Κότχαους: H Γερμανία θέλει ένα «success story» στην Ελλάδα όπως στην Ιρλανδία

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 21:33
UPD:21:39
REUTERS/THOMAS PETER

Όσον αφορά στην εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάους απάντησε ότι βάσει όλων των προβλέψεων και της φθινοπωρινής πρόβλεψης της Κομισιόν, φαίνεται ένα φως στο τέλος του τούνελ.

Το Βερολίνο  και οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν την Ελλάδα να επιτυγχάνει ένα «success story», όπως έγινε με την Ιρλανδία αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάους τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».

«Κάνουμε το παν ώστε να στηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας … Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Στα μέσα του 2014 θα αξιολογήσουμε πού βρίσκεται η Ελλάδα» είπε ο ίδιος  και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει ενδεχομένως μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, να βοηθήσουμε τους Έλληνες για άλλη μια φορά».

Ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη φορά η βοήθεια θα είναι σε πολύ χαμηλότερο βαθμό από ό,τι ως τώρα.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος απάντησε ότι βάσει όλων των προβλέψεων και της φθινοπωρινής πρόβλεψης της Κομισιόν, φαίνεται ένα φως στο τέλος του τούνελ.

Όπως είπε η περίοδος αυτή ήταν  μία πολύ οδυνηρή διαδικασία για την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός.

Χαρακτήρισε δε ως απολύτως δεδομένη την βούληση της αλληλεγγύης των εταίρων της Ελλάδας.

Για τα λάθη που υπήρξαν στο πρόγραμμα, είπε πως  υπήρξαν αστοχίες τόσο από την πλευρά της τρόικας, όσο και από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν την ευελιξία τους να αντιδράσουν στις αλλαγές του πλαισίου, έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία και τότε, όταν υπήρξαν καθυστερήσεις, ώστε αυτές να καλυφθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έργο της τρόικας, ο κ. Κότχαους αναγνώρισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο κεντρικός δημοκρατικός θεσμός στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι «και οι άλλοι θεσμοί είναι με την μία ή την άλλη έννοια δημοκρατικά νομιμοποιημένοι και ότι και τα εθνικά κοινοβούλια είχαν τεράστια ανάμιξη σε όλη την διαδικασία σταθεροποίησης της Ευρωζώνης».

Υπ' αυτή την έννοια, όπως είπε, είναι πεπεισμένος ότι η συνολική διαδικασία ως τώρα είναι απολύτως νομιμοποιημένη δημοκρατικά.

«Όλες οι αποφάσεις συζητήθηκαν και στην Ελλάδα, στην Βουλή. Για άλλη μια φορά: η τρόικα δεν είναι θεόσταλτη, αλλά έχει συσταθεί από όλα τα κράτη-μέλη, από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και από το ελληνικό κράτος. Αυτό είναι μία πολύ ανοιχτή, πολύ διάφανη, διαδικασία. Συνολικά, πιστεύω, η αξιολόγησή μας για την δουλειά της τρόικας είναι θετική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα