Κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 10:34
UPD:11:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, αντάρτικο βουλευτών της συγκυβέρνησης και βαρύ κλίμα για τον υπουργό Οικονομικών συνθέτουν το τοπίο της σημερινής ημέρας εντός της οποίας δεν αποκλείεται να κριθεί κι αυτό ακόμη το μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ξεκινάει σε λίγη ώρα μια από τις κρισιμότερες ψηφοφορίες στη Βουλή αρχικώς για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αργά το βράδυ μια δεύτερη για την άρση των πλειστηριασμών.

Η χθεσινή εικόνα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να κάθεται για πολύ ώρα μόνος του στα υπουργικά έδρανα με μόνο τον  Άδωνι Γεωργιάδη να τον αντικαθιστά, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει για τον ΥΠΟΙΚ.

Το σίγουρο είναι ότι οι διατάξεις που ο ίδιος πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και ειδικά η επίμαχη για τα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το κράτος δεν ήταν εν γνώσει του Μαξίμου.

Επίσης κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα το ύψος του ποσοστού (από 10 έως 30%) που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων δεν αποτελούν όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε μνημονιακή υποχρέωση.

Επιπροσθέτως ο αιφνιδιασμός των βουλευτών με σωρεία άσχετων διατάξεων, ενώ έχει προηγηθεί  πολύμηνο «μασάζ» για να καμφθούν οι αντιδράσεις τους, είναι μία κίνηση το λιγότερο λανθασμένη, λέει συνάδελφος του κ. Στουρνάρα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν η σημερινή ημέρα κυλήσει χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση το κλίμα έχει βαρύνει πολύ για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Πρωθυπουργός καλείται να σταθμίσει από τη μια την κοινοβουλευτική του ομάδα που βράζει και ψάχνει ένα «εξιλαστήριο θύμα» κι από την άλλη, εν όψει και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα,  τους δανειστές μας οι οποίοι στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα βλέπουν έναν αξιόπιστο και κυρίως σοβαρό, κατ’ αυτούς, συνομιλητή.

Επί του παρόντος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αρνητική (αν έχει αποφασίσει να φύγει από τη ΝΔ) ψήφος ή η αποχή του κ. Πολύδωρα από την ψηφοφορία  για τον ΕΝΦΙΑ ενώ κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζεται το «μασάζ» του κ. Χατζηδάκη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης και άλλοι αντάρτες.

Επίσης, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών και βελτιώσεων στα δύο νομοσχέδια  όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε σύντομη παρέμβασή του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν χθες τον Πρωθυπουργό να είναι σε διαβουλεύσεις με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τους νομικούς του συμβούλους και βουλευτές προκειμένου να  προχωρήσουν σε βελτιώσεις ειδικά των προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο.

Το βέβαιο, καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι το συναινετικό κλίμα των τελευταίων ημερών  άλλαξε άρδην λόγω των άστοχων χειρισμών δύο υπουργείων (Οικονομικών και Ανάπτυξης)  με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Το κλίμα για την κυβέρνηση βαραίνει ακόμη περισσότερο και από τα στοιχεία δημοσκόπησης της Pulse σε 1.203 άτομα για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» όπου δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει τη διαφορά του από τη ΝΔ στο 2,5% , ενώ στην παράσταση νίκης συγκεντρώνει 47% και η ΝΔ μόλις 33%.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή