Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 10:43
UPD:10:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Επί του παρόντος το Μαξίμου επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προσδοκώντας μία πρώτη συμφωνία πριν την 9η Δεκεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

A- A A+

Τoν κίνδυνο απώλεια της κυβερνητικής συνοχής και συνεπώς πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής επισείει, ως ύστατο όπλο, η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Το θέμα έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς σε μία απέλπιδα προσπάθεια να τους πείσει ότι η εμμονή στην άρση των πλειστηριασμών ενέχει σοβαρούς κινδύνους πολιτικής αποσταθεροποίησης.  

Επί του παρόντος το Μαξίμου επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προσδοκώντας μία πρώτη συμφωνία πριν την 9η Δεκεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι τα ανοιχτά μέτωπα με την τριμερή είναι πάρα πολλά ώστε να κλείσουν όλα χωρίς να θιγεί η προγραμματική πλέον θέση της να μην προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα.

Η κατάσταση περιπλέκεται, λένε τα ίδια στελέχη, αν σε αυτή τη μακρά λίστα προσθέσει κανείς την εκπλήρωση των ήδη συμφωνηθέντων (και πολλά είναι και επώδυνα για πολλούς), αλλά και το ισχυρό ενδεχόμενο νέου προγράμματος, πέραν του 2014, το οποίο εκ των πραγμάτων αποδομεί το βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού για έξοδο στις αγορές με συνακόλουθη έξοδο από τα μνημόνια.

Η επικαιρότητα όμως, συνεχίζουν, είναι τόσο δύσκολη που οι στοχεύσεις της κυβέρνησης εξαντλούνται σε ένα χρονικό ορίζοντα το πολύ έξι μηνών.

Αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα θα προσπαθήσει να περιγράψει στην Άγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο του Μαξίμου.

Επί του παρόντος συνεχίζεται η πολιτική της πλήρους στήριξης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο στελέχη του Μαξίμου είδαν με μεγάλη έκπληξη εφημερίδα «κοντά»  στην παράταξη να διακινεί σενάρια διαδοχής του Ευ. Βενιζέλου. Όλη αυτή η συζήτηση, λένε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για το αν θα ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο μέτρο προκαλεί πίεση και εντάσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αν και επισήμως δηλώνουν ότι αν τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές δεν έχουν κανένα λόγο να μη ψηφίσουν πλειστηριασμούς και φόρο ακινήτων, το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει αν οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμείνουν και η συνάντηση με την κ. Μέρκελ δεν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.   

Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Κεδίκογλου περί προτροπής σε αποστασία. Ο κ. Τσίπρας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην «Αυγή» κάνει λόγο για «τεράστια αγωνία και αμηχανία» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τον οδηγεί στο να «κατηγορήσει ακόμη και για αποστασία όσους βουλευτές του δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κ. Σαμαρά και να ψηφίζουν τα πιο ακραία και λαοκτόνα μέτρα».

Αναγνωρίζοντας τις εύθραυστες ισορροπίες το Μαξίμου κινείται παρασκηνιακά προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της Κ.Ο. της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είχε διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά όταν ψήφισε «παρών» στον εφαρμοστικό νόμο του δευτέρου μνημονίου το Νοέμβριο του 2012, βρίσκεται κοντά στην επιστροφή του στην Κ.Ο. της ΝΔ.  

Σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναμένεται να ασχοληθεί και με το θέμα των συνεχών διαφοροποιήσεων με την επίσημη γραμμή του Π. Τατσόπουλου. Θέμα διαγραφής του βουλευτή δεν τίθεται, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αύριο συνεδριάζει και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εντός ενός έντονα φορτισμένου κλίματος μετά τη διαγραφή της κ. Τζάκρη και τις τελευταίες εξελίξεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή