Market Beat: Η άνοδος λειτούργησε ευεργετικά αλλά αρκετοί περιμένουν διόρθωση

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 10:20
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η αιτιολόγηση της ανόδου δίνει και την οπτική με την οποία  εξετάζεται η συνέχειά της σήμερα. Διότι χθες επαναλήφθηκε η  συνήθεια των ξένων θεσμικών να «επεμβαίνουν» στην κατεύθυνση της αγοράς της Αθήνας ξαφνικά, με μια ανοδική συνεδρίαση που την διαδέχονται συνήθως σταθεροποιητικές συνεδρίες.

Οι περισσότεροι αναλυτές των διεθνών αγορών είχαν για την αγορά μετοχών του ευρώ στην αρχή της εβδομάδας ουδέτερη στάση και θεωρούσαν πολύ σημαντικά τα όσα αποφασίσουν οι αρμόδιοι της ΕΚΤ στην συνάντησή τους αύριο. Ωστόσο αποδείχθηκε πολύ μεγάλης βαρύτητας ζήτημα η επιτυχής έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές δανεισμού, μετά το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δις ευρώ το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία. Οι θεσμικοί του δολαρίου τη μέρα της έκδοσης νέων ομολόγων ύψους 3,75 δις ευρώ ενθουσιάστηκαν από την υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετούς Ιρλανδικού ομολόγου και αποφάσισαν να τοποθετηθούν σε μετοχές χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Παράλληλα χαλάρωσαν τις πιέσεις στα ομόλογα των κρατών της περιφέρειας και μέσα από αυτό το κλίμα και οι αποδόσεις των νέων δεκαετών Ελληνικών ομολόγων περάσανε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010 και μετά.  Περισσότερο ευνοημένες από αυτή την εξέλιξη θεωρήθηκαν από τους επαγγελματίες επενδυτές οι τράπεζες της ευρωζώνης και κάτι ανάλογο αποτέλεσε τη βάση για τα κέρδη του κλάδου και στο ΧΑ.

Η άνοδος στο ΧΑ κατά την άποψή μας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην εικόνα που σχημάτισε η κίνηση της Ιρλανδίας για το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας και έδειξε ότι οι ξένοι θεσμικοί κινούν τα νήματα στην αρχή της χρονιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αναφερθήκαμε διεξοδικά σε γεγονότα και δημοσιεύματα πολιτικού χαρακτήρα που μπορεί να ταράξουν τους Έλληνες πολίτες και επενδυτές αλλά είναι αδιάφορα για τους θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο διαρκώς επαναλαμβάνεται το φαινόμενο οι εγχώριοι αναλυτές να προσπαθούν μετά από μια αλλαγή της κατεύθυνσης των τιμών να ανακαλύψουν τα αίτια αντί να προβλέπουν αυτή τη στροφή γιατί θεωρούν τα εσωτερικά γεγονότα ως κυρίαρχα στην διαμόρφωση της επενδυτικής απληστίας ενώ αυτό δεν ισχύει γιατί το πάνω χέρι έχουν οι ξένοι θεσμικοί που είναι αποστασιοποιημένοι.    

Στη συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης θα διαπιστώσουμε αν η χθεσινή άνοδος ήταν μια έκρηξη από την λάμψη της επιτυχίας των Ιρλανδών ή αποτελεί το έναυσμα για την χρονιά με το καλύτερο January effect στην τελευταία τριετία. Ήδη τα επίπεδα τιμών που κατέκτησε ο 25άρης είναι τα υψηλότερα για κλεισίματα από τις 30/8/2011.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, αλλά και της αύξησης των εισαγωγών. Ο  Dow Jones ενισχύθηκε 0.64% στις 16.530,94 μονάδες. Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της UnitedHealth Group Inc και της Johnson & Johnson, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της JPMorgan Chase & CO και της El du Pont de Nemours & Co.

Ο S&P 500  σημείωσε άνοδο 0,61% κλείνοντας στις 1.837,88 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,96% κατέγραψε κέρδη 0.96% στις 4.153,182 μονάδες. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα 34,25 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο από 39,33 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, αγγίζοντας έτσι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009. Οι αμερικάνικες εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 0,9% το Νοέμβριο στα 194,86 δισ. δολάρια αγγίζοντας νεό ρεκόρ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% στα 229,11 δισ. δολάρια. Η σημαντική αυτή μείωση του ελλείμματος αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ δ’ τριμήνου κι έτσι πλέον η εκτίμηση τοποθετείται στο 2,5%, όπως σημειώνει ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής αναλυτής της Lindsey Group. Σήμερα το δολάριο αναρριχήθηκε έναντι του γεν, μετά την ανακοίνωση πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε τέσσερα χρόνια, κυρίως χάρη σε μια αναγέννηση στην παραγωγή ενέργειας , με αποτέλεσμα οι αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Η Barclays, με μιας διπλασίασε τις εκτιμήσεις της για το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπει πλέον ετήσια αύξηση 3% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Ευρώπη

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ανεργία στη Γερμανία στήριξαν την ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η μεγάλη επιτυχία της επιστροφής της Ιρλανδίας στις διεθνείς αγορές ομολόγων πρόσφερε σημαντική ώθηση στις τραπεζικές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,62% και έκλεισε στις 329 μονάδες. Ο δείκτης μετοχών του Λονδίνου FTSE ενισχύθηκε 0,36% στις 6.755 μονάδες, ο DAX έκλεισε 0,83% υψηλότερα στις 9.506 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,84% υψηλότερα στις 4.263 μονάδες. Σήμερα με βάση τα futures αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τη γερμανική και τη γαλλική αγορά μετοχών να ανοίξουν σταθερά. Οι αποδόσεις των ιρλανδικών 10 ετών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε οκτώ χρόνια μετά την πρώτη πώληση του χρέους της χώρας.

Ωστόσο, τα στοιχεία από την Τρίτη έδειξαν, επίσης, ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού στην ΕΕ επιβραδύνθηκε στο ιστορικό χαμηλό του μόλις 0,7% το Δεκέμβριο, και αναζωπυρώνουν τους φόβους για αποπληθωρισμό πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Ήταν οι ανησυχίες πως ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πάρα πολύ, που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο.

«Τα στοιχεία αυτού του μήνα θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη και πρόθυμη να λάβει όλα τα μέτρα που θεωρούνται αναγκαία για να αποφευχθεί η ολίσθηση σε αποπληθωρισμό της οικονομίας», δήλωσαν οικονομολόγοι της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Ενώ πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα , περιμένουμε μια πολύ dovish δήλωση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Draghi».

«Η αβεβαιότητα διατηρείται το ευρώ καρφώθηκε στα 1,3633 δολάρια και δεν απέχει πολύ από το πρόσφατο χαμηλό ενός μηνός του στα 1,3570 δολάρια.

Τεχνική ανάλυση

Μετά τις 23/12/2013, ο 25άρης από τις 363,52 μονάδες βρέθηκε χθες ως τις 407,24 με μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις μεγάλης ημερήσιας μεταβολής. Βέβαια λόγω εορτών και διακοπών με την συνεδρίαση ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα το πλήθος των συνεδριάσεων είναι επτά και άρα στις τρεις συνεδριάσεις στις επτά οι ημερήσιες μεταβολές ήταν +4,76%, στις 27/12/2013, αλλά  στις 2/01/2014 ήταν +3,48% και στις 7/1 διαμορφώθηκε στο +2,65%.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως οι επενδυτές στα παράγωγα μετρούν την ανάσα της αγοράς και περιμένουν μια συνεδρίαση με πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα από της Τρίτης αναφορικά με το μέγεθος της ημερήσιας μεταβολής.   Μια άλλη είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί έχουν εφαρμόσει μια κλιμάκωση προς τα κάτω των κερδών στις υπολογίσιμα ανοδικές συνεδριάσεις και άρα υπάρχει σταδιακή εξάντληση των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται για να ανεβάσουν τη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Η τεχνική ανάλυση ωστόσο δεν μπερδεύεται με τα αίτια μιας ανόδου και τις συνήθειες των ισχυρών θεσμικών αλλά μελετά την στατιστική εικόνα και από αυτή τα συμπεράσματα της στήλης με βάση τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και δεν μας «πρόδωσαν» είναι θετικά. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ΚΜΟ30 ημερών ο πιο γρήγορος ΚΜΟ από εκείνους που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί απέκτησε ανοδική κλίση μετά την συνεδρίαση της 27/12 ενώ προηγουμένως κατευθυνόταν από πάνω προς τα κάτω προς τον ΚΜΟ 100 ημερών ο οποίος έχει σταθερά ανοδική κλίση από τον Οκτώβριο και μετά. Ο δε ΚΜΟ200 ημερών που θεωρείται ΚΜΟ αναφοράς όταν ενδιαφέρει η μακροπρόθεσμη τάση έχει επίσης ανοδική κλίση μικρότερη από εκείνη του ΚΜΟ100 που τον έκοψε από κάτω προς τα πάνω από τις 6/11 πέρυσι.

Η άνοδος χθες οδήγησε τον 25άρη στις 407,02 μονάδες με τον ΚΜΟ30 στις 387,86 εννέα μονάδες κάτω από τον FTSE με τον ΚΜΟ100 στις 363,21 που τυχαία συμπίπτει με το ελάχιστο του δείκτη των blue chip από τις 10 Οκτωβρίου και μετά που σημειώθηκε στις 23/12. Ο δε ΚΜΟ200 είναι στις 336,72 μονάδες και αποτελεί οδηγό για την ανεύρεση της ισχυρότερης μεσομακροπρόθεσμης στήριξης. Από την απόσταση του 25άρη έναντι όλων των ΚΜΟ που παρακολουθούμε εκτιμάμε πως ασχέτως της τάσης σήμερα οι προοπτικές για την ανάπτυξη του παραδοσιακού ράλι στην αρχή της χρονιάς είναι θετικές.

Στο Χ.Α.

Ράλι με χαμηλό τζίρο και χωρίς την ιδιαίτερη συμμετοχή της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο χθες, μετά από ένα ξεκίνημα με έντονη μεταβλητότητα, αφού υπήρξε συνεχής εναλλαγή πρόσημων και ακολούθησαν πιέσεις κάτω από τις 1.200 μονάδες. Μετά το δυναμικό γύρισμα, ο Γενικός Δείκτης κατέληξε να σημειώνει νέο υψηλό δυόμισι ετών, με την - σχεδόν αποκλειστική - βοήθεια των blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 1.238,06 μονάδες με άνοδο +2,70%, με χαμηλό ημέρας τις 1.193,25 μονάδες και πτώση 1,02%, ενώ τζίρος διαμορφώθηκε σε μέτρια επίπεδα και στα 88,92 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,4 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 2,52%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 2,65% και ο FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη 1,69%.
Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα ήταν έντονα ανοδική, με μοναδική εξαίρεση την Εθνική η οποία κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,95%. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ+4,37% έκλεισε με άνοδο 4,37%, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 6,62% και στο 0,56% υψηλότερα έκλεισε η Eurοbank.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν σχεδόν απόλυτα θετική, αφού μόλις τρεις μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο» -  Σωλ. Κορίθνου -0,88%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-0,24% -0,24% και Τιτάν -0,10% -  τη στιγμή που στο ξεκίνημα σχεδόν όλες οι μετοχές του δείκτη FTSE Large Cap κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.

Ανοδικά ξεχώρισαν οι Τέρνα Ενεργειακή +5,83, Jumbo +5,75% η οποία σημείωσε νέο υψηλό, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+5,33% +5,33%, ΔΕΗ ΔΕΗ+4,82%+4,82%, ΓΕΚ-Τέρνα +4,06%, Ιντραλοτ +3,57%, Μότορ Όιλ ΜΟΗ+2,88%+2,88%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,74% +2,74%, ΕΛΠΕ +2,56% και Coca Cola +2,31%.

Σήμερα

Τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα έφεραν τον Nikkei της Ιαπωνίας σε ξεχωριστή θέση με την αύξηση της τάξης του 1,9%, αλλά κάποιες άλλες περιφερειακές αγορές παραμένουν σε δυσμένεια επειδή τα κεφάλαια συρρέουν σε αξίες του δυτικού κόσμου. Το δολάριο αναρριχήθηκε έναντι του γεν, μετά την ανακοίνωση πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε τέσσερα χρόνια, κυρίως χάρη σε μια αναγέννηση στην παραγωγή ενέργειας , με αποτέλεσμα οι αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Η Barclays, με μιας διπλασίασε τις εκτιμήσεις της για το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπει πλέον ετήσια αύξηση 3% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία προσφέρουν στους επενδυτές τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση της Federal Reserve να μειώσει το QE, δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο αναμένονται αργότερα σήμερα και θα πρέπει οι αγορές να αναμένουν μια σαφή δέσμευση για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπογραμμίζοντας την θετική διάθεση, υπάρχουν αναφορές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αυξήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε περίπου τρεις εβδομάδες, βάζοντας τέλος σε μια αλυσίδα υποβαθμίσεων που λειτουργούσαν μακροπρόθεσμα καταθλιπτικά.

Όλα αυτά βοήθησαν τον χρηματιστηριακό δείκτη MSCI  all-country world stock index για όλες τις μετοχές του κόσμου  να χτυπήσει τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2008. Τόσο ο Dow όσο και ο S & P 500 αυξήθηκαν 0,6%. Αυτό ήταν αρκετό για να δώσει στις περισσότερες ασιατικές αγορές ένα διάλειμμα από την πρόσφατη πίεση λόγω ρευστοποιήσεων. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας. κέρδισε 0,5%.

Οι μετοχές στη Σιγκαπούρη , την Ινδία και την Ταϊβάν, συντονίστηκαν με την άνοδο. Η περιοχή καθυστέρησε και πάλι έναντι της κίνησης των δεικτών στην Ευρώπη, που έφθασαν σε  υψηλά 5-1/2 ετών την Τρίτη υπό την ηγεσία ενός άλματος 3% στην Ισπανία. Σε όλη την περιφέρεια της ευρωζώνης υπάρχει υποχώρηση του κόστους δανεισμού με μια μακροπρόθεσμη πτώση σε πολυετή χαμηλά.

Σήμερα με βάση τα futures αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τη γερμανική και τη γαλλική αγορά μετοχών να ανοίξουν σταθερά. Οι αποδόσεις των ιρλανδικών 10 ετών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε οκτώ χρόνια μετά την πρώτη πώληση του χρέους της χώρας.

Κίνδυνος ο αποπληθωρισμός

Ωστόσο, τα στοιχεία από την Τρίτη έδειξαν, επίσης, ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού στην ΕΕ επιβραδύνθηκε στο ιστορικό χαμηλό του μόλις 0,7% το Δεκέμβριο, και αναζωπυρώνουν τους φόβους για αποπληθωρισμό πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη .

Ήταν οι ανησυχίες πως ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πάρα πολύ, που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο.

«Τα στοιχεία αυτού του μήνα θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη και πρόθυμη να λάβει όλα τα μέτρα που θεωρούνται αναγκαία για να αποφευχθεί η ολίσθηση σε αποπληθωρισμό της οικονομίας», δήλωσαν οικονομολόγοι της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Ενώ πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα , περιμένουμε μια πολύ dovish δήλωση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Draghi».

«Η αβεβαιότητα διατηρείται το ευρώ καρφώθηκε στα 1,3633 δολάρια και δεν απέχει πολύ από το πρόσφατο χαμηλό ενός μηνός του στα 1,3570 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Από τις αναφορές στο διαδίκτυο ξεχώρισε η παρατήρηση για το "January effect"  που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στο ΧΑ σύμφωνα με τη θέση που παρουσίασε ο Ηλίας Ζαχαράκης της FastFinance ΑΕΠΕΥ. Για αυτόν η γρήγορη επαναφορά των τιμών των μετοχών στα υψηλά τους, "έπιασε στον ύπνο" αρκετούς, ειδικά Έλληνες επενδυτές, που είχαν πουλήσει με αφορμή τον φόρο υπεραξίας θέλοντας να δουν την Αγορά με την νέα χρονιά. Ουσιαστικά οι ίδιοι τίτλοι συνεχίζουν να κάνουν την διαφορά στις αποδόσεις και στις πρώτες συνεδριάσεις του 2014. Ο Τραπεζικός κλάδος περιμένει τα αποτελέσματα της BlackRock και την ΑΜΚ τηςEurobank, μιας και θα είναι επιτυχία αν βρει κεφάλαια από ιδιώτες που θα καλύψουν την αύξηση.

Τεχνικά και ουσιαστικά το Χ.Α. κινήθηκε άρτια με τους τζίρους να είναι σαφώς μειωμένοι, κάτι που θα θέλαμε να αλλάξει αν η Αγορά θέλει να συνεχίσει την κίνηση της άμεσα. Η κίνηση της Αγοράς ουσιαστικά δείχνει να έχει ξεκινήσει κάτι μεγαλύτερο, μετά την σοβαρή διόρθωση που είχαμε προεόρτια, το πρώτο τρίμηνο και μετά θα περιμένει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αλλά και τον τρόπο που θα μειωθεί το Ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο.
 
Στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, δεν αποκλείεται να προστεθούν, σταδιακά και μετοχές εταιρειών που δεν έχουν θέση τα ξένα χαρτοφυλάκια και να δώσουν σημαντικές αποδόσεις, όμως αυτό θα είναι μάλλον "Ελληνικού ενδιαφέροντος" από εγχώρια χαρτοφυλάκια που έχουν βρεθεί με ρευστότητα και έχοντας χάσει το ράλι των τίτλων που έχουν πάρει στα χέρια τους οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι μετοχικές αξίες ανασαίνουν με ανακούφιση


Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ και μερική υποχώρηση των αποδόσεων έχουν υποστηρίξει παγκόσμια το φρόνημα για ανάληψη κινδύνου και σταθεροποιήθηκαν οι αναδυόμενες αγορές. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ασίας σήμερα γενικώς έχουν μειωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης για τις αποδόσεις στις ΗΠΑ και οι αγορές μετοχών είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ανοδικές. Ο Nikkei είναι περίπου +2% και αυτό στηρίζει τα κέρδη στο USD / JPY που πλησιάζει και πάλι το επίπεδο των 105 γεν. Η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο αύξησε τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο στο 3,0%. Ωστόσο, τα ισχυρότερα στοιχεία έρχονται μαζί με μια καθοδική κίνηση των αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ, η οποία είναι σήμερα περισσότερο από 10 μονάδες βάσης κάτω από τα πρόσφατα υψηλά. Αυτό μπορεί να αντανακλά κάποια προσδοκία για αποκάλυψη μιας dovish ρητορικής σε σημερινή δημοσίευση των λεπτομερειών από τη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρώπη, συνεχίζεται το ράλι στις περιφερειακές αγορές μετοχών και ομολόγων. Τα spreads των Ισπανικών 10ετών έχουν πέσει περισσότερο από 40 bps τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έφθασαν στα υψηλά δυόμισι ετών και τα πιστωτικά spreads έφθασαν στα χαμηλά δυόμισι ετών. Καλύτερα νέα για την ανάπτυξη, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων , με παράλληλη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της σύγκλισης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, βοήθησαν να γίνει να είναι δυνατή αυτή η εξέλιξη. Βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση στις επιδόσεις των αξιών των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης για το 2014. Ο συνδυασμός της ισχυρότερης ανάπτυξης , αλλά και του πολύ αδύναμου πληθωρισμού θα πρέπει να είναι αρκετός για να κρατήσει την ΕΚΤ σταθερά σε αναμονή. Δεν αναμένουμε καμία αλλαγή πολιτικής στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αν και θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε στη συνέντευξη Τύπου πώς η ΕΚΤ βλέπει τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Το 2013 πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, τόσο από πλευράς δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και από πλευράς περιορισμού της ύφεσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η ελληνική προεδρία ξεκινά με τη χώρα να βρίσκεται σε ανάκαμψη και όχι σε κρίση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το περιθώριο (spread) του δεκαετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε κάτω από τις 600 μονάδες, κάτι που αντανακλά την προσπάθεια που έχει γίνει. Στο Εurogroup δεν υπάρχει κακό κλίμα κατά της Ελλάδας, είπε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήματα για αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδας. «Με το Βερολίνο έχουμε άριστη σχέση συνεργασίας» ανέφερε. Επίσης, πρόσθεσε ότι, αν τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός, οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός της προεδρίας. Η Eurostat πιστοποιεί την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
  • Τη σύσταση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας στην Πορτογαλία με την επωνυμία Sarantis Portugal, η οποία εδρεύει στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε ο Όμιλος Σαράντης.   Όμιλος έχει ήδη παρουσία στην αγορά της Πορτογαλίας από το 2009 μέσω εξαγωγών προς υπό-διανομέα, όπου διανέμει τα καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα ευρείας διανομής BU, C-THRU, STR8 και BIOTEN. Η έναρξη λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας, η οποία αναλαμβάνει την τιμολόγηση των προϊόντων απευθείας προς την πορτογαλική αγορά, πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2014.
  • Ξεκινά τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 144.647 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Lamda evelopment,  ΛΑΜΔΑ+2,86%  που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 43.394,10 ευρώ, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από τα μέλη του δ.σ. και το προσωπικό της εταιρείας, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών.
  • Στις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της Dionic ΔΙΟΝ-1,49% με θέμα την έκδοση ομολογιακού δανείου. Σημειώνεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που είχε ορισθεί για σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2014, ματαιώθηκε λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης από τον νόμο και το καταστατικό απαρτίας, για τη συζήτηση των θεμάτων. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση κοινού/ών ομολογιακού/ών δανείου/ων με κοινές ομολογίες, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, το οποίο προτείνεται να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση των πιστωτριών τραπεζών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Οι αποδόσεις των Ιρλανδικών 10ετών ομολόγων έπεσαν στα χαμηλά οκτώ ετών. Η πώληση χρέους αυξάνει την όρεξη για άλλες εκδόσεις ομολόγων από κράτη με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση. ΛΟΝΔΙΝΟ, 7 Ιανουαρίου. Οι αποδόσεις των κρατικών 10 ετών ομολόγων της Ιρλανδίας έπεσαν την Τρίτη εξαιτίας της πρώτης πώλησης χρέους της χώρας, δεδομένου ότι βγήκε από το μνημόνιο. Οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από 14 δισ. ευρώ για το νέο 10ετές ομόλογο που πωλείται μέσω μιας κοινοπραξίας τραπεζών, σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος του τελικού ποσού της  έκδοσης που ήταν 3,75 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία ήταν η οριστική επιβεβαίωση ότι οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν την Ιρλανδία και πιστεύουν πως θα ανακάμψει χωρίς βοήθεια από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της, έχοντας μόλις εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ που αναλήφθηκαν το 2010.
  • Η Γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ είναι επισήμως από την Τρίτη υποψήφια για να συμμετάσχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά την πρόσφατη παραίτηση του επίσης γερμανού Γέργκ Άσμουσεν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την τοποθέτηση της 49χρονης Λαουτενσλέγκερ η οποία υπηρετούσε ως αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας από το 2011, υπεύθυνη για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Απρόσμενη μείωση εμφάνισαν οι άνεργοι στη Γερμανία, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, τον Δεκέμβριο, με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση. Σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας της χώρας, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 15.000 στα 2,965 εκατομμύρια, έναντι εκτιμήσεων για καμία μηδενική μεταβολή. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,9%. Εν τω μεταξύ, για το σύνολο του 2013, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 6,9%.
  • Το μικρότερο εμπορικό έλλειμμα των τελευταίων τεσσάρων ετών εμφάνισαν οι ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς οι εξαγωγές ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε κατά 12,9% στα 34,3 δισ. δολάρια - τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009. Το έλλειμμα του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε, εν τω μεταξύ, στα 39,3 δισ. δολάρια από 40,6 δισ. δολάρια που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το εμπορικό έλλειμμα του Νοεμβρίου στα 40 δισ. δολάρια. Από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου προκύπτει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 194,9 δισ. δολάρια, που αποτελούν ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% στα 229,1 δισ. δολάρια.
  • Στην εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να πλήξει την οικονομική της ανάπτυξη, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ. Την ίδια ώρα οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιούσε ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κρατικό αξιόχρεο της χώρας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα