Κόντρα για τους πλειστηριασμούς

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 15:43
UPD:19:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
A- A A+

Υψηλοί τόνοι σημειώθηκαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντπολίτευσης.

Σε καταγγελία ότι διεκόπη αυθαίρετα η συζήτηση προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι «το Προεδρείο της Βουλής, ο κ. Μαρκογιαννάκης, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης», παραβίασε τον Κανονισμό και την συμφωνία που είχε κάνει μαζί του να μιλήσει για 3 λεπτά μετά τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Πρόκειται για «ακραίο κρούσμα αυταρχισμού και κοινοβουλευτικού τραμπουκισμού», είπε ο Δ. Παπαδημούλης: και πρόσθεσε: «αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι οι 10 μικροί νέγροι, σε κάθε ψηφοφορία χάνουν από έναν, καταλήγουν να μην σέβονται τίποτα. Και επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης έκλεισε με το «τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» του Καβάφη, του απαντώ: απολείπει ο Θεός Αντώνιον».

Επίθεση του Γ. Στουρνάρα κατά του Αλ. Τσίπρα

Την πεποίθηση ότι το 2014 η Βουλή θα καταπιαστεί περισσότερο με θέματα για την ελάφρυνση του χρέους, την επαύριο της κρίσης, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με το μέλλον του τόπου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι τα «αντιφατικά» που υποστηρίζει δεν θα τα βρει κανείς πουθενά σε κανέναν διανοητή και απευθύνθηκε στο Σώμα για να τονίσει ότι «αυτές τις μέρες καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό έργο μιας δύσκολης χρονιάς και βρισκόμαστε στην τελευταία και πιο δύσκολη στροφή».

«Κάποιοι σήκωσαν τα βάρη δύσκολων αποφάσεων, κάποιοι όμως επαναπαύτηκαν στην πιο προνομιακή δουλειά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή την ανακύκλωση, την κινδυνολογία, την καταστροφολογία, την μεμψιμοιρία, τη γκρίνια. Κι από προτάσεις “μηδέν”, το απόλυτο μηδέν. Μετά από δύο χρόνια που είμαι εδώ δεν έχω ακούσει ούτε μία δημιουργική πρόταση» τόνισε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ο κ. Τσίπρας είναι μια sui generis περίπτωση διανόησης «δηλαδή πιστεύει στη δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό». Όπως σημείωσε, διακηρύσσει την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά, σύμφωνα με τις προτάσεις του, ένας πολίτης με ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ και καταθέσεις 200.000 ευρώ, πρέπει να τύχει της ίδιας προστασίας με έναν άνεργο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο για το δυαράκι που έχει πάρει στη Δραπετσώνα. «Λέει ότι δεν θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά συγχρόνως γυρνάει και λέει προς τους πολίτες της Ευρώπης εγώ δεν θα πληρώσω τα δάνεια που μας χορηγήσατε με τον τσαμπουκά γιατί είναι επαχθή ή θα ορίσω εγώ μονομερώς τους όρους με τους οποίους θα τα πληρώσω» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Nομίζει ότι για πολύ καιρό ακόμη θα πατάει σε δυο βάρκες. Τον πληροφορώ ότι θα πέσει στην θάλασσα» κατέληξε.

Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα των τραπεζών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων πρόβαλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του. «Το πρόβλημα των τραπεζών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια, και πράγματι η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, τώρα που το τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώνεται, είναι το μεγάλο αίτημα», είπε.

Επεσήμανε δε πως «είναι λάθος η προσέγγιση ότι οι τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να επιτεθεί στο δανειολήπτη, στο μικρό και μεσαίο νοικοκυριό, να κάνει δρακόντεια επιβολή των ρυθμίσεων» και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι επιλογή ούτε των διοικήσεων των τραπεζών, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «απογοητεύονται όλοι εκείνοι που έχουν ως μόνη σημαία ευκαιρίας την προσδοκία της καταστροφής. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να νοιώθει πιο ασφαλής, σίγουρη, πιο κοντά το αίσθημα της εξόδου από την κρίση».

«Αντιλαμβάνομαι ότι απογοητεύονται όσοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή, δεν έχουν εναλλακτική πρόταση και βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμηχανία τους όταν η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της», επεσήμανε και εκτίμησε ότι ουσιαστικά «κανείς δεν μένει χωρίς προστασία».

Ανέφερε δε ότι το 1,5% των οφειλετών των στεγαστικών δανείων, που είναι οφειλέτες μεγάλων δανείων, οφείλουν το 50% της συνολικής οφειλής που υπάρχει για τα στεγαστικά δάνεια.

Ο Ευ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα και στους δανειστές λέγοντας πως η Ελλάδα διαπραγματευόμενη με τους εταίρους και πιστωτές της δεν ζητά χάρες, αλλά «έγκυρους πολιτικούς και θεσμικούς συνομιλητές» που μπορούν να καταλάβουν τις θυσίες των Ελλήνων και των άλλων ευρωπαϊκών λαών.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ήταν πολύ δύσκολη, γιατί πάντα ήταν δύσκολη με τους εταίρους μας» και πως «το πόσο δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση είναι ένα καλό μάθημα για όσους πιστεύουν ότι υπήρχε σχέδιο Β ή ότι τώρα που βγαίνουμε – γιατί βγαίνουμε – από την κρίση μπορούμε να επιστρέψουμε σε πολιτικές δημαγωγίας».

Κ. Χατζηδάκης: «Θα μείνετε από καύσιμα»

«Έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο προστασίας, για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη», τόνισε  ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του. Ταυτοχρόνως εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και καταστροφολογία, συμπληρώνοντας όμως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν τον ακούει.

«Παρότι για καιρό διακινούνταν κάποια καταστροφολογικά σενάρια, έχει καταστεί σαφές ότι έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο προστασίας για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας το γιατί: πρώτον, ισχύει το σύστημα δικαστικής προστασίας δύο νόμων για τους ανήμπορους και τους φτωχούς, δεύτερον τίθενται οι βάσεις για ένα πλαίσιο αποφόρτισης του προβλήματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2015, κατά το ιρλανδικό μοντέλο και τρίτον δημιουργείται ένα μεταβατικό σύστημα, εξωδικαστικής προστασίας, το οποίο θα ισχύει επιπροσθέτως των νόμων 3869 και 4161 το οποίο σε καθ΄ένα από τα κριτήρια που θέτει καλύπτει το 90% των δανειοληπτών και παράλληλα κινητροδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

«Από την μία πλευρά θα έχουμε αποφυγή των πλειστηριασμών - πράγμα που ανησυχεί τους καταστροφολόγους και από την άλλη θα έχουμε μια ελάχιστη πληρωμή όσων μπορούν - γιατί αυτοί που δεν μπορούν θα πάνε στους άλλους δύο νόμους για να σταματήσουν τα δάνειά τους να είναι κόκκινα» είπε αναφερόμενος στην ουσία των ρυθμίσεων ο κ. Χατζηδάκης.

Απευθυνόμενος δε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι αν έπρεπε να βγάλει ένα βασικό συμπέρασμα από την συζήτηση θα θυμόταν τον Καβάφη «και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους». «Και θα έλεγα ότι αυτό που προκύπτει για την αντιπολίτευση και τώρα τι θα γίνει χωρίς πλειστηριασμούς, ήταν κι αυτή μια κάποια λύση» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης στράφηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να πει πως υπάρχουν κάποιοι που κάνουν προσπάθειες να βγει η χώρα από την κρίση κι εκείνοι που κινδυνολογούν προκαλώντας στη χώρα κακό. «Λυπάμαι που σ' αυτούς εντάσσεται ο κ. Τσίπρας τον οποίο άκουσα προσφάτως να λέει ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουν οι καταθέσεις» υπογράμμισε. Στρεφόμενος προς τα προς την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε: «Αν είχατε αξιοπιστία θα τρόμαζαν οι καταθέτες. Ευτυχώς δεν έχετε και κανείς δεν δίνει σημασία σ' αυτές τις τοποθετήσεις». «Θα μείνετε στο περιθώριο. Η πολιτική, όπως και η ζωή, είναι αγώνας αντοχής, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, κι εσείς θα μείνετε από καύσιμα. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Δ. Παπαδημούλης: Διαγράφετε βουλευτές, αλλά όχι την πραγματικότητα

Η ΑΥΓΗ

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για καταστροφολογία, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης αντέτεινε ότι μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διαγράφουν βουλευτές, αλλά όχι την πραγματικότητα.

Από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, έκανε λόγο για καταστροφολογία τονίζοντας ότι το κόμμα του συνέβαλε στο να μπουν κόκκινες γραμμές.

Ο κ. Λαζαρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ανοίγει «κερκόπορτα», αλλά αντίθετα επεκτείνει το διάστημα αναστολής των πλειστηριασμών, όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση την οποία δεν είχαν ψηφίσει, όπως είπε, αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα.

«Προστατεύει όλους εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα δίνει κίνητρα σε εκείνους που μπορούν να κάνουν ρύθμιση», τόνισε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προστατεύει τους δανειολήπτες στέγασης. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει την ισχυρότερη στεγαστική πίστη. Πράγματι γίνεται μια αδικία. Γίνεται όμως σε αυτούς που δεν πήραν ποτέ στεγαστικό δάνειο και πληρώνουν νοίκι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι, με τις νέες ρυθμίσεις ανοίγουν λεωφόροι για την δήμευση των ακινήτων, και ταυτόχρονα αίρεται η προστασία των «κόκκινων δανείων» καθώς το προηγούμενο καθεστώς προστάτευε 8 στις 10 κατοικίες.

«Πριν λίγο ανακοινώθηκε η διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα. Σας λέμε λοιπόν ότι μπορεί να διαγράφετε βουλευτές των κομμάτων σας αυτό όμως που δεν μπορεί να διαγράψετε είναι η πραγματικότητα που βοά ότι η πολιτική σας απέτυχε», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης κατηγορώντας την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική και ότι βρίσκεται σε σύγχυση και σε αποδρομή.

Ο κ.  Γκόκας αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να πλειοδοτήσει προσθέτοντας ότι «κάποιοι νομίζουν ότι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά αυτό που πραγματικά έχουν είναι το μονοπώλιο του λαϊκισμού».

«Εμείς έγκαιρα θέσαμε την κόκκινη γραμμή όταν άνοιξε το θέμα με τα κόκκινα δάνεια. Και έγιναν πολλές παρεμβάσεις και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για την προστασία των δανειοληπτών. Εμείς βάλαμε τις κόκκινες γραμμές και προχωράμε πάνω σε αυτές. Εσείς επενδύετε στην καταστροφολογία», ανέφερε ο κ. Γκόκας.

Παπαρήγα: Καθαρά ταξικά τα κριτήρια

902PORTAL

«Τα κριτήρια είναι καθαρά ταξικά και επικαλύπτονται με πολιτικά επιχειρήματα. Είναι κριτήρια διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών πριν 50 χρόνια» είπε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, επί του νομοσχεδίου.

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που λέγεται «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», διερωτώμενη προς την κυβερνητική πτέρυγα, «λέτε ότι μια οικογένεια με 35.000 εισόδημα το χρόνο μπορεί να δίνει 485 ευρώ όταν έχει τόσους φόρους τόσα χαράτσια αλλά δεν έχει συμβόλαιο με την απασχόληση; Πως θα κρίνετε κάποιον που δουλεύει τρεις μήνες το χρόνο ή παίρνει 385 ευρώ, ποιες θα είναι οι εύλογες δαπάνες;». Όπως είπε μάλιστα:«Το 2014 δεν μπορεί να μας φορολογείτε με βάση τα μικτά εισοδήματα, που είχαμε, πριν κοπούν οι συντάξεις. Εγώ δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία. Δεν μπορεί να με φορολογείς με δύο συντάξεις, από τις οποίες πραγματικά τώρα το 50%. Φέρνω το παράδειγμά μου, για να μην μου πείτε ότι λέω ψέματα. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι τα έσοδά μας, τα πραγματικά από τα πόθεν έσχες και θα μου πείτε ότι θα βάλετε εύλογες δαπάνες διαβίωσης; Δεν δέχομαι να μου καθορίσετε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Ακόμη η κυρία Παπαρήγα ανέφερε ότι και ανάκαμψη να γίνει «είτε είναι σαμαρική, είτε είναι τσιπρική, δεν θα πάρουμε ποτέ τίποτα πίσω» προσθέτοντας πως δεν είναι μόνο τα οικονομικά κοψίματα είναι και αναδιαρθρώσεις - όπως στην υγεία - που είναι τεράστιες, αλλά διαπιστώνει κανείς την απώλεια, ύστερα από δύο μήνες.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή