Credit Agricole: Έρχεται «δώρο» από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 12:32
UPD:13:02
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η Credit Agricole εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο όργανο είναι το πλέον κατάλληλο για τη συγκράτηση των επιτοκίων Eonia και Euribor .

Nέο γύρο φθηνών δανείων και χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αγορά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Credit Agricole.

Όπως υποστηρίζει η γαλλική τράπεζα, η συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν αλλάζει τις προσδοκίες της για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2014 , αν και το πότε και πώς ακριβώς η ΕΚΤ θα δράσει εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Η ενίσχυση του forward guidance είναι πιθανή, όπως τονίζει η τράπεζα, σε συνδυασμό με έναν νέο γύρο φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων (LTRO), έτσι ώστε να τονωθεί η ρευστότητα και να βελτιωθούν οι συνθήκες στην πιστωτική αγορά. Μία μείωση του βασικού επιτοκίου σε νέα ιστορικά χαμηλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν η ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός απογοητεύσουν.

Αναμφισβήτητα, η αγορά απογοητεύτηκε καθώς η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε νέα εργαλεία ρευστότητας, αλλά η Credit Agricole σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ακόμη ποιό εργαλείο είναι το πλέον κατάλληλο για τη συγκράτηση των επιτοκίων Eonia και Euribor.

Γενικότερα, όπως τονίζεται, ο Ντράγκι προσπάθησε να «αγοράσει» περισσότερο χρόνο για να δει πως θα εξελιχθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός κατά τους επόμενους μήνες, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη όταν χρειαστεί, να δράσει.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα