.

Πάντως η Goldman Sachs θεωρεί ότι η πραγματική εικόνα της αγοράς και της οικονομίας είναι πιθανό να είναι πιο φωτεινή από ό, τι περιγράφεται στους κινδύνους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα