Συνεχίζονται οι τριγμοί για τον φόρο ακινήτων

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 13:56
UPD:15:08
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Κραδασμούς στους κόλπους των κυβερνητικών εταίρων προκαλεί η «γαλαζοπράσινη» κριτική για τη φορολόγηση ακινήτων.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στην οποία έκανε λόγο για «τιμωρία των δύσμοιρων νοικοκυραίων» και στοχοποίηση της μεσαίας τάξης.

Στην ερώτησή του ο κ. Πολύδωρας επικαλείται συγκεκριμένα την ομιλία του κ. Στουρνάρα στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι «όλες οι προηγμένες χώρες και ακόμα περισσότερο οι αγγλοσαξωνικές που είναι “η Μέκκα του καπιταλισμού”, στηρίζονται σε τέτοιους φόρους», δηλαδή, στον φόρο ακίνητης περιουσίας τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «πιο δίκαιο».

«Μια τέτοια τοποθέτηση, πέραν του ότι είναι παντελώς ανακριβής και αβάσιμη, κρύβει και μια ιδεολογική στάση λενινιστικού τύπου, πράγμα απαράδεκτο υπό συνθήκες δημοκρατίας και ελεύθερης οικονομίας, έστω και υπό κρίσιν», αναφέρει ο κ. Πολύδωρας.

Η θέση αυτή, συνεχίζει ο βουλευτής, «ισοδυναμεί προς τιμωρία των δύσμοιρων ‘νοικοκυραίων’ δημιουργών-πολιτών, των ‘μερμηγκιών’, κατ’ αντίθεση προς τους ‘τέττιγγες’ της διασκέδασης, της σπατάλης και κραιπάλης».

Επισημαίνει επίσης ότι στην προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών ενυπάρχει και μια «ανήθικη σκέψη, εντελώς συκοφαντική» για την μεσαία τάξη, ότι δηλαδή αυτό που έχτισαν ή αυτό που απέκτησαν από κληρονομιά ή γονική παροχή οι εν λόγω ιδιοκτήτες είναι προϊόν φοροκλοπής ή φοροδιαφυγής ή άλλης παράνομης και αθέμιτης συμπεριφοράς.

Στην ερώτησή του, ο κ. Πολύδωρας καλεί ακόμη τον κ. Στουρνάρα να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιές χώρες της Ε.Ε. επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας με μόνο κριτήριο την «απλή κατοχή-κυριότητα», την «μηδέν εισόδημα αποφέρουσα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διερωτάται τέλος εάν η κυβέρνηση αναλογίζεται τον κίνδυνο «σε λίγα χρόνια οι πολίτες να έχουν χάσει τις όποιες αποταμιεύσεις τους και τις ιδιοκτησίες τους, καταβάλλοντας τους δυσβάσταχτους φόρους (υποτελείας πλέον), και να έχουν μεταταγεί έτσι στην τάξη των ακτημόνων και αστέγων, των περιπλανωμένων και ανεστίων».

Στο μεταξύ, την κατηγορηματική του άρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις, επανέλαβε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, μιλώντας στον τ/σ Μega. 

«Θα μου πουν ότι θα ρίξω την κυβέρνηση και θα πάω να ψηφίσω ό,τι να είναι; Δηλαδή αυτά τα πράγματα δεν έχουν επισημανθεί και δεν πρέπει να διορθωθούν; Σε καμιά περίπτωση (δεν το ψηφίζω), τι να λέμε; Το είπα από το βήμα της Βουλής, να πάρω το χωνί και να βγω στο Σύνταγμα; Να πέσει (η κυβέρνηση) και να πάει στην ευχή της Παναγίας κατ' αυτή τη λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Κασσή, «όχι» στο σχετικό νομοσχέδιο δεν λέει μόνο ο ίδιος, αλλά και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ..

Όσον αφορά τις διεργασίες προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο που θα έρθει τελικά στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αν αυτός είναι νόμος έχει αναλογικότητα, ο καθένας να πληρώνει βάση των περιουσιακών του στοιχείων, εγώ θα συμφωνήσω και θα τα πάρω όλα πίσω». 

Σε μία προσπάθεια πάντως να αμβλυνθούν οι διαφορές ο υπουργός  Επικράτειας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο και Ανδρέα Μακρυπίδη.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για μία συνάντηση η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις επί του προσχεδίου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα ενσωματωθούν τελικά στο σχέδιο νόμου.

Ο ΕΝΦΑ θα είναι το αντικείμενο και της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αύριο το πρωί, ενώ το ζήτημα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. του Κινήματος όπου και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκε η απόφαση για ουσιαστικές αλλαγές στο προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, «ώστε να εξασφαλίζεται η δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή