Κύπρος: Δεν ξεπουλάμε τους ημικρατικούς οργανισμούς

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 20:12
UPD:20:14

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης απέρριψε ως αβάσιμη φιλολογία τα περί ξεπουλήματος ημικρατικών οργανισμών, που όπως είπε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα (φωτογραφία αρχείου).

Καθησυχαστική προσπαθεί να εμφανιστεί η κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών έπειτα και από τις αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά και πολιτικών κομμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης απέρριψε ως αβάσιμη φιλολογία τα περί ξεπουλήματος ημικρατικών οργανισμών, που όπως είπε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διέψευσε ισχυρισμούς ότι αρνείται να συναντηθεί με συνδικάτα εργαζομένων για να συζητήσουν το θέμα.

«Πρόκειται για μείζον θέμα δημόσιου συμφέροντος και με όσα ο τόπος έχει υποφέρει την τελευταία πενταετία, ο λαϊκισμός και οι εξωπραγματικές προσεγγίσεις μόνο ζημιά θα επιφέρουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Τόνισε ότι ο διάλογος για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να διατηρηθεί στο πλαίσιο που επιβάλλεται από τη δανειακή σύμβαση για ευνόητους λόγους, με ταυτόχρονη προάσπιση των κοινών αγαθών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Υπέδειξε ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο κάθε ημικρατικός οργανισμός διακρίνεται για την ιδιαιτερότητα του και με βάση αυτή αναμένονται μελέτες από εξειδικευμένους οίκους για το τι χρειάζεται να γίνει.

«Η κυβέρνηση πάντοτε πολιτευόμενη με αποκλειστικό γνώμονα και μόνον το δημόσιο συμφέρον θα συνεχίσει τον κοινωνικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, για να οδηγηθούμε στις τελικές λύσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε τις επικρίσεις συνδικαλιστών βάσει των οποίων αρνείται τη συνέχιση του διαλόγου για καθορισμό του Σχεδίου Δράσης Αποκρατικοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών.

Σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι λόγω προγραμματισμένων από καιρό υποχρεώσεων θα απουσιάζει στο εξωτερικό για επίσημες επισκέψεις από την 1η Δεκεμβρίου έως και την 10η Δεκεμβρίου.

Διαβεβαίωσε ότι με την επάνοδό του τη 11η Δεκεμβρίου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις για την πραγματοποίηση συναντήσεων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι το κόμμα ουδέποτε θα αποδεχθεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών σε περιόδους ύφεσης και χωρίς να προηγηθεί σωστή αναδιάρθρωση των οργανισμών αυτών.

Όπως δήλωσε, αυτό αποτελεί θέση αρχής για το κόμμα, διότι οι αποκρατικοποιήσεις σε περιόδους ύφεσης ενέχουν τον κίνδυνο ξεπουλήματος ημικρατικών οργανισμών.

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την αναδιάρθρωση των ημικρατικών οργανισμών, των οποίων η αποκρατικοποίηση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, τονίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος του συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος όλων των εμπλεκομένων για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και να βρεθούν τρόποι να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Μιλώντας σε συνάντησή του με συντεχνιακούς ηγέτες, είπε ότι πρέπει επίσης να εξετασθούν εναλλακτικές προτάσσεις για αποφυγή των αποκρατικοποιήσεων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ συζήτησε με τους τρεις υπουργούς του Δημοκρατικού Κόμματος που μετέχουν στην κυβέρνηση το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενόψει της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα