Διαχωρισμός της επενδυτικής από τη λιανική τραπεζική

Στο προσκήνιο οι δραστηριότητες και οι επισφάλειες των ιδρυμάτων εν όψει της διαδικασίας των stress tests
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 07:00
UPD:08:58
EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολύ να προχωρήσει σε αυτό τον κομβικής σημασίας διαχωρισμό των τραπεζικών υπηρεσιών, ακολουθώντας πολύ αργά τις κινήσεις των Αμερικανών.

Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, οι ευρωπαικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως θα προωθήσει νέα νομοθεσία για το διαχωρισμό των επενδυτικών και ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων των τραπεζών απο τις παραδοσιακές λειτουργίες τους και εξήγγειλε  ότι θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο νόμου πριν το τέλος του έτους.

Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολύ να προχωρήσει σε αυτό τον κομβικής σημασίας διαχωρισμό των τραπεζικών υπηρεσιών, ακολουθώντας πολύ αργά τις κινήσεις των Αμερικανών, που διαχώρισαν έγκαιρα τις επενδυτικές απο τις λιανικές υπηρεσίες των τραπεζών ως ένα προληπτικό μέτρο κατά των αρνητικών επιπτώσεων από μία νέα δυνητική κρίση.

Τώρα, το θέμα του διαχωρισμού επανέρχεται δριμύτερο, εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο αλλά και εν όψει του νέου γύρου των stress test που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η έκθεση του Ερκι Λιικάνεν, μέλους του δ.σ της ΕΚΤ, που συστήνει τρόπους για να γίνουν οι τράπεζες πιο ασφαλείς.

Ο κ.Μπαρνιέ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας, επειδή οι διαφορετικοί κανονισμοί που ισχύουν σήμερα στις χώρες μέλη θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε..

Ολόκληρo το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα