Γνώμη: Προσεγγίζουμε την... τρόικα

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:01
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ανεξάρτητα με το τι λένε ή τι δεν λένε οι Βρυξέλλες, τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι τροϊκανοί, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη χώρα εάν δεν αλλάξουμε κάποια στιγμή μυαλά.

Αγάλι αγάλι και τελικά πολύ σύντομα θα μάθουμε επακριβώς το νέο «πακέτο» μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατ’ εντολή των λογιστών της τρόικας. Μέχρι πριν από ένα μήνα γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε καμία απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Πριν από λίγο διάστημα μάθαμε ότι εμείς λέμε 500 εκατ. ευρώ και η τρόικα περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά το πρόσφατο Eurogroup μάθαμε, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ότι εμείς έχουμε ήδη προτείνει μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να πείσουν τους δανειστές μας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπογράψουν.

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας ακόμη δεν έχει δώσει καμία απολύτως εξήγηση γιατί τόσο καιρό έλεγε άλλα και πώς ξαφνικά προέκυψε τόσο μεγάλη διαφορά, ώστε να προτείνει «πακέτο» 1,3 δισ. ευρώ. Εάν φυσικά μπει τις επόμενες ημέρες -και το ελπίζουμε- στον κόπο να εξηγήσει από πού μας ήρθε αυτός ο «λογαριασμός», καλό θα είναι να μας πληροφορήσει από πού και πώς θα βρεθούν και τα 250-300 εκατ. ευρώ, τα οποία «χάθηκαν» από τις «βελτιώσεις» στο νέο φόρο των ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση είναι απορίας άξιο πώς με ένα τέτοιο πλεόνασμα που αναμένουμε να πετύχουμε φέτος, καταρρίπτοντας κάθε πρόβλεψη, με την καλύτερη του αναμενομένου ύφεση και όλη τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσιονομικοί δείκτες, χρειαζόμαστε ακόμη κι ένα πακέτο 1,3 δισ. ευρώ!

Δηλαδή, εάν όλα πήγαιναν στραβά ή -πιο σωστά- εάν δεν πήγαιναν τόσο ανέλπιστα καλά, που να μένουμε μάλιστα εμβρόντητοι, γιατί οι δανειστές δεν έχουν μείνει με ανοιχτό το στόμα να μας «προσκυνούν» για το «θαύμα» που έχουμε πετύχει, τότε ποιο θα ήταν το ύψος του νέου «πακέτου»; Και το ρωτώ αυτό, γιατί πολύ φοβάμαι ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο ανεβαίνει ο «λογαριασμός» προς τα νούμερα που από την αρχή μας είχε «σερβίρει» η τρόικα. Ετσι, όπως πάμε, ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς που θα μας ανακοινώσουν μπορεί να ξεπερνά και τα 3 δισ. ευρώ!

Το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρότερο. Ανεξάρτητα με το τι λένε ή τι δεν λένε οι Βρυξέλλες, τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι τροϊκανοί, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη χώρα εάν δεν αλλάξουμε κάποια στιγμή μυαλά. Αν πρώτοι οι πολιτικοί δεν καταλάβουν ότι το «κουτόχορτο» τελείωσε και πρέπει επιτέλους να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας!

Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Οσο, άλλωστε, καθυστερούν, τόσο οι πολίτες γυρνούν την πλάτη τους στην πολιτική και στους εκπροσώπους της. Ας μην ξεχνάμε ότι σε έξι μήνες έχουμε ευρωεκλογές… 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα