Market Beat: Πλησιάζει το τέλος της συσσώρευσης

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 10:18
UPD:10:20
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι θεσμικοί έχουν πετύχει αυτή τη βδομάδα να κινούν τους βασικούς δείκτες τιμών σε στενό εύρος, αλλά τεχνικά πλησιάζει η ώρα που θα σπάσει αυτή η δυναμική και δεν είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι λίγοι οι κλάδοι που κινούνται κάτω από ένα σταθερό αγοραστικό  ενδιαφέρον, αλλά και το ίδιο ισχύει για εκείνους που δέχονται σταθερές πιέσεις. Το διεθνές κλίμα είναι μικτό και διαφορετικό για τις αναπτυγμένες αγορές μετοχών από αυτό που επικράτησε σήμερα στις αναδυόμενες. Άρα και από αυτή την πλευρά επενδυτικών κριτηρίων  δεν υπάρχει σαφήνεια μηνυμάτων. Η στήλη προβλέπει άνοδο σαν συνέχεια σε συμφωνία με όσους προσεγγίζουν τεχνικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ.
 
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι μετοχές στις ΗΠΑ υποχώρησαν την Τετάρτη, αφού οι λεπτομέρειες από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της. Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να βαδίσει στη μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πιο γρήγορα.

Η πορεία των τιμών έγινε καθοδική μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών, με τους τρεις μεγάλους δείκτες μετοχών των ΗΠΑ ελαφρώς υψηλότερα, λίγο πριν την κυκλοφορία των λεπτομερειών. Οι αποδόσεις των ομολόγων εμφάνισαν κέρδη. Η Τετάρτη, σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που ο S&P500 υποχωρεί, με τις απώλειες της ημέρας να έχουν ευρεία βάση, αφού εννέα από τους 10 κλάδους του δείκτη έκλεισαν χαμηλότερα. Αλλά συνολικά τα πρακτικά από τη σύνοδο της FOMC διαφέρουν ελάχιστα από προηγούμενες δηλώσεις. Πολλοί αναλυτές δε είπαν, ότι ακόμα δεν αναμένουν η Fed να αλλάξει το QE  πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 66,21 μονάδες, ή 0,41%, για να καταλήξει στις 15.900,82  και ο S&P500 υποχώρησε 6,50 μονάδες, ή 0,36%, για να τερματίσει στις 1.781,37. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 10,28 μονάδες, ή 0,26%, για να κλείσει στις 3.921,27.

Ευρώπη

Μικτή ήταν χθες η εικόνα στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή και της δημοσιοποίησης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed αργότερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε οριακά 0,13%, έχοντας αλλάξει κατεύθυνση στις απογευματινές συναλλαγές, μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικά, από 0% σήμερα.

Ο δείκτης FTSE 100  του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,25%, ο DAX  σημείωσε άνοδο 0,10%, ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,09%, ενώ 0,73% και 0,21% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Τεχνική ανάλυση


Η αγορά της Αθήνας συνεχίζει να κινείται με δυναμική συσσώρευσης που ορίζει πορεία των βασικών δεικτών μέσα σε ένα στενό σχετικά εύρος τιμών που βασικό τεχνικά επίπεδο είναι εκείνο του κάτω ορίου της ζώνης στην οποία επιτελείται η συσσώρευση. Για τον ΓΔ λοιπόν το επίπεδο του χαμηλού της ζώνης είναι οι 1122 μονάδες που ορίστηκε από την περασμένη εβδομάδα δύο φορές την Τετάρτη και την Παρασκευή. Αυτή τη βδομάδα δεν δοκιμάστηκε η ισχύς αυτού του επιπέδου καθώς τα ελάχιστα των τριών συνεδριάσεων ήταν ψηλότερα από τις 1122 μονάδες αφού οι δύο πρώτες συνεδριάσεις ήταν ανοδικές με σύντομη παραμονή των δεικτών σε αρνητικό πεδίο. Χθες ωστόσο το ελάχιστο ημέρας ήταν οι 1129 μονάδες και η απόσταση του από το κάτω όριο της ζώνης, είναι μόλις επτά μονάδες και συνεπώς αν συνεχιστεί η πτώση σήμερα θα δοκιμαστεί η ισχύς των 1122.

Αν αναζητήσουμε το άνω όριο της ζώνης συσσώρευσης για τον ΓΔ θα το ορίσουμε από τα μέγιστα των συνεδριάσεων που ακολούθησαν μετά τη μεγάλη βουτιά. Αυτή - κατά τη στήλη - ήταν στη συνεδρίαση της 12/11.  Ήταν η μέρα που οι θεσμικοί με τις ρευστοποιήσεις τους πήραν τον ΓΔ από τιμές κοντά στις 1180 μονάδες και τον οδήγησαν στις 1129,86 εγκαταλείποντας επίπεδα τιμών πάνω από τις 1150 μονάδες σε κλείσιμο. Μετά από αυτή τη «μαύρη μέρα» ακόμα και όταν οι θεσμικοί κίνησαν τους δείκτες ανοδικά δεν υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 1150 μονάδες με καλύτερη τιμή τις 1145 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της Τρίτης. Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις αξίζει να αναφέρουμε πως χθες οι τιμές του ΓΔ διακυμάνθηκαν μέσα στη ζώνη τιμών που όρισαν τα μέγιστα και τα ελάχιστα των δύο περασμένων συνεδριάσεων. Γι’ αυτό σήμερα αναμένουμε οι επενδυτές να κινηθούν πιο αποφασιστικά σπάζοντας τη διακύμανση της εβδομάδας που ήταν η διακύμανση των τιμών του ΓΔ χθες.

Αυτό λοιπόν που θα αποτελέσει μήνυμα για πτώση, με δυνατότητα συνέχισης της μεγάλη, είναι το πέρασμα της τιμής του κάτω από τις 1122 μονάδες και νομίζουμε πως αυτό έχουν κατά νου όλοι οι επαγγελματίες του ΧΑ. Φυσικά στην περίπτωση που το αγοραστικό ενδιαφέρον φέρει άνοδο τότε στόχος είναι να οριστεί κλείσιμο πάνω από τις 1145 μονάδες και ακόμα καλύτερα αν φθάσει ο μέσο όρος της αγοράς πάνω από τις 1158 που το μέγιστο για τον ΓΔ από τις 12/11 και μετά.

Στο Χ.Α.

Οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, ο περιορισμένος τζίρος και η απουσία των ξένων θεσμικών επενδυτών, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη ωστόσο να καταφέρνει να κλείσει πάνω από τις 1.130 μονάδες, παραμένοντας τις τελευταίες ημέρες «εγκλωβισμένος» σε ένα πολυ στενό εύρος διακύμανσης.

Το θολό τοπίο που συνεχίζει να κυριαρχεί στο σίριαλ των επαφών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, κρατά υποτονική την επενδυτική διάθεση, ενώ οι επενδυτές, αναμένοντας τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο αλλά και την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την ‘Αγκελα Μέρκελ την προσεχή Παρασκευή, προχωρούν σε μερική κατοχύρωση ρευστότητας, με τους ξένους θεσμικούς να τηρούν σχεδόν... απόχη από το Χ.Α το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας τις 1.154,13 μονάδες και χαμηλό τις 1.128,79 μονάδες, έκλεισε με πτώση -0,74% στις 1.136,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος συνεχίζει να κινείται σε πολύ μέτρια επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 76,08 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,9 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 0,60% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 0,54% ενώ ο δείκτης FTSE Mid Cap υποχώρησε 0,91%.

Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα ήταν πτωτική, με μοναδική εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε με κέρδη 1,98%, ενώ στο -0,47% έκλεισε η Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,47% στο -3,60% η Πειραιώς και 2,04% ήταν οι απώλειες για την Eurobank.

Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτη FTSE Large Cap κυριάρχησαν μέτριες πτωτικές τάσεις, με εξαίρεση την ισχυρή πίεση στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή η οποία έκλεισε 4,56% χαμηλότερα. Ακολούθησαν, με τις μεγαλύτερες απώλειες, οι ΟΤΕ ΟΤΕ-3,03% -3,03%, Ίντραλοτ -2,67%, MIG -2,55%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-2,20% -2,20%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,90% -190% και Μότορ Οιλ ΜΟΗ-1,22% -1,22%.
Ανοδικά ξεχώρισαν ελάχιστες περιπτώσεις, και συγκεκριμένα οι FrigoglassΦΡΙΓΟ+2,56% +2,56%, Jumbo +1,43%, Folli Follie +0,88% και Coca Cola +0,66%

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι πιέσεις επικεντρώθηκαν στις Υγεία -5,12%, Ικτίνος -3,36% και Νηρεύς -3,35%.

Το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς το τελευταίο διάστημα είναι η κίνηση σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, λίγο κάτω των 1.130 μονάδων και λίγο πάνω των 1.150 μονάδων, με τον τζίρο να έχει περιοριστεί σημαντικά από τα... 100στάρια και πάνω, που βλέπαμε καθημερινά σχεδόν τον περασμένο μήνα, ενώ η μεταβλητότητα και η αναζήτηση κατεύθυνσης είναι έντονες.

Σήμερα

Τα στοιχεία που ανέδειξαν ως υποτονική τη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας προστίθενται στην κατήφεια που επικράτησε στις περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, ενώ η ισχύς των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών παραπαίει καθώς το δολάριο ενισχύεται μετά τις λεπτομέρειες από την σύνοδο  της Federal Reserve που υπαινίσσονται πως το tapering δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο στην τελευταία σύνοδο για το 2013 τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βούτηξε -1,3% στο χαμηλότερο σημείο του από μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Αλλά ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφάνισε άνοδο 1,6%, καθώς το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και επειδή ανακοινώθηκαν σχέδια από ένα μεγάλο κυβερνητικό fund για να επενδύσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πιο ριψοκίνδυνα assets.

Η υποχώρηση της μεταποίησης στην Κίνα τροφοδότησε την κερδοσκοπία επί των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, στέλνοντας την ινδονησιακή ρουπία στο χαμηλότερο σημείο της, σε σχεδόν πέντε χρόνια.

Η δραστηριότητα στα τεράστια εργοστάσια της Κίνας αυξήθηκε σε ένα πιο ήπιο ρυθμό το Νοέμβριο από την συρρίκνωση στις νέες παραγγελίες για εξαγωγές, η προκαταρκτική μέτρηση του Flash PMI από τις Markit / HSBC έδειξε, ότι η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να χάσει κάποια ισχύ κατά το τέταρτο τρίμηνο, αυξάνοντας τις ανησυχίες.

Ένας υπο-δείκτης μέτρησης για νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών στις 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, από 51,3 τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση από τις αναπτυγμένες χώρες.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, αυξήθηκε 0,1% στο 81,183, αφού αναρριχήθηκε 0,4% τοις εκατό, την Τετάρτη, σημειώνοντας μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το ευρώ έπεσε περίπου 0,2% στα 1,3416 δολάρια . Το ενιαίο νόμισμα έπεσε την Τετάρτη μετά από μια έκθεση του Bloomberg που αναφέρει ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής στο επιτόκιο καταθέσεων, ένα από τα δύο βασικά επιτόκιά της, κάτω από το μηδέν. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε υπερ - χαλαρή νομισματική πολιτική της κατά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της την Πέμπτη, όπως ευρέως αναμενόταν, και επανέλαβε ότι η οικονομία είναι σε μέτρια ανάκαμψη .

Στην αγορά εμπορευμάτων είδαμε να υποχωρούν  οι τιμές του Brent και του αργού πετρελαίου του χαλκού στο London Metal Exchange, από τις συγκλίνουσες ανησυχίες και το κατώτερο επίπεδο από το αναμενόμενο στην μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα. Η τιμή του χρυσού έφτασε μέχρι και τα 1.247,26 δολάρια, αλλά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλά τεσσάρων μηνών μετά την μεγαλύτερη πτώση του σε επτά εβδομάδες, στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ξένοι αναλυτές

Η Barclays Η επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής FOMC άφησε στο τραπέζι την υπόθεση για το tapering

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Σημαντική αύξηση κατά 18,4 δισ. ευρώ παρουσίασε το δημόσιο χρέος στο γ’ τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2012, καταδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται έπειτα από δύο «κουρέματα». Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αναδεικνύει και την αποτυχία της τρόικας και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους που ήταν ο υπ’ αριθμό 1 στόχος από το πρώτο μνημόνιο, το Μάιο του 2010, ενώ εφιαλτικές είναι οι λήξεις ομολόγων για την προσεχή πενταετία.
  • Αναχωρεί σήμερα η τρόικα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα ανοιχτά μέτωπα και συγκεκριμένα στο δημοσιονομικό κενό για το 2014. Την ίδια ημέρα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. ευρώ σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου, που επικαλείται το ΑΜΠΕ , μετά και τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα» καθώς όπως αναφέρει η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
  • Αίρονται, το ένα μετά το άλλο, τα εμπόδια, που συνάντησε η ελληνική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά όργανα, στη προσπάθειά της να κινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Την επισήμανση αυτή έκαναν στη "Ν", στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας στο περιθώριο του συνεδρίου "Navigator 2013" με θέμα "The shipping decision market forum", στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν η Ναυτεμπορική και το www.naftemporiki.gr.
  • Σε 111,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,77% ΑΕ, στο εννεάμηνο του έτους, έναντι 371,7 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 70%. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2012 (μείωση 10,3%), ενώ οι πωλήσεις του γ' τριμήνου αυξήθηκαν κατά 0,7% στα 897,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μια διαδοχική βελτίωση σε τριμηνιαία βάση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Αύξηση 4,6% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, κινούμενες ανοδικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καθώς η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δίνει κίνητρα για την αγορά οχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), τον Οκτώβριο πουλήθηκαν 1,04 εκατ. οχήματα, 4,6% περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Οι πωλήσεις ήταν αυξημένες στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας όπου καταγράφηκε αύξηση 34%.
  • Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίες αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως θα προωθήσει νέα νομοθεσία για το διαχωρισμό των επενδυτικών και ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων των τραπεζών απο τις παραδοσιακές λειτουργίες τους και εξήγγειλε  ότι θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο νόμου πριν το τέλος του έτους.
  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε να διοριστεί η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών. Η Ντανιέλ Νουί μέχρι σήμερα είναι  γενική γραμματέας της Ελεγκτικής Αρχής των Τραπεζών (ACP) της Γαλλίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της γαλλικής κεντρικής τράπεζας. Ο διορισμός της πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Το Βερολίνο  και οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν την Ελλάδα να επιτυγχάνει ένα «success story», όπως έγινε με την Ιρλανδία αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάους τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ». «Κάνουμε το παν ώστε να στηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας … Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Στα μέσα του 2014 θα αξιολογήσουμε πού βρίσκεται η Ελλάδα» είπε ο ίδιος  και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει ενδεχομένως μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, να βοηθήσουμε τους Έλληνες για άλλη μια φορά». Ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη φορά η βοήθεια θα είναι σε πολύ χαμηλότερο βαθμό από ό,τι ως τώρα.
  • Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να σηματοδοτήσει νέα χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής προς το παρόν, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες μείωσε τα επιτόκια, εξέφρασε ο διοικητής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν. «Το (εκτελεστικό) συμβούλιο μόλις τώρα χαλάρωσε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική και γι’ αυτό δεν θεωρώ λογικό να εξαγγείλουμε αμέσως την έναρξη του επόμενου γύρου (χαλάρωσης)», ανέφερε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit».

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα