«Αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου», δήλωσε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η 9η Δεκεμβρίου θεωρείται κομβική ημερομηνία, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν λάβει τις παρατηρήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας και προσπαθούν να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και να κλείσουν οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση, έως το τέλος του έτους, του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Πάντως, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών.
«Επανάσταση στην Ελλάδα εάν παρθούν νέα μέτρα»
Εν μέσω των συνεχών πιέσεων της τρόικας, που το βράδυ της Δευτέρας άνοιξε και νέα μέτωπα στις συζητήσεις της με την ελληνική κυβέρνηση, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίζεται να δηλώνει στον βρετανικό The Guardian πως «εάν επιβάλλουμε ακόμη και μισό μέτρο ακόμη, θα υπάρξει επανάσταση στην Ελλάδα».
«Είναι τυφλοί; Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι παράλογες», αναφέρει επίσης το κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για οργή στη χώρα μας λόγω της λιτότητας, καθώς 3,5 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και βαθύτερα στην Ευρωζώνη, πολλοί Έλληνες νιώθουν ότι ζουν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.
Δυσπιστία, θυμός και ελάχιστα κρυμμένος πανικός έχουν κάνει εκ νέου την εμφάνισή τους στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών της, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνει ο Guardian.
Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ε.Ε, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα είναι άσχημα. Είναι σα να βρισκόμαστε και πάλι στο 2010».
Die Presse: Επί ποδός πολέμου κυβέρνηση και τρόικα
Την ασυμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας περιγράφει δημοσίευματα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.
«Η κυβέρνηση και η τρόικα παραμένουν επί ποδός πολέμου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές, οι δανειστές όμως επιμένουν» σημειώνεται στο δημοσίευμα, όπου επίσης γίνεται λόγος για διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των χωρών της κρίσης στην ευρωζώνη: «Ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία λένε ήδη σε λίγους μήνες αντίο στη μη δημοφιλή τρόικα, πάνω από την Ελλάδα εξακολουθεί να πλανάται η σκοτεινή απειλή της κρατικής χρεοκοπίας.
»Με την επίσκεψη των οικονομικών ελεγκτών στην Αθήνα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το ερχόμενο έτος. (…) Ως εκ τούτου επικρατεί ασυμφωνία σχετικά με το εύρος των μέτρων λιτότητας που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα».
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «το δεύτερο πακέτο διάσωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του ερχόμενου έτους. Ο χρόνιος ασθενής θα χρειαστεί, ωστόσο, βοήθεια και το 2015-16. Ένα νέο πακέτο βοήθειας φαίνεται ως εκ τούτου αναπόφευκτο –ακόμη κι αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν επισήμως να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις του χρόνου».
Ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank EFG, Γκίκας Χαρδούβελης υπολογίζει το ύψος των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας για το διάστημα 2014-16 σε «το πολύ 13 δισ. ευρώ».
Ο οικονομικός αναλυτής επισημαίνει στην Die Presse ότι ένα «κούρεμα» χρέους από πλευράς επίσημων πιστωτών «θα βοηθούσε μεν ώστε να μειωθούν το ύψος του χρέους και το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα», ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι μη ρεαλιστικό λόγω της διαφωνίας ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία.
Ως εκ τούτου, ο Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί πιθανότερο έναν «έμμεσο τρόπο», μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων. Όπως σχολιάζει ο έλληνας ειδικός, «οι δανειστές μας έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και πολλούς πόρους στη διάσωση της Ελλάδας».
Νέα αντιπολιτευτικά πυρά
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να στρέφει τα βέλη της προς στην κυβέρνηση.
«Με φόντο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που για καιρό δεν υπήρχε για το κυβερνητικό επιτελείο, και στον απόηχο της πλήρους κατάρρευσης του success story του πρωτογενούς πλεονάσματος, αποκαλύπτεται το πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση δεν έρχεται αντιμέτωπη με την τρόικα, αλλά με τα δικά της αδιέξοδα, με την ίδια την υποταγή της στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία έξοδος από την κρίση, καμία προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για τον ελληνικό λαό, καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση, στο βαθμό που δεν θα υπάρξει ρήξη με τις πολιτικές μνημονιακής λιτότητας και εξαθλίωσης.
«Αυτό δεν διανοείται να το κάνει η μνημονιακή κυβέρνηση, όπως εξάλλου και η ίδια τονίζει σε όλους τους τόνους, γιʼ αυτό και η λήψη νέων μνημονιακών μέτρων είναι το σίγουρο αποτέλεσμα κάθε επεισοδίου εικονικής σύγκρουσης με τους δανειστές» καταλήγει.
«Ενώ η ανεργία καλπάζει και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στενάζουν καθημερινά από τις κατασχέσεις, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ δρομολογεί νέο φορο-σοκ κατά της ακίνητης περιουσίας του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού, «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της πατρίδας μας» σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει πως «φρένο στις απαιτήσεις της τρόικας δεν μπορεί να βάλει ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε κάποια άλλη κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην ίδια όχθη, αυτή της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».
Όπως υποστηρίζει, «αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια μαχητική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση, που θα βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και θα ανοίξει το δρόμο για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, με τον λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle