Γ. Στουρνάρας: Το 2013 πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 19:14
UPD:19:49
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,ενημερώνει τους δημοσιογράφους για την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2013 πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, τόσο από πλευράς δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και από πλευράς περιορισμού της ύφεσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η ελληνική προεδρία ξεκινά με τη χώρα να βρίσκεται σε ανάκαμψη και όχι σε κρίση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το περιθώριο (spread) του δεκαετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε κάτω από τις 600 μονάδες, κάτι που αντανακλά την προσπάθεια που έχει γίνει.

Στο Εurogroup δεν υπάρχει κακό κλίμα κατά της Ελλάδας, είπε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήματα για αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδας. «Με το Βερολίνο έχουμε άριστη σχέση συνεργασίας» ανέφερε. Επίσης, πρόσθεσε ότι, αν τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός, οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός της προεδρίας. Η Eurostat πιστοποιεί την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας, ως προεδρεύων του Ecofin, τόνισε ότι ο στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης για τις τράπεζες. Ειδικότερα, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των συστημικών τραπεζών αναμένεται ότι θα συζητηθεί και στο άτυπο Ecofin που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Επίσης ένα από τα σημαντικά θέματα είναι η οδηγία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Παράλληλα στην ατζέντα του Ecofin και του έλληνα υπουργού βρίσκονται τα θέματα:

  • Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, διαδικασία που περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη (για χώρες εκτός μνημονίων)
  • Εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
  • Η οικονομική διακυβέρνηση και οι κανόνες για πιο αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή.
  • Η εκπροσώπηση στους G20 με παρουσίαση των θέσεων της ΕΕ και επίσκεψη στην Αυστραλία.
  • Η μακροχρόνια χρηματοδότηση των οικονομιών και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέφερε ότι «εμμένουμε στην επίτευξη ικανοποιητικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με δήλωσή του στο ΑΜΠΕ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. θα στεφθεί από επιτυχία, προσθέτοντας ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει στην υφήλιο ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και ότι πάντα συνεισφέρει και συνεισέφερε με πολύτιμο τρόπο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κύρια πρόκληση είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να υλοποιηθούν οι κοινοί στόχοι σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. «Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε, «ότι η ελληνική προεδρία θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική προεδρία αρχίζει επισήμως την Τετάρτη, με την κοινή σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον κ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Αμέσως μετά οι κ. Σαμαράς και Μπαρόζο θα κάνουν δηλώσεις.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ. Μπαρόζο και Ρόμπεϊ.

Την ικανοποίησή του για τις προετοιμασίες εν όψει των αυριανών εγκαινίων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επιθεώρηση των χώρων του Ζαππείου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και για την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής.

Η κυβέρνηση αποσκοπεί σε μία επιτυχημένη προεδρία που θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «θα είναι μία προεδρία ελπίδας για την Ευρώπη και ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με θετικές προοπτικές και έχοντας πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013». 

Το Μαξίμου έχει καταρτίσει σφικτό πρόγραμμα εργασιών, με λιτό -μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ- προϋπολογισμό. Κατά το τρέχον εξάμηνο θα διοργανωθούν 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ελληνική προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα