Προσδοκίες για συμφωνία με την τρόικα

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 13:31
UPD:15:40
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε ένα καλό και εποικοδομητικό πνεύμα.

Συμφωνία έως την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται η αποχώρηση της τρόικας, προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σήμερα πιέσεις στους εκπροσώπους των δανειστών για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να τερματιστεί η παρατεινόμενη αβεβαιότητα. 

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό σε όλα τα ζητήματα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε ένα καλό και εποικοδομητικό πνεύμα.

«Ελπίζω να έχουμε λύση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα», πρόσθεσε και όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «πότε», είπε: «Το συντομότερο δυνατό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε ότι η τρόικα αναμένεται να αποχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι έως την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών τόσο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμούς.

Όπως είπε, υπό την αίρεση ότι θα έχει «κλείσει» το θέμα των ΕΑΣ, αμέσως μετά θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η έγκριση της δόσης θα γίνει είτε από το Euro Working Group είτε από το Eurogroup, το οποίο είναι πιθανόν να συνεδριάσει εμβόλιμα τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 19 - 20 Δεκεμβρίου.  

Το ποσό της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 1,85 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Βέβαια μένουν ανοικτά πολλά «καυτά» ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2014, τα οποία συνδέονται με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ και μετατίθενται για την επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα το επόμενο έτος.

Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έκανε επίσης γνωστό πως σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Την τρόικα συνάντησε το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι η παράταση της αβεβαιότητας δυσκολεύει την προσπάθεια της χώρας.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους για τη συνάντηση εκτίμησε ότι η συμφωνία «θα κλείσει», ανεξάρτητως αν θα υπάρξει σύγκλιση στο θέμα των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αν για τους πλειστηριασμούς δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα παρατείνει την προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και πως καμιά τράπεζα δεν έχει διάθεση να κυνηγήσει κανέναν.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει συντελεστεί, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για την Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «ο διεθνής ιδιωτικός τομέας έχει κάνει σαφή στροφή υπέρ της Ελλάδας και σε όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα