Alpha Bank: Ευνοϊκές εξελίξεις στην απασχόληση, αλλά «αδιέξοδος φόρος» ο ΕΝΦΙΑ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 16:50
UPD:16:52
G4PHOTOS/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί «εκτός τόπου και χρόνου» πολιτικές, που, εάν δεν διορθωθούν έγκαιρα, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στην ανάκαμψη.

Για ευνοϊκή εξέλιξη στον τομέα της απασχόλησης, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό καλύτερη του αναμενομένου, κάνουν λόγο οι αναλυτές της Alpha Bank, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικό Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «αδιέξοδο» τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Όπως επισημαίνεται, η αύξηση της απασχόλησης και η επιβράδυνση της αυξητικής πορείας της ανεργίας, ήδη από το 2013, ήταν αποτελέσματα της επιβράδυνσης της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ, με βάση και την «εντυπωσιακή» πορεία ανάπτυξης του τουρισμού, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση – εκλογίκευση της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς εργασίας.

«Ακόμη και το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, διαψεύδοντας πλήρως εκείνους που διατυμπάνιζαν ότι η ανεργία θα ανέλθει μέχρι και στο 34% του εργατικού δυναμικού» επισημαίνεται.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η επιχείρηση «υπονόμευσης του οικονομικού κλίματος και αποτροπής της ανάκαμψης», με τη συνεχή επίκληση νέας μεγάλης αύξησης της ανεργίας και μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να «ναυαγεί οριστικά». «Η οικονομία πολλές φορές αντιδρά με βάση τις δικές της πραγματικότητες, και όχι τους “ευσεβείς” πόθους διαφόρων “ειδικών της καταστροφολογίας”» υπογραμμίζεται.

Η βελτίωση της αφοράς εργασίας και η αύξηση της απασχόλησης χαρακτηρίζεται αναμφισβήτητη. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας του 2013 δείχνουν ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας μπορεί να επιταχυνθούν ουσιαστικά από το 2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να αποφευχθούν οι πολιτικές που θέτουν μεγάλα εμπόδια στην ανάκαμψη και στην αύξηση της απασχόλησης, όπως π.χ. η επιβολή διπλής φορολογίας στα ακίνητα από το 2014 και η επιλογή της πιο ακατάλληλης περιόδου για την επιβολή φόρων επί της υπεραξίας, τόσο στα ακίνητα όσο και στις επενδύσεις στο χρηματιστήριο.

Η αξία επενδύσεων όπως η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας χαρακτηρίζεται ανυπολόγιστη, και θεωρείται ότι οι επενδύσεις αυτές θα έχουν πολύ σημαντικά άμεσα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών αγαθών, από την παγίδα της «αυτοτροφοδοτούμενης αρνητικής ανάπτυξης».

«Μάλιστα, η διάθεση από την Ε.Ε. επιχορηγήσεων ύψους κοντά στα τρία δισ. ευρώ και η συμβολή της ΕΤΕπ, των τραπεζών και των κατασκευαστικών επιχειρήσεων με μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις άνω των 1,6 δισ. ευρώ στην τρέχουσα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα δείχνουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη όλων αυτών των παραγόντων στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζεται.

«Αδιέξοδος φόρος» ο ΕΝΦΙΑ

Ωστόσο, οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν ότι, ενώ συμβαίνουν οι ανωτέρω ευνοϊκές εξελίξεις, η κυβέρνηση, «προφανώς υπό την πίεση του πιο οπισθοδρομικού μέρους του πολιτικού συστήματος της χώρας και ομάδων συμφερόντων», φαίνεται να υιοθετεί «εκτός τόπου και χρόνου» πολιτικές, που, εάν δεν διορθωθούν έγκαιρα, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στην ανάκαμψη.

«Το 2013 η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει ταυτόχρονα πέντε διαφορετικούς φόρους στα ακίνητα και στην ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών» επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι η συγκεκριμένη φορολογική πολιτική στον τομέα των ακινήτων αφαίρεσε τουλάχιστον 2,0 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ το 2013 και είχε μεγάλη συμβολή στην αποτροπή μιας μεγαλύτερης αύξησης της απασχόλησης και στη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και το 2013.

«Είναι πραγματικά δυστύχημα για τη χώρα το γεγονός ότι αντί του ευρείας φορολογικής βάσης ΕΝΦΑ επιβάλλεται και πάλι ένας αδιέξοδος φόρος, ο ΕΝΦΙΑ, που ουσιαστικά απαλλάσσει και πάλι από (ή ελαχιστοποιεί) την φορολογία τα μεγάλης αξίας εντός σχεδίου πόλης οικόπεδα και εκτός σχεδίου πόλης αγροκτήματα και καταφεύγει και πάλι στην επιβολή διπλής φορολογίας κατοχής (ΕΝΦΙΑ+ΦΑΠ) στα αστικά ακίνητα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο ΕΝΦΙΑ+ΦΑΠ θα αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας το 2014, παρά την πολύ ευνοϊκή επίπτωση που μπορεί να έχει η σημαντική μείωση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων», αναφέρεται σχετικά.

Οι αναλυτές της Alpha Bank κάνουν αναφορά και στην προώθηση από τις αρχές του 2014 της επιβολής φόρου υπεραξίας 15% στις πωλήσεις μετοχών, παραγώγων και επιχειρηματικών ομολόγων, ταυτόχρονα με τον φόρο επί της αξίας των πωλήσεων που είναι σήμερα 0,2%.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει επιβληθεί φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, ο οποίος, όπως αναφέρεται, δρα ανασταλτικά στη ζήτηση ακινήτων για επένδυση. «Το κράτος καιροφυλαχτεί όχι μόνο να φορολογήσει με δημευτικό τρόπο την κατοχή, αλλά και να απαλλοτριώσει μέρος της προσδοκώμενης υπεραξίας τα επόμενα χρόνια, στην ουσία υπονομεύοντας την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων» συμπληρώνεται.

Οι αγορές, σύμφωνα με τη μελέτη, ανέμεναν ότι στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ θα συμπεριλαμβάνονταν και οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα απέτρεπαν τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά από μια «εκτός χρόνου και τόπου» εφαρμογή των ανωτέρω φορολογικών επιβαρύνσεων. «Η διάψευση αυτών των προσδοκιών είχε ως συνέπεια την ανατροπή της ανοδικής πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου» τονίζεται.

Καταλήγοντας, οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας από την εφαρμογή αυτών των επιβαρύνσεων μπορεί να είναι πολλαπλάσιες, καθώς, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να εφαρμόζονται σημαντικά κίνητρα για την ενθάρρυνση της εισροής επιχειρηματικών κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους επενδυτές, η ελληνική κυβέρνηση «θεωρεί και πάλι πρέπον να επιβάλει σημαντικά αντικίνητρα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα