Market Beat: Το διεθνές κλίμα συμβάλλει στη συνέχιση της ανόδου

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 10:10
UPD:11:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Είναι τόσο έντονη η μεταστροφή στο φρόνημα των επενδυτών της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας από το απόγευμα της Τετάρτης ως σήμερα το πρωί που κατά την εκτίμησή μας δεν είναι δυνατό να μην απεικονιστεί και στις σημερινές συναλλαγές του ΧΑ. Στο χθεσινό σχόλιο αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα της αντίδρασης των τιμών μετά από μια δραματικών διαστάσεων βουτιά την Τρίτη και τελικά επιβεβαιώθηκε η θέση που αναπτύξαμε περί της παράδοσης να σημειώνεται rebound μετά από ξαφνικές και μεγάλες πτωτικές μεταβολές. Ωστόσο με τους επενδυτές του ΧΑ τυφλούς, αναφορικά με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις της Fed για tapering μέσα στον Δεκέμβριο, η προσπάθεια αντίδρασης ήταν χαμηλών τόνων χαμηλών όγκων και χαμηλού αποτελέσματος αναφορικά με την τελική μεταβολή των βασικών δεικτών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Υπήρξαν ωστόσο κλάδοι με σαφώς αμυντικές έναντι των πιέσεων δυνατότητες και άλλοι που βούλιαξαν με μεγάλους όγκους και άνεση που αποκαλύπτει ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και από εγχώρια Μετοχικά Αμοιβαία. Το κλίμα των συναλλαγών στο ΧΑ ωστόσο, εξαρτάται από το φρόνημα των ξένων θεσμικών και αυτό που χθες φαινόταν αδύνατο να υπάρξει σε επίπεδο αγοραστικού ενδιαφέροντος, μπορεί σήμερα να γίνει πραγματικότητα. Αναφερόμαστε στην επιστροφή αυθεντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος από hedge funds που είναι και τα πιο ευαίσθητα στα ζητήματα της παγκόσμιας ρευστότητας.
    
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα και από τα πολύ καλά αποτελέσματα κερδοφορίας των μετοχών της Macy’s που επηρέασαν θετικά το επενδυτικό κλίμα. Τα  στοιχεία για την κερδοφορία του κολοσσού της λιανικής αγοράς δίνουν το στίγμα για την εορταστική περίοδο που έρχεται.

Ο  δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,45%, διαμορφούμενος στις 15,821.60 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 0,81% στις 1,781.94 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq +1,17%
Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Microsoft Corp και της  Home Depot, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της EI du Pont de Nemour και της  Merck.

Αρχικά πάντως, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, εν μέσω μικτών μηνυμάτων σχετικά με το «αύριο» της πολιτικής της Fed σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μην έχουν ορατότητα σχετικά με το «αύριο» του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,59%, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε απώλειες 1,44%, ο DAX υποχώρησε 0,24%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,56% , ενώ 0,33% και 1,43% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, αφού έδειξαν μηνιαία πτώση της τάξης του 0,5%, έναντι πτώσης 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, ετησίως, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1%,  ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της δανέζικης ναυτιλιακής Moller-Maersk ενισχύθηκαν 1,03% μετά από τα αποτελέσματα κερδοφορίας γ’ τριμήνου, όπου τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της Sainsburys έκλεισαν με άνοδο 2,9% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία έδειξαν αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν στα 400 εκατομμύρια στερλίνες, σε σχέση με 374 εκατ. πριν από ένα χρόνο. Η μετοχή της Carlsberg κατέγραψει κέρδη 0,9%, αφού διατήρησε τις προβλέψεις των εσόδων της για το τρέχον έτος αμετάβλητες, παρά τις αδύναμες πωλήσεις στην Ασία.

Οι τραπεζικές μετοχές βάρυναν τον ιταλικό δείκτη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας της Unicredit που σημείωσε 40% πτώση στα κέρδη γ’ τριμήνου και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Οι μετοχές της έκλεισαν με πτώση 4,49%.  Η Banco Popolare ανακοίνωσε αύξηση των write-downs της τάξης του 17% στο γ’ τρίμηνο, στα 248 εκατ. ευρώ. οι μετοχές τις υποχώρησαν 6,09%.

Τεχνική ανάλυση

Χθες σημειώναμε: «Θεωρούμε πιθανό να υπάρξει σήμερα μια ανοδική αντίδραση περιορισμένης έκτασης αφού το μοτίβο των κλεισιμάτων από τις 22/10 και μετά που κορύφωσαν οι τιμές έχει ορίσει οι ανοδικές συνεδριάσεις να είναι συνήθως δύο στη σειρά ενώ για τις ανοδικές η αλυσίδα δεν περνά τις τρεις συνεδρίες. Με τα χθεσινά τα καθοδικά κλεισίματα των βασικών δεικτών είναι τρία και αυτό είναι ένας λόγος που λειτουργεί υπέρ ανόδου». Σήμερα συμπληρώνουμε ότι είναι πολύ πιθανή η κίνηση προς τα άνω ειδικά αν δεν επιχειρήσουν κατά τη διαπραγμάτευση των μετοχών να αλλάξουν τα ελάχιστα εβδομάδας  των βασικών δεικτών οι θεσμικοί.

Στο Χ.Α.

Ύστερα από πολλές εναλλαγές προσήμων η... μπίλια έκατσε στα θετικά σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση όπου το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι περιορισμένες κινήσεις, η αναμονή και η ισορροπία γύρω από τα χθεσινά επίπεδα. Η νευρικότητα ωστόσο δεν έλειψε, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας να συνεχίζονται και την αγορά να αναζητεί καταλύτη για την περαιτέρω πορεία της. Βίαιη πτώση στη Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ-22,12% 22,12%.

Η ΒΙΟΧΚ έχει εννέα καθοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δέκα και είναι φανερό πως αυτές προέρχονται από θεσμικά χαρτοφυλάκια και μάλιστα στο διαδίκτυο αναφέρουν χρηματιστηριακά γραφεία πως ανάμεσα στους πωλητές είναι και εγχώρια Αμοιβαία. Υπενθυμίζουμε  ότι την Παρασκευή 15/11 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για την "παλιά" Βιοχάλκο. Όσοι κρατήσουν μετοχές, θα τις ανταλλάξουν με 1ν/1π με την Βελγική Viohalco. Πιθανή ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης στο Euronext Bρυξελλών είναι η 22η Νοεμβρίου με τιμή το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης στο Χ.Α. Αργότερα οι μετοχές της Βελγικής Viohalco θα διαπραγματεύονται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας... γνώμη αρκετές φορές μέσα στην συνεδρίαση ως προς το αν θα κινηθεί θετικά ή αρνητικά, με χαμηλό ημέρας τις 1,121,64 μονάδες και υψηλό τις 1.136,82 μονάδες.

Τελικά, έκλεισε στις 1.123,02 μονάδες με οριακή άνοδο 0,19%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και τα 76,56 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,6 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,01%, ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε 0,45%, ενώ 0,65% υψηλότερα έκλεισε ο FTSE Mid Cap.

Ο Νοέμβριος αποδεικνύεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα,  μήνας διόρθωσης για το Χ.Α, με έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις συνολικά 9, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί -4,73% από τις αρχές του μήνα, τον τραπεζικό 6,37% και τον FTSΕ Large Cap 4,69%.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ξεκόλλησαν από τα χαμηλά έξι εβδομάδων σήμερα, ωθούμενες από dovish σχόλια που διέρρευσαν σαν απόψεις που έχει Αντιπρόεδρος πρόεδρος Janet Yellen , η οποία συνέστησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη για την τόνωση της οικονομίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι αγορές υπολογίζουν.  Η Yellen ,δήλωσε ότι η Fed έχει " περισσότερη δουλειά να κάνει " για να βοηθήσει την οικονομία , αναφέροντας ότι δεν έχει καμία βιασύνη για να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση του QE. Οι αγορές, παγκόσμια, βομβαρδίστηκαν από τον Μάιο, όταν η Fed ανέφερε πρώτη φορά ότι η έναρξη του tapering δεν ήταν μακριά. Από τότε η ροή των δεδομένων των ΗΠΑ ήταν μικτή με θετικές και αρνητικές εκπλήξεις που έκαναν τις αγορές προσπαθούν συνεχώς να προβλέπουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας, προκαλώντας συχνά απότομες κινήσεις στις τιμές των assets.

Τα futures μετοχών των ΗΠΑ χτύπησαν ρεκόρ θετικής μεταβολής μετά τα σχόλια Yellen, που ήρθαν μετά από τη λήξη των συναλλαγών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ την Τετάρτη. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ την Τετάρτη. Στην Ασία , ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 1,4% και χτύπησε επίπεδα υψηλών τριών εβδομάδων και τον βοήθησαν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο νίκησε τις προσδοκίες της αγοράς. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μεγάλωσε σε ετήσια βάση 1,9%, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς για 1,7%. Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 1,0% και απομαρύνεται από ένα χαμηλό έξι εβδομάδων που σημειώθηκε την Τετάρτη. Οι κινεζικές μετοχές όμως, υποχώρησαν, με τις τράπεζες μετοχές να έχουν πληγεί από την αύξηση στα επιτόκια των repo από την κινεζική κεντρική τράπεζα. Η εικόνα των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πήραν σφυροκοπήθηκαν την Τετάρτη δείχνει ότι βρήκαν κάποια ανακούφιση.

Το ευρώ χτύπησε ένα υψηλό εβδομάδας έναντι του δολαρίου, και εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε υποστεί μετά την έκπληξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από μία εβδομάδα. Τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 1,3476 δολάρια, αφού νωρίτερα είχε φθάσει έως το υψηλό των 1,3499 δολαρίων.

Στις ΗΠΑ οι τιμές των ομολόγων έχουν διορθωθεί ανοδικά, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς κάτω από 2,70% κάποια στιγμή. Ανήλθε τελικά στο 2,72% μακριά από το υψηλό οκτώ εβδομάδων των 2,79%. Οι τιμές των ομολόγων ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω εάν η παρουσία της Yellen παραπέμπει σε παραμονή στα χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η τιμή spot του χρυσού ανέβηκε 0,2% στα 1.282 ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι 0,7% στα 20,73 δολάρια. Ο χαλκός επίσης κέρδισε 0,5% αν και η ανάκαμψη ήρθε αφού είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών με μεγάλους όγκους την προηγούμενη ημέρα και αποτελεί ένα πιθανό μήνυμα για το πόσο εύθραυστη θεωρείται ακόμα η παγκόσμια ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ η τιμή του αργού ανέκαμψε και στα 93,80 δολάρια ανά βαρέλι, πάνω από το χαμηλό 4,5 μηνών των 92,86 δολαρίων την Τρίτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αισιόδοξοι

Οι αναλυτές τηρούν στάση αναμονής, εν μέρει και από τη διαμάχη που εκτυλίσσεται με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και δεν βοηθά καθόλου στην ψυχολογία της αγοράς. Μάλιστα σήμερα η Eurobank, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανάλυσής της για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, τόνισε πως «παρά την καταψήφιση της προτάσεως μομφής δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την κυβέρνηση. Μια ακόμη εβδομάδα πέρασε χωρίς συμφωνία για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Κυβέρνηση και τρόικα παρέμειναν στις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος του (€0,5 δισ. η κυβέρνηση και €2,5 δισ. η τρόικα). Ήδη κυκλοφορούν φήμες για αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2013 και για συνέχισή τους ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2014».

Απαισιόδοξοι

Η πρόταση δυσπιστίας και η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης, που ακολούθησε, για τον δικομματικό Κυβερνητικό συνασπισμό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας, έχουν επηρεάσει αρνητικά. Στα θετικά είναι ότι κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου, τα ξένα funds επανεπιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο. Η επόμενη είσοδος ξένων κεφαλαίων πιθανολογείται στο δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου και θα προέρχεται από πιο "σταθερά" επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε αναδυόμενες Αγορές. Από την άλλη παραμένει ζητούμενο η εγχώρια πολιτική σταθερότητα, καθώς σε άλλη περίπτωση αναμένεται μαζική έξοδος των ξένων από το Χ.Α.

Ξένοι αναλυτές

Η Barclays

Αναστύλωση του φρονήματος των επενδυτών από την υπέρ χαλαρής πολιτικής Yellen

Οι ΗΠΑ και οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν μετά από γραπτή μαρτυρία της Janet Yellen της Fed για την σημερινή ακρόαση που ήταν πιο dovish (υπέρ της χαλαρής πολιτικής) από το αναμενόμενο. Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ μειώθηκαν και έχουν πιέσει τα  επιτόκια στις περισσότερες ασιατικές οικονομίες σήμερα. Η σχέση  EUR / USD έχει χαλαρώσει μακριά υψηλά της περασμένης νύχτας, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε σχόλια από Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ Peter Praet σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου ανέφερε πως στις επιλογές για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ περιλαμβάνονται και αρνητικά επιτόκια .

Η ακρόαση για την Υποψηφιότητα • Janet Yellen στις 15:00 - 17:00 GMT θα είναι στο επίκεντρο για τις αγορές σήμερα. Η συνέχιση της απόχρωσης του αναδείχθηκε από τη γραπτή μαρτυρία της είναι πιθανό να φέρει μια περαιτέρω χαλάρωση της πρόσφατης δύναμης του δολαρίου. Αναμένουμε της να επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα από τη Γερουσία και να λάβει τη θέση της προέδρου της Fed στο τέλος του Ιανουαρίου. Πιστεύουμε ότι εμμένει στην άποψή ότι μια πολύ χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι η κατάλληλη, με δεδομένη την παράταση  στις αντιξοότητες που περιορίζουν το ρυθμό της ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Το  ΑΕΠ από τη ζώνη του ευρώ για το τρίτο τρίμηνο είναι επίσης στο επίκεντρο σήμερα και αναμένεται να βγει από την ύφεση η Ευρωζώνη. Αναμένουμε την flash  εκτίμηση του ΑΕΠ στο +0,2 % από τρίμηνο σε τρίμηνο ( από +0,3 % από τρίμηνο σε τρίμηνο στο δεύτερο τρίμηνο). Στη Γερμανία, αναμένουμε μια ισχυρή απόδοση ( 0,4 % q / q ) , βασισμένο στην αυξημένη βιομηχανική ανάπτυξη και την υψηλότερη δραστηριότητα στους τομείς των επιχειρήσεων και των κατασκευών. Στη Γαλλία, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ να παραμείνει αμετάβλητο.

Το συναίσθημα από τις εξελίξεις της Κίνας είναι πολύ αρνητικό. Σημαντικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας για την Κίνα άφησαν σε γενικές γραμμές στην αγορά ουδέτερη. Πιστεύουμε ότι η άποψη των επενδυτών σχετικά με τιμές των στοιχείων ενεργητικού που είναι ευαίσθητα στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας είναι πολύ αρνητική, λαμβάνοντας υπόψη την καλύτερη από το αναμενόμενο ροή από ειδήσεις σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση της ανάπτυξης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 αναμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, όπως δήλωσε σε ομιλία του στο 7ο Ελληνοαλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι αγορές δείχνουν να το αντιλαμβάνονται αυτό. «Επωμιστήκαμε ένα μεγάλο κόστος, κάναμε πολύ κόπο, τώρα αναμένουμε τους καρπούς» δήλωσε.
  • Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το δεκάμηνο προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό, διότι, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το μήνα Οκτώβριο, τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα, έναντι των στόχων, ήταν 1,1 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, μειώθηκε στα 728 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο, στα 455 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και, πλέον, υπάρχει υπέρβασή τους κατά 250 εκατ. ευρώ.
  • Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 εντός των επόμενων ημερών, υπογραμμίζει η Eurobank, κάνοντας λόγο για κίνδυνο εκτροχιασμού του στόχου για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς. Στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», η τράπεζα χαρακτηρίζει απευκταία μια παράταση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας για το «κενό» μέχρι τις αρχές του 2014 και τονίζει πως παρά την καταψήφιση της πρότασης μομφής δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την κυβέρνηση.
  • Αγωγή κατά 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου στη Θεσσαλονίκη και κατά 22 μελών της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) κατέθεσε, την περασμένη βδομάδα, η Coca-Cola 3Ε, ζητώντας αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ με την κατηγορία της ηθικής βλάβης και της δυσφήμησης εις βάρος της.
  • Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα η Morgan Stanley διά στόματος Πάολο Μπατόρι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για ομόλογα, ο οποίος - σύμφωνα με την αναφορά του οίκου που τιτλοφορείται «Ελλάδα: Γατί το πιστωτικό ρίσκο είναι χαμηλότερο από όσο ίσως πιστεύουμε» - τονίζει ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα είναι καλύτερες από τη γενική αντίληψη. Ειδικότερα, ο αναλυτής της Morgan Stanley, σε παρουσίαση που έκανε η επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου  αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος, λόγω του ότι έχουν ήδη απορροφηθεί με επιτυχία τα 4 μεγάλα σοκ, δηλαδή οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ, η πιστωτική συρρίκνωση, η λιτότητα και οι διαρθρωτικές αλλαγές.
  • Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου η αίτηση περί κήρυξης σε κατάσταση παύσης πληρωμών (πτώχευσης) της ανώνυμης εταιρείας, με την επωνυμία «Συστήματα Πληροφορικής Β.Ι. Αλμπάνης Ανώνυμη Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο «Β.Ι. Αλμπάνης» κατά της Sprider Stores AE. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για την εν λόγω αίτηση πτώχευσης αναμένεται να εκδοθεί εντός 90 ημερών από την ημέρα συζήτησης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σε εγρήγορση για να επιτύχει τους στόχους του πληθωρισμού και της καταπολέμησης της ανεργίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve (Fed), Μπεν Μπερνάκι. «Όπως γνωρίζετε, η θητεία μου λήγει σε λίγους μήνες και θα ήθελα εγκαταλείποντας τη θέση να υπάρχει ποσοστό ανεργίας στο 5%, αντί του 7%» είπε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον. «Αλλά έχουμε κάνει, νομίζω, ένα καλό βήμα για την στήριξη της ανάκαμψης...Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη για να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους να εργαστούν και να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε. Η θητεία του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ λήγει στις 31 Ιανουαρίου.
  • «Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (...) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάνοντας λόγο για «ειδική ευθύνη» του Βερολίνου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
  • Απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγξει τη Γερμανία για ενδεχόμενη μακροοικονομική ανισορροπία λόγω των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων της το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα όταν προκύπτει από μεγάλη ανταγωνιστικότητα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι - όπως στην Γερμανία - αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ.
  • Ενδεχόμενη νέα απόρριψη των μέτρων λιτότητας που προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση από το συνταγματικό δικαστήριο θα έθετε σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα κριθούν εκ νέου αντισυνταγματικά, η κυβέρνηση θα κληθεί να αναδιαμορφώσει το σχέδιο προϋπολογισμού της για να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα, ο οποίος είναι να μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας το 2014.
  • Ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ άντλησε χθες η Ρώμη μέσω πώλησης μεσο-μακροπρόθεσμου χρέους με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια, υποδηλώνοντας τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 3,0 δισ. ευρώ από την πώληση χρέους λήξεως το 2016 με επιτόκιο 1,79%, έναντι 2,25% στην αντίστοιχη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα