Πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,7 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA-95), καταγράφηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Εξαιρουμένων των εσόδων από τα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ ή στο 0,7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το ενδεκάμηνο του 2012 είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
«Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, 3,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, και περίπου 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία.
Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει επίσης ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ από 12,9 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Μειώθηκε, έτσι, στο 1,8% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ ένα χρόνο νωρίτερα.
Όσον αφορά στα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυτά διαμορφώνονται, σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου στα περυσινά επίπεδα και κοντά στους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 47,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Εξαιρουμένων των εσόδων από τα SMPs, διαμορφώθηκαν περίπου 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στα 45,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,6%. Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,5 δισ. ευρώ, στο επίπεδο των επικαιροποιημένων στόχων.
Συμπερασματικά, τα έσοδα διαμορφώνονται στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του.
Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν περίπου στα 4 δισ. ευρώ, 320 εκατ. ευρώ υψηλότερες από πέρυσι αλλά και 250 εκατ. ευρώ χαμηλότερες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά, πάντως, πως η απόκλιση από τους στόχους συρρικνώνεται και ότι τελικά, στο τέλος του έτους, θα κλείσει.