Γ. Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

ΥΠΟΙΚ:Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 23:03
UPD:23:22
FOSPHOTOS/Angeliki Panagiotou

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου) χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δύσκολες επισημαίνοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου.

A- A A+

Δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έπειτα από τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες» παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας  υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα η τρόικα είχε δύο συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών ενώ όπως έγινε γνωστό άνοιξε και νέα μέτωπα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έχει με την  κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Εκτός από το ζήτημα των πλειστηριασμών, η τρόικα εκτιμά ότι η  «τρύπα» που προκύπτει από τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι κατά πολύ  μεγαλύτερη  των 250 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα η τρόικα  υποστηρίζει ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης νωρίτερα τη Δευτέρα  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωνε τη  φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».

Ο κ. Στουρνάρας έπειτα από αυτές τις εξελίξεις έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά.

Δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δύσκολες επισημαίνοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

«Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

«Προσπαθούμε να το καλύψουμε» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως, όπως είπε, «για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή