Τρόικα: Πρόοδος αλλά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα

Επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 10:12
UPD:10:24
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, σημειώνει η τρόικα, προσθέτοντας ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει η τρόικα σε σημερινή ανακοίνωσή της αλλά τονίζει πως παραμένουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα.

«Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το σύνολο των ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες, σημειώνει η τρόικα, προσθέτοντας ότι τα κλιμάκια προγραμματίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η τρόικα αναχωρεί σήμερα από τη χώρα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα ανοιχτά μέτωπα και συγκεκριμένα στο δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΜΠΕ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα» καθώς, όπως αναφέρει, η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

ΥΠΟΙΚ: Δεν επετεύχθη συμβιβασμός για το δημοσιονομικό κενό

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τη φημολογία περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας, ιδίως δε αυτές που κάνουν λόγο για επίτευξη συμβιβασμού στον δημοσιονομικό τομέα.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και καταλήγει αναφέροντας ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά».

Πάντως, η πηγή που επικαλείται το ΑΜΠΕ διαβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν ζητούν μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Σχετικά με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Δεκεμβρίου, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο κ. Στουρνάρας, το στέλεχος του υπουργείου δεν εμφανίσθηκε και τόσο βέβαιο για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας όμως περιορίστηκε να πει πως «έχουμε έρθει πιο κοντά».

Όσον αφορά στον  προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα