Γνώμη: Πιστή εφαρμογή του μνημονίου

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 07:00
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σχεδόν το σύνολο των δανείων στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες οι εταίροι δεν θα έχουν δυνατότητα άσκησης πιέσεων στη χώρα για την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Οι εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εταίρους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, την Πέμπτη το βράδυ στο Εurogroup, για άμεση τήρηση των προαπαιτούμενων του περασμένου Ιουλίου, δίνουν και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2014, όταν θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ότι οι ελληνικές αρχές «θα πρέπει επειγόντως να πετύχουν πρόοδο σε τέσσερις τομείς: Την τήρηση των προαπαιτούμενων για την καταβολή της δόσης, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων».

«Απαιτείται πρόοδος επειγόντως», όπως είπε, «για να μπορέσει η τρόικα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά το έργο της κυβέρνησης δεν τελείωσε, θα πρέπει να εργαστεί ακόμη, για να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Η δημόσια δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί «σεβασμού στην Ελλάδα για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά της», αλλά και η δήλωση του Γάλλου ομολόγου του, Πιερ Μοσκοβισί, περί σημαντικών προσπαθειών του ελληνικού λαού, δείχνουν ότι οι εταίροι θα συνοδεύσουν μέχρι το τέλος την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους. Ωστόσο, γνωρίζουν και κάτι άλλο, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σχεδόν το σύνολο (135 από τα 145 δισ. ευρώ) των δανείων στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες δεν θα έχουν δυνατότητα άσκησης πιέσεων στη χώρα για την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Οπως επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα, ποτέ δεν έθεσαν στην κυβέρνηση θέμα οριζόντιων μέτρων, τόσο γιατί δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία όσο και γιατί δεν θα είναι χρήσιμα για την οικονομία, σε μια περίοδο που διαφαίνεται πλέον καθαρά η έξοδος από την ύφεση. Εκείνο που θέλουν είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ώστε η ανάπτυξη να ξεκινήσει σε υγιείς βάσεις και να καταστεί βιώσιμη. Θεωρούν ότι έχουν δύο ευκαιρίες για να πετύχουν το στόχο αυτό, συνδέοντας την εκπλήρωση των ελληνικών δεσμεύσεων με την τήρηση των δικών τους υποχρεώσεων.

Η πρώτη είναι το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, που θα ληφθεί η απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, και η δεύτερη τον Ιούνιο του επόμενου έτους, όταν θα αποφασίσουν την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Η οικονομική επιβίωση της χώρας εξαρτάται από τις δύο αυτές αποφάσεις. Οι εταίροι θα ανταποκριθούν, αλλά προηγουμένως θα υποχρεώσουν την Αθήνα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα