Σλοβενία: «Πέντε δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες»

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 14:30
UPD:15:16
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Σλοβενία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα αναγκαστεί τελικά να προσφύγει σε βοήθεια.

«Το τελευταίο νούμερο που έχουμε για τη Σλοβενία είναι 5 δισ. ευρώ», φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα 5 δισ. ευρώ είναι πιθανό να αποτελούν το ανώτατο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν και ότι το κατώτερο όριο μπορεί να διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ. Όπως είπε, αυτά τα μεγέθη δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος της χώρας ανέρχονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Σλοβενία με πληθυσμό μόλις 2 εκατ. ίσως αποτελέσει την έκτη χώρα που θα ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης.

Στις 13 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παραλάβει τα αποτελέσματα ανεξάρτητου ελεγκτή που θα καταδείξουν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την στήριξη των τραπεζών της. Οι χρηματιστηριακές αρχές της Σλοβενίας έχουν αναστείλει την διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών μέχρι τη δημοσιοποίηση των τεστ προσομοίωσης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα