Market Beat: Ζητείται αντίδραση προ ενός «στατιστικού γκρεμού» 20 μονάδων για τον 25άρη

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 09:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Μετά τα χθεσινά αποδείχθηκε ότι συνεχίζεται η δυναμική των τελευταίων τριών εβδομάδων και την τρέχουσα, τέταρτη στη σειρά. Αναφερόμαστε στο φαινόμενο τα ελάχιστα κάθε μιας να είναι ψηλότερα από τα ελάχιστα της επόμενής της.  Υπογραμμίζοντας, πως έστω και διακριτικά, αφού μεσολαβούν των πτωτικών συνεδριάσεων και ανοδικές, μετά την κορύφωση του Οκτωβρίου οι τιμές των βασικών δεικτών αναζητούν στήριξη και δεν βρίσκουν ακόμα ένα τοπικό σκληρό πυθμένα.

Η στήριξη στις 380 μονάδες λειτούργησε την πρώτη βδομάδα, αλλά μετά από εναλλαγές στην ημερήσια τάση τελικά έφθασε η ώρα να δοκιμαστεί και η ισχύς της στήριξης στις 374. Κατά την εκτίμησή μας και αυτά τα επίπεδα θα ξεπεραστούν πτωτικά και φυσικά δεν αλλάζουμε, μετά από τις αλλεπάλληλες επιβεβαιώσεις των προβλέψεων μας για τον Νοέμβριο, την πρόβλεψη για σημαντική στήριξη στις 352 μονάδες. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούμε ως το τέλος της εκτίμησής μας και είναι πιθανό να προτιμήσουν οι θεσμικοί να δώσουν μια ακόμα φορά ώθηση προς τα άνω στις τιμές των blue chip, πριν ξεσπάσουν πάλι οι πιέσεις.

 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όσο για τις τράπεζες, που αναγγείλαμε χθες τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, θεωρώντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στην άνοδο της αγοράς αυτές τις μέρες, πρωταγωνίστησαν μεν αλλά στην κάθοδο.  Παράλληλα επιβάρυναν την στατιστική τους εικόνα, γιατί με την χθεσινή βουτιά ορισμένες βρέθηκαν έξω από το ανοδικό κανάλι που είχε σχηματιστεί για κάθε μια τους μετά τις 6 Νοεμβρίου. 

Για όλα αυτά η κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης είναι πολύ μεγαλύτερη από πολλές προηγούμενες καθώς κρίνεται το βάθος της κατηφόρας μιας διόρθωσης που ξεκίνησε γλυκά αλλά πήρε αυτή τη βδομάδα υπολογίσιμες διαστάσεις.
   
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν με μικρές απώλειες την Τρίτη, με τον Dow να υποχωρεί ελαφρά από το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίας.

Στην αγορά ασκήθηκαν πιέσεις από τις θέσεις ιθυνόντων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed που έφεραν νέες προειδοποιήσεις για πιθανή μείωση του QE τον Δεκέμβριο καθώς και από μια υποχώρηση του φρονήματος των managers των μικρών επιχειρήσεων.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είμαστε ακόμα στη μέση της αφομοίωσης της ισχυρής ανόδου από τον περασμένο μήνα. Ο S&P 500 υποχώρησε 4,20 μονάδες, ή 0,2% για να κλείσει στις 1.767,69 μονάδες, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 32,43 μονάδες, ή 0,2%, για να καταλήξει στις 15.750,67.

Ο Nasdaq Composite ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος. Κίνησαν την αγορά οι δηλώσεις του  πρόεδρου της Atlanta Fed Dennis Lockhart δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το QE το συντομότερο Δεκέμβριο. O Πρόεδρος Ρίτσαρντ Φίσερ της Dallas Fed προειδοποίησε επίσης για τη μείωση των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας, λέγοντας ότι « σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αρχίσει το «tapering. Εν τω μεταξύ, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανέφερε πως μειώθηκε τον Οκτώβριο η αισιοδοξία των μικρών επιχειρήσεων.

Με τις απώλειες της Τρίτης, οι S&P500 και Dow σταμάτησαν δύο ημερών άνοδο. Η πτώση ακολουθεί μια ήπια ανοδική κίνηση μέχρι τη Δευτέρα, όταν ο Dow πέτυχε νέο ρεκόρ, και το μεγάλο άλμα της Παρασκευής μετά από μια ισχυρότερη από τα αναμενόμενα έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα , ο S&P 500 και ο Dow εμφάνισαν την πέμπτη ανοδική εβδομάδα σε σειρά. Έχουν κερδίσει αντίστοιχα, περίπου 24 % και 20 % μέχρι στιγμής φέτος.

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αρκετές εταιρείες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την προοπτική της οικονομίας, στα πλαίσια των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τους, ενώ τα βλέμματα παραμένουν εστραμμένα και στις τυχόν ενδείξεις για την περαιτέρω πολιτική της Fed.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,57%, ο δείκτης FTSE 100^FTSE-0,02% σημείωσε πτώση 0,17%, ο DAX ^GDAXI-0,35% κατέγραψε απώλειες 0,18%, ο CAC 40 ^FCHI-0,61% έκλεισε 0,25%  χαμηλότερα, ενώ στο -0,83% έκλεισε ο ΙΒΕΧ 35 και στο -0,46% ο ιταλικός FTSE MIB.

Οι μετοχές της Deutsche Post υποχώρησαν 0,14% παρόλο που τα αποτελέσματα κερδοφορίας ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς ο CEO της εταιρείας δήλωσε πως δεν είχε δει ακόμη να σημειώνεται παγκόσμια ανάκαμψη στον κλάδο.

Οι μετοχές της Vodafone ενισχύθηκαν 1,72%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναδιατάσσει τις επενδύσεις στο δίκτυό της, μετά τα αποτελέσματα κερδοφορίας που έδειξαν πτώση στα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους.

Οι μετοχές της Talk Talk σημείωσαν άνοδο 10,2% μετά την αύξηση του guidance των εσόδων της για το τρέχον  έτος.
Οι μετοχές της Swiss Life ενισχύθηκαν 5,06%, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα αποχωρήσει τον Ιούλιο του 2014.

Οι μετοχές τις Henkel σημείωσαν άνοδο 1,27%, μετά την αύξηση του περιθωρίου κέρδους για το 2013.

Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στην Fed, εν αναμονή των σχολίων-κλειδιά από τους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, Ντένις Λόκχαρτ και Ναραγιάνα Κοχαρλακότα, αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να συγκεντρώσει η κατάθεση της υποψήφιας προέδρου Fed Τζάνετ Γέλεν, στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία πραγματοποιείται την Πέμπτη. Η Γέλεν θεωρείται υπέρμαχος των μέτρων στήριξης  της οικονομικής ανάκαμψης και αναμένεται να κινηθεί σε γενικές γραμμές σε ανάλογη στρατηγική με αυτήν του Μπεν Μπερνάνκε.

Τεχνική ανάλυση

Οι παρατηρήσεις της στήλης τις προηγούμενες μέρες είχαν προετοιμάσει μερικά τους αναγνώστες για όσα συνέβησαν και χθες αποδείχθηκε η σπουδαιότητα της στάσης των θεσμικών έναντι των τραπεζών για την οποία αναφερθήκαμε χθες. Θεωρούμε πιθανό να υπάρξει σήμερα μια ανοδική αντίδραση περιορισμένης έκτασης αφού το μοτίβο των κλεισιμάτων από τις 22/10 και μετά που κορύφωσαν οι τιμές έχει ορίσει οι ανοδικές συνεδριάσεις να είναι συνήθως δύο στη σειρά ενώ για τις ανοδικές η αλυσίδα δεν περνά τις τρεις συνεδρίες. Με τα χθεσινά τα καθοδικά κλεισίματα των βασικών δεικτών είναι τρία και αυτό είναι ένας λόγος που λειτουργεί υπέρ ανόδου.

Το μέγεθος των πιέσεων σχηματίστηκε με κλιμάκωση της ισχύος τους ως το τέλος των συναλλαγών και αυτού του τύπου η πτώση συνήθως προκαλεί την επόμενη μέρα την ανάγκη εξισορρόπησης και αποκατάστασης επιλεκτικά μέρους όσων απωλειών θεώρησαν οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ ότι ήταν υπερβολικές. Χθες λοιπόν πιέστηκαν οι μετοχές που την περασμένη εβδομάδα και εν μέρει και στην τρέχουσα εμφάνισαν κέρδη κόντρα στην κάθοδο των βασικών δεικτών.

Οι νικήτριες της περασμένης καθοδικής εβδομάδας ήταν όσες συνέχισαν την άνοδό τους,  μέσα στην μεταβλητότητα των ημερών και είναι η ομάδα των πολύ κερδισμένων ήτοι ΦΦΓΚΡΠ με κέρδη +5,50%, ΦΡΙΓΟ +4,4%, ΕΤΕ +3,34%, ΟΠΑΠ +2,93%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,56%, και η ομάδα όσων έγραψαν κέρδη, με τον μέσο όρο σε πτώση, που σε κάθε περίπτωση ήταν πάνω από +1% και ως τα+1,9% ήτοι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ.

Χθες λοιπόν η ΦΦΓΚΡΠ έχασε -2,32%, η ΦΡΙΓΟ -1,64%, η ΟΠΑΠ δεν εμφάνισε μεταβολή, η ΕΕΕ έχασε -3,11%, η ΕΧΑΕ -2,19%, με τον ΟΛΠ στο -0,38% και θα λέγαμε ότι διατήρησαν μέρος της ανοδικής τους ισχύος ακόμα και στην γενικευμένη πτώση αφού παρουσίασαν αμυντικά χαρακτηριστικά υποχωρώντας λιγότερο από τον 25άρη (-3,26%). Αλλά από την ίδια ομάδα των «νικητών» της περασμένης βδομάδας η ΕΤΕ έχασε -4,19%, η ΜΥΤΙΛ -4,6%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,12% και η ΜΠΕΛΑ -3,28%. Σήμερα συμπεράσματα για τις προθέσεις των θεσμικών κατά την εκτίμησή μας θα προκύψουν από την πορεία που θα προσδώσουν οι θεσμικοί σε αυτές τις μετοχές αν και επίσης σημαντική είναι η εικόνα που θα παρουσιάσουν τίτλοι που χθες έχασαν από -7% και ως -8,8% και αυτοί είναι ΒΙΟΧΚ -8,8%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,1%, ΜΙΓ -7% και ΠΕΙΡ -6,9%.

Στο Χ.Α.

Κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ώρες οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει και τις 1.130 μονάδες, ενισχύονται τους φόβους για αλλαγή της τεχνικής εικόνας, την στιγμή που το πολιτικό σκηνικό της χώρας μοιάζει εύθραυστο και η Τρόικα πιέζει για νέα μέτρα. Ισχυρή πτώση στις τράπεζες. Απώλειες άνω του 3%-4% για την πλειονότητα των blue chips.

Με χαμηλό ημέρας τις 1.128,3 μονάδες o Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά, στις 1.129,86 μονάδες με ισχυρή πτώση 3,10% στις 1.131 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,87 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5,29%, ο δείκτης FTSE Large Cap κατέγραψε απώλειες 3,26% και ο FTSE Mid Cap σημείωσε πτώση 2,48%.

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών, με την Eurobank να κλείνει στο -8,36%, την Εθνική στο -4,19%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ-4,73% στο -4,73% και την Πειραίως στο -6,94%.

Μεγάλες πιέσεις σημειώθηκαν και στα υπόλοιπα blue chips με τις περισσότερες να καταγράφουν απώλειες άνω του 3% και με πρωταγωνίστρια την μετοχή της Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ-8,79% η οποία σημείωσε βουτιά 8,79%.

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν και οι Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-7,12% -7,12%, MIG -7,01%, Tέρνα Ενεργειακή -4,90%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-4,58% -4,58%, Σωλ. Κορίνθου -4,08%, ΔΕΗ ΔΕΗ-3,72% -3,70%, Μότορ Όιλ ΜΟΗ-3,21% -3,21%, Jumbo -3,28%, Intralot ΙΝΛΟΤ-3,90% -3,90%, ΟΤΕ ΟΤΕ-3,28% -3,28%, ΕΛΠΕ -3,16%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-3,29% -3,29% και Coca Cola -3,11%.

Ανοδικά έκλεισε μόνο η μετοχή του Τιτάνα με κέρδη 3,64%, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ στα 9,12 ευρώ.

Το ότι η πτώση, και χθες, δεν έγινε με αυξημένο τζίρο και όγκο, αποτελεί ένα θετικό σημάδι, είναι γεγονός ωστόσο, πως η εικόνα του Χ.Α έχει επιβαρυνθεί και η νευρικότητα είναι έντονη.

Η δυναμική των συναλλαγών απόκτησε γενικευμένα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα κανένας κλαδικός δείκτης να μην κλείσει με κέρδη και επίσης οι θεσμικοί χρησιμοποίησαν τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ως κύριο μοχλό της καθόδου του μέσου όρου. Πότε; Την εποχή που η τρόικα θα συζητούσε με καλή διάθεση την υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΥΡΩΒ, σύμφωνα με σχόλια στο διαδίκτυο. Το αν τελικά  οι πιέσεις είναι αποτέλεσμα στατιστικής προϊστορίας και ανάλυσης, ή αφορούν στην επιδείνωση της εικόνας των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας δεν είναι δυνατό να φανεί με τρεις διαδοχικά καθοδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο αξίζει αναφοράς η επιτάχυνση της καθόδου των βασικών δεικτών, με την απεικόνιση των μεταβολών τους τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις με σειρά από χθες ως την Παρασκευή 8/11. Ο ΓΔ έχασε -3,10% μετά από πτώση τη Δευτέρα -0,26% ενώ την Παρασκευή έχασε -0,17%. Για τον o 25άρης η σειρά ήταν -3,26% από -0,57% από -0,24%, ενώ για τον FTSEM -2,48% από +1,08% από +0,98%.

Σύμφωνα με την πρόσφατα σχηματισμένη παράδοση του δεύτερου εξάμηνου του 2013, όταν δεν υφίσταται αίτιο αντίστοιχο με την καταστροφή του πλανήτη, μετά από ένα ξέσπασμα πιέσεων ανάλογο του χθεσινού, έρχεται ένα rebound υπολογίσιμων διαστάσεων. Άλλωστε, τεχνικά, οι συνδρομητές γνωρίζουν πως για τη στήλη οι θεσμικοί χθες ακούμπησαν τον 25άρη πάνω στο επίπεδο στήριξης των 374 μονάδων. Μια τιμή στόχο για εμάς, ως στήριξη που μάλιστα, η ισχύς της δεν θα είναι και πολύ ισχυρή.

Σήμερα

Το κλίμα από τις σημερινές συναλλαγές στην Ασία περιγράφεται ως ακολούθως:

Τα ασιατικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ξέφυγαν πτωτικά και οι μετοχές των περιφερειακών χρηματιστηρίων υποχώρησαν σήμερα στα χαμηλά έξι εβδομάδων. Καθώς τα ανάμικτα μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέσω των ιθυνόντων της εγείρουν νέες ανησυχίες για επικείμενη κατάργηση των αγορών ομολόγων από τη Fed υπέρ της τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η ινδονησιακή ρουπία χτύπησε στο χαμηλό για περισσότερα από 4,5 χρόνια, καθώς οι ξένες τράπεζες πούλησαν το νόμισμα παρά την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας στην προηγούμενη συνεδρίαση της. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας είναι πιθανό να παρέμβει για να στηρίξουν τη ρουπία άλλες κρατικές τράπεζες. Το tapering τραβώντας δολάριο υψηλότερα κάνει τα ευάλωτα ασιατικά νομίσματα να κινούνται γρήγορα προς τα κάτω και μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, οι αντιξοότητες για την ινδική ρουπία είναι στο προσκήνιο εν μέσω φόβων για άνοδο του πληθωρισμού.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ξέφυγε περίπου 1,3% πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα για περισσότερο από ένα μήνα, σε δρόμο για να σημειώσει την πέμπτη συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση. Ακόμα και ο Nikkei στο πρώτο μέρος υποχώρησε 0,1%.

Αυτά που περίμεναν οι αναλυτές για να σχηματίσουν γνώμη για την κίνηση της Κινέζικης οικονομίας μετά την Ολομέλεια του ΚΚΚ δεν έγιναν πλήρως γνωστά αλλά δημοσιεύτηκε ένα χρονοδιάγραμμα αλλά λείπουν οι λεπτομέρειες και τα ποσοτικά παρατηρούσαν από την HSBC. Τα Κινέζικα χρηματιστήρια υποχωρούν με υπολογίσιμες απώλειες πάνω από -1,5%.

Τα mini futures του S&P 500 υποχώρησαν 0,3% στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα μετά μικρές απώλειες του δείκτη στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν παρατηρήσεις από την Αντιπρόεδρος της Fed Janet Yellen κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης στη Γερουσία την Πέμπτης προκειμένου  να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου.

Το δολάριο των ΗΠΑ ταλαντεύτηκε, αλλά κόλλησε κοντά σε πρόσφατες τιμές του. Ήταν περίπου 0,1% κάτω στα 99,45 γεν μετά την άνοδο την Τρίτη ως τα 99.79, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο. Το δολάριο αντιμετωπίζει αντίσταση στα 100 γιεν, πάνω από τα οποίο δεν υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Το ευρώ ήταν ελαφρώς πάνω από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, όταν υπέστη ένα βαρύ χτύπημα από ρευστοποιήσεις την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εξέπληξε τους επενδυτές γιατί μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Το κοινό νόμισμα αγόρασε 1,3442 δολάρια, πολύ πάνω από χαμηλό δύο μηνών των 1,3295 δολαρίων που σημειώθηκαν την Πέμπτη, αλλά ακόμα κάτω, σχεδόν 3%, από μια κορυφή διετίας στα 1,3833 δολάρια τον περασμένο μήνα.

Στις αγορές εμπορευμάτων , ο χρυσός ήταν ελαφρώς υψηλότερα, αλλά παραμένει όχι μακριά από το χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων της προηγούμενης συνεδρίασης.

Το αργό για παράδοση Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ έφτασε μέχρι τα 93,16 δολάρια το βαρέλι, και φλερτάρει με χαμηλά 4-1/2 μήνών, ενώ ο χαλκός υποχώρησε 0,7% στα 7.067,50 ανά τόνο για τις εικασίες ότι η Fed θα ξεκινήσει το tapering.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αισιόδοξοι

Σύμφωνα με τεχνικό αναλυτή που ανήκει στους αισιόδοξους, η συνεχόμενη έντονη αδυναμία ανοδικής επανεισόδου του Γενικού Δείκτη μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1.180 με 1.200 μονάδων μπορεί να λειτουργήσει ως καθοδικός  καταλύτης ανάφλεξης, ενδυναμώνοντας τις απαραίτητες διαγραμματικές δυνάμεις πτωτικής εκτόνωσης προς το βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης των 1.120 με 1.100 μονάδων.
Το επίπεδο αυτό όμως, όπως προσθέτει, δε θα πρέπει να καταστρατηγηθεί καθοδικά διότι θα ανοίξει το τοπίο για τις 1.085 με 1.070 μονάδες χτυπώντας τη κάτω πλευρά του αποτυπωμένου στο ημερήσιο λογαριθμικό chart τιμών μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του περασμένου καλοκαιριού. Κίνηση η οποία, εάν όντως ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες για το επόμενο εξάμηνο. Χορηγός στην επιδείνωση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας καθοδικής τάσης θα γίνει διαγραμματικά και η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της γραμμής, που ενώνει τους δύο προηγούμενους πυθμένες του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 1.147 μονάδες. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα προκληθεί μόνο με τη  καταγραφή κλεισιμάτων πάνω από τις 1.190 μονάδες, καταλήγουν.

Απαισιόδοξοι

Οι τελικές ανακοινώσεις της σύνθεσης του δείκτη της Morgan Stanley, MSCI, για το αναδυόμενο, πλέον, Ελληνικό Χρηματιστήριο,  προκάλεσαν σημαντική φιλολογία για τις πιθανές ροές κεφαλαίων στο προσεχές μέλλον, επισημαίνουν. Οι προσδοκίες αυτές σε συνδυασμό με την απόφαση Ντράγκι να ωθήσει τα παρεμβατικά επιτόκια στο 0,25%, αποτέλεσαν τους λόγους που διατηρούν τη μεταβλητότητα των τιμών καθώς έχει ήδη διαφανεί η αδυναμία υπέρβασης του "οχυρού" των 1.200 μονάδων, στο κοντινό μέλλον, με τους τρέχοντες ημερήσιους τζίρους.

Σε σχέση λοιπόν με τις νέες τοποθετήσεις θεσμικών εξωτερικού, ενόψει της τυπικής μετάταξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές,  ας σημειωθεί ότι είναι ενδεχόμενο να έχει επιτευχθεί ήδη μέρος αυτών κατά τη διαδικασία αποχώρησης όσων ήταν μέχρι τώρα (άλλωστε συχνά θεματοφύλακας είναι ίδιος). Επίσης, είναι ενδεχόμενο να έχουν προσυμφωνηθεί κάποιες άλλες  συναλλαγές που θα διενεργηθούν την ημερομηνία τυπικής μετάταξης του Χ.Α. στις αναδυόμενες Αγορές (26η Νοέμβριου).

Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης των προσδοκιών σε σχέση με τις ροές που μπορεί να διενεργηθούν οφείλει να κρατηθεί χαμηλά, εωσότου συντρέξουν χειροπιαστοί λόγοι που θα τις δρομολογήσουν με δεδομένο ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι σε επίπεδα που συνιστούν "επενδυτικές ευκαιρίες".

Ξένοι αναλυτές

Η Barclays σημειώνει: Η Τρίτη Ολομέλεια στην Κίνα προκαλεί θετικές εντυπώσεις

Το ΚΚΚ ολοκλήρωσε την Τρίτη του Ολομέλεια την Τρίτη. Η συνέλευση ενέκρινε μια  απόφαση για τα μείζονα θέματα που αφορούν συνολικά την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και κυκλοφόρησε ένα ανακοινωθέν. Περιμένουμε μια λεπτομερή έκδοση της «απόφασης» και του σφαιρικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων κατά τις προσεχείς εβδομάδες ώστε να αναζητηθούν πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση στους επόμενους μήνες. Συνολικά, η έκβαση της συνάντησης έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, και αξίζει να σημειωθεί η έμφαση στο ότι «ο δημόσιος τομέας παραμένει το σημαντικός πυλώνας», ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται.

Οι Αγορές υποχώρησαν στη Νέα ώρες Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει σύντομα το tapering, αλλά μερικές ασιατικές αγορές τράβηξαν  προς τα κάτω. Η μείωση του πληθωρισμού οδηγεί την αγορά στην Ευρώπη. Οι αγορές συνέχισαν να αντιδρούν στην μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο , ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,2 % τον Οκτώβριο από 2,7 %, το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Οι αγορές συναλλάγματος απάντησαν με τη λίρα να γίνεται πιο αδύναμη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ.
Σήμερα, στη ζώνη του ευρώ θα κυκλοφορήσει η έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή. Περιμένουμε να τελειώσει το τρίτο τρίμηνο με πτώση 0,4 % m / m , το Σεπτέμβριο. Αναμένουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα εργασιακά δεδομένα για τον Σεπτέμβριο να είναι θετικά, με ελαφρά μείωση στο ποσοστό ανεργίας στο 7,6 %, αφού τους τελευταίους δύο μήνες παρέμεινε στο 7,7 %.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσαν οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές  σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014 και ότι λύση θα υπάρξει μετά τις χειμερινές διακοπές («θα πάμε για σκι», όπως είπε χαρακτηριστικά), οι οποίες κατά το δυτικοευρωπαϊκό έθιμο γίνονται τον Φεβρουάριο.

• Το ζήτημα των πλειστηριασμών τέθηκε επί τάπητος στη μεσημβρινή συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, με τους εκπροσώπους της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς έως τις 10-15 Δεκεμβρίου.

• Η Ελλάδα είναι  «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων της Ε.Ε. που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των νέων,  δήλωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014. Ο κ. Σαμαράς με παρέμβασή του σήμερα το απόγευμα στη διάσκεψη για την ανεργία των νέων, που διεξήχθη στο Παρίσι, παρουσία Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και της Αγκελα Μέρκελ,  ανέπτυξε τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση  του οξύτατου αυτού προβλήματος.

• Μονόδρομο χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή οδό ο πρόεδρος της Βιοχάλκο, ΒΙΟΧΚ-8,79% Ιωάννης Φικιώρης, μιλώντας για την επικείμενη διασυνοριακή συγχώνευση της εταιρείας με την Viohalco SA, με έδρα το Βέλγιο, στους μετόχους της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Φικιώρη, η Βιοχάλκο δεν μετακομίζει,  δεν διαφεύγει φορολογική ύλη, δεν καταργούνται θέσεις εργασίας και δεν φεύγουν τα εργοστάσια και οι εταιρείες της από την Ελλάδα. Αντίθετα, όπως πρόσθεσε, αναζητά κεφάλαια στο εξωτερικό για να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα.

• Eγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με έκδοση 1.418.750.000 νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμής διάθεσης 0,48 ευρώ η κάθε μία, όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα. Το χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών, με την 14η Νοεμβρίου να ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας καλύπτεται με εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και συγκεκριμένα με εισφορά του συνόλου των μετοχών του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος ΑΤΕ, συνολικής αξίας 681 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Σε συμφωνία για το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2014 κατέληξε το Συμβούλιο των υπουργών των κρατών μελών της Ε.Ε., ύστερα από 16 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι, οι δαπάνες πληρωμών του επόμενου έτους προβλέπεται να ανέλθουν στα 135,5 δισ. ευρώ και θα είναι μειωμένες κατά 9,4%, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013.

• Ο Γάλλος πολιτικός Ζοζέφ Ντολ, έως σήμερα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης-ομπρέλα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο 66χρονος Ντολ εξελέγη με 112 ψήφους από το σύνολο των 124 σε μια συνέλευση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Διαδέχεται τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Βίλφριντ Μαρτένς, ο οποίος απεβίωσε την 9η Οκτωβρίου.

• Αύξηση των συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών αναμένει σχεδόν το 70% των στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ). Όπως αναφέρει η EY, πάνω από το ένα τρίτο (35%) των επιχειρήσεων θα επιδιώξει εξαγορές εντός των επομένων 12 μηνών, έναντι ποσοστού 25% πριν από έναν χρόνο.

• Δεκαετή ομόλογα, αξίας τριών δισ. ευρώ, εξέδωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), όπως ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΣ, τα δεκαετή ομόλογα εκδόθηκαν με απόδοση 2,125% και λήγουν στις 20 Νοεμβρίου 2023. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από διεθνείς επενδυτές ξεπέρασε τα 9,5 δις, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΕΜΣ, Κριστόφ Φράνκελ, να χαρακτηρίζει εξαιρετική τη ζήτηση.

• Η Ευρώπη θα επισπεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται  για να δοθεί τέλος στην «απόγνωση» εκατομμυρίων άνεργων νέων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο κλείσιμο της διάσκεψης των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στο Παρίσι. «Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον μιας γενιάς που έχει επηρεαστεί από τη χρόνια ανεργία», δήλωσε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

• Αναλυτές, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, εκτιμούν ότι οι αποφάσεις της διάσκεψης δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όπως  η ανεργία μεταξύ των νέων η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για απαξίωση της πολιτικής και ενδεχόμενο ξέσπασμα κοινωνικής βίας. Περίπου 6 εκατομμύρια νέοι στην Ε.Ε., κάτω των 25 ετών, είναι άνεργοι,ενώ το ποσοστό  ανεργίας σε αυτή την ηλικία, σε Ελλάδα και Ισπανία, κυμαίνεται  κοντά στο 60%. Στη διάσκεψη συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο  οποίος έκανε λόγο για «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα