Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα των τραπεζών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 18:27
UPD:19:25
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος στην συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων πρόβαλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τους πλειστηριασμούς. «Το πρόβλημα των τραπεζών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια, και πράγματι η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, τώρα που το τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώνεται, είναι το μεγάλο αίτημα», είπε.

Επεσήμανε δε πως «είναι λάθος η προσέγγιση ότι οι τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να επιτεθεί στο δανειολήπτη, στο μικρό και μεσαίο νοικοκυριό, να κάνει δρακόντεια επιβολή των ρυθμίσεων» και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι επιλογή ούτε των διοικήσεων των τραπεζών, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «απογοητεύονται όλοι εκείνοι που έχουν ως μόνη σημαία ευκαιρίας την προσδοκία της καταστροφής. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να νοιώθει πιο ασφαλής, σίγουρη, πιο κοντά το αίσθημα της εξόδου από την κρίση».

«Αντιλαμβάνομαι ότι απογοητεύονται όσοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή, δεν έχουν εναλλακτική πρόταση και βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμηχανία τους όταν η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της», επεσήμανε και εκτίμησε ότι ουσιαστικά «κανείς δεν μένει χωρίς προστασία».

Ανέφερε δε ότι το 1,5% των οφειλετών των στεγαστικών δανείων, που είναι οφειλέτες μεγάλων δανείων, οφείλουν το 50% της συνολικής οφειλής που υπάρχει για τα στεγαστικά δάνεια.

Ο Ε. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα και στους δανειστές λέγοντας πως η Ελλάδα διαπραγματευόμενη με τους εταίρους και πιστωτές της δεν ζητά χάρες, αλλά «έγκυρους πολιτικούς και θεσμικούς συνομιλητές» που μπορούν να καταλάβουν τις θυσίες των Ελλήνων και των άλλων ευρωπαϊκών λαών.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ήταν πολύ δύσκολη, γιατί πάντα ήταν δύσκολη με τους εταίρους μας» και πως «το πόσο δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση είναι ένα καλό μάθημα για όσους πιστεύουν ότι υπήρχε σχέδιο Β ή ότι τώρα που βγαίνουμε – γιατί βγαίνουμε – από την κρίση μπορούμε να επιστρέψουμε σε πολιτικές δημαγωγίας».

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα