Μπαρόζο: Η ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. θα στεφθεί με επιτυχία

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 19:07
UPD:19:13
REUTERS/VINCENT KESSLER

«Είμαι βέβαιος» σημείωσε «ότι η ελληνική προεδρία θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την πεποίθηση ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. «θα στεφθεί με επιτυχία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει στην υφήλιο ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και ότι πάντα συνεισφέρει και συνεισέφερε με πολύτιμο τρόπο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «κύρια πρόκλησή μας είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να υλοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας».

«Είμαι βέβαιος» πρόσθεσε «ότι η ελληνική προεδρία θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση».

Από αύριο επισήμως η ελληνική Προεδρία

Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει επισήμως αύριο Τετάρτη, με την κοινή σύσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου. 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Αμέσως μετά οι κ. Σαμαράς και Μπαρόζο θα κάνουν δηλώσεις.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ. Μπαρόζο και Ρόμπεϊ.

Την ικανοποίησή του για τις προετοιμασίες εν όψει των αυριανών εγκαινίων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επιθεώρηση των χώρων του Ζαππείου.

«Χαίρομαι γιατί η εικόνα του Ζαππείου είναι εξαιρετική. Τεχνικά είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα αυριανά επίσημα εγκαίνια της ελληνικής προεδρίας», δήλωσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και για την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε ότι «η άφιξη στην Αθήνα του συνόλου των επιτρόπων της Ε.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο Μπαρόζο έχει ιδιαίτερα ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα αφού με την παρουσία του το ανώτερο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει τις σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την πρωτοφανή κρίση».

«Η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να ενισχύσει τους αγώνες των πολιτών της, απαντώντας με μια επιτυχημένη διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας στις όποιες υπερβολές και εκ των προτέρων αρνητικές τοποθετήσεις λαμβάνει από μερίδα των ξένων μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε. 

Η κυβέρνηση αποσκοπεί σε μία επιτυχημένη προεδρία που θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «θα είναι μία προεδρία ελπίδας για την Ευρώπη και ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με θετικές προοπτικές και έχοντας πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013». 

Το Μαξίμου έχει καταρτίσει σφικτό πρόγραμμα εργασιών, με λιτό -μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ- προϋπολογισμό. Κατά το τρέχον εξάμηνο θα διοργανωθούν 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ελληνική προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή