ΗΠΑ vs Ευρώπη: Ποια αγορά θα είναι η νικήτρια το 2014;

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 18:47
UPD:18:59
Shutterstock

Η προηγούμενη χρονιά ήταν σίγουρα αξιόλογη για τις μετοχές - με τις αγορές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη να σημειώνουν διψήφια κέρδη. Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το 2014 είναι απίθανο να αποδειχθεί τόσο επικερδής για τις μετοχές όσο το 2013, αν και οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν την Ευρώπη για άλλη μια φορά.

Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν το 2013 σε επίπεδα ρεκόρ, με τον S&P 500 να σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια απόδοση σε 16 χρόνια και τον Dow Jones σε 18 χρόνια. Ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε κέρδη της τάξης του 17%, σε έναν χρόνο όπου η πίστη στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης επέστρεψε στις αγορές.

«Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί κατά πόσο αυτή η δύναμη των μετοχών μπορεί να διατηρηθεί για μία ακόμη χρονιά» όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Μόρις, στρατηγικός αναλυτής της  TIAA-CREF Asset Management. Το λογικό είναι λοιπόν πως οι προσδοκίες για τις αποδόσεις των αγορών το 2014 να είναι μέτριες, προσθέτει.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Μπρέντα Κέλι, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια στην IG.

«Αν κοιτάξει κανείς πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, θα δει πως οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να δούμε την ίδια δύναμη και το 2014, και δεν νομίζω ότι είναι απόλυτα εφικτό», όπως τονίζει η Κέλι

Παρά το γεγονός ότι μία ακόμη χρονιά ρεκόρ μπορεί να μην είναι στα... χαρτιά, οι αναλυτές αναμένουν πως η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη - ιδίως στις ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,1% κατά το τρίτο τρίμηνο - θα συνεχίσει να οδηγεί τις μετοχές.

Ο Μόρις, για παράδειγμα, αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιταχύνει  σε όλ ητη διάρκεια του 2014, και θα διαμορφωθεί μεταξύ του 2,5 και του 3%,  αν και στην Ευρώπη θα είναι σίγουρα χαμηλότερη.

Ο Τζιμ ΜακΚόχαν, διευθύνων σύμβουλος στην Principal Global Investors , επίσης αναμένει το ΑΕΠ των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνεται , υπογραμμίζοντας ότι αυτό « σημαίνει πως η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να είναι αρκετά κερδοφόρος προορισμός για επενδύσεις».

Οι αγορές θα μπορούσαν να εκπλήξουν ανοδικά κατά το πρώτο τρίμηνο με την βοήθεια των ανακοινώσεων κερδοφορίας του δ’ τριμήνου του 2013 στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεκινούν αργότερα μέσα στον μήνα , όπως σημειώνει. «Η  Ευρώπη είναι ένα άλλο θέμα, αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος για την οικονομία των ΗΠΑ», πρόσθεσε . «Νομίζω ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα μπορούσε να είναι αρκετά θετικό από την άποψη των αποτελεσμάτων κερδοφορίας».

Ένας παράγοντας που κρατά χαμηλές τις προσδοκίες για την κερδοφορία των εταιρειών στην Ευρώπη είναι η συνεχής ανησυχία σχετικά με την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής . Το ΑΕΠ μεταξύ των 28 χωρών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 , σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο , και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1%.

«Είμαι δύσπιστος για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης. Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι φθηνές, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ΗΠΑ», όπως τονίζει ο ΜακΚόχαν.

Οι τύχες των ευρωπαϊκών μετοχών θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΜακΚόχαν. Όπως προβλέπει, το  2014 οι αμερικάνικες  μετοχές θα αυξηθούν κατά 10 έως 20% , ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κινηθούν σε μηδενικά επίπεδα αποδόσεων.

Ωστόσο, αν το 2014 αποδειχθεί  άλλη μία εξαιρετική χρονιά όπως το 2013, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κινηθούν έντονα ανοδικά .

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, είναι τα  περαιτέρω μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα . Η τράπεζα εξέπληξε τις αγορές το Νοέμβριο κόβοντας το βασικό της επιτόκιο σε ένα νέο χαμηλό του 0,25%, και τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει  επανειλημμένα ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν είναι απαραίτητο .

Υπάρχει ένα επιχείρημα που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη στροφή προς τις ευρωπαϊκές μετοχές . Θα μπορούσαμε να δούμε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και, ενδεχομένως, κάποια μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, γεγονός το οποίο θα είναι άκρως θετικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές , όπως επισημαίνει η Κέλι.

Ο Μάικ Ίνγκραμ, αναλυτής στην BGC Partners, αναμένει πως η ΕΚΤ θα εισαγάγει περαιτέρω μέτρα τόνωσης γύρω στο Πάσχα του τρέχοντος έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα