Market Beat: Την εβδομαδιαία μεταβολή καθορίζει η αφομοίωση αντικρουόμενων εξελίξεων

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 10:29
UPD:10:30
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Στο ΧΑ με δυο ανοδικές και δύο πτωτικές συνεδριάσεις, οι μεταβολές των ΓΔ και 25άρη είναι οριακά πτωτικές και συνεπώς η σημερινή δυναμική θα καθορίσει το πρόσημο της μεταβολής. Οι εγχώριοι αναλυτές στα σχόλια μετά το κλείσιμο δεν έλαβαν υπόψη τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια που λειτούργησαν και μετά τις 18:00. Αυτά επηρεάστηκαν αρνητικά από την δυναμική της Wall Street αλλά και από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας στο ΑΑ από ΑΑ+ από την Standard & Poors.

Οι επενδυτές διεθνώς έχουν πιστέψει ότι η άνοδος των χρηματιστηρίων, σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της φθηνής ρευστότητας που παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των αναπτυγμένων κύρια οικονομιών, μέσα από προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης. Οι Κεντρικές Τράπεζες επέλεξαν να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, με τρόπο που περιλαμβάνει χαμηλά ως μηδενικά βασικά επιτόκια και παροχή ενέσεων ρευστότητας, που διοχετεύεται στις επενδυτικές τράπεζες. Εκείνες την χρησιμοποιούν με τρόπο που να αποκλείει το εύκολο πέρασμά της στην πραγματική οικονομία. Ο προσφιλέστερος δρόμος είναι οι αγορές μετοχών και ομολόγων, που έχουν εμφανίσει μεγάλες κατά καιρούς αποδόσεις.

Γι' αυτό λοιπόν, στην αγορά είχε επικρατήσει η λογική: Οι μετοχές ευνοούνται  από τα προγράμματα στήριξης, άρα όσο διατηρείται η αδύναμη ανάπτυξη σε ΗΠΑ Ιαπωνία και Ευρωζώνη, τα προγράμματα φθηνής ρευστότητας θα μένουν σε ισχύ και ίσως να αυξάνονται, αν το επιβάλλουν οι δυσάρεστες εξελίξεις σε κάποια οικονομία. Κάθε ένδειξη ισχυροποίησης των ρυθμών ανάπτυξης θεωρείται απειλή για σταδιακή μείωση των προγραμμάτων χαλάρωσης και προκαλεί ρευστοποιήσεις θέσεων στα μεγάλα χρηματιστήρια. Χθες λοιπόν η ΕΚΤ έκανε αυτό που δεν περίμενε κανείς από τους αναλυτές  των μεγάλων επενδυτικών Οίκων, διαπιστώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται σταθερά, για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αποπληθωρισμού, προέβη σε μείωση των επιτοκίων. Μια κίνηση προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης από την ΕΚΤ που την υποδέχθηκαν θετικά οι αγορές μετοχών, αφού το ευρώ υποχώρησε αισθητά, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι εξαγωγικές δραστηριότητες στην ευρωζώνη, αφού η εσωτερική κατανάλωση έχει χτυπηθεί από την λιτότητα.

Η εικόνα άλλαξε δραστικά στα χρηματιστήρια, από τον ενθουσιασμό λόγω της απόφασης της ΕΚΤ  στην απογοήτευση, που προκλήθηκε από το ότι η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ είναι σε πρώτη ανάγνωση πολύ πάνω από τις προσδοκίες των αγοραίων. Επαναφέροντας τις φοβίες για απόφαση της Fed για tapering μέσα στο Δεκέμβριο όταν οι περισσότεροι πλέον την τοποθετούσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ήτοι, μια χειροπιαστή κίνηση της ΕΚΤ έσβησε γρήγορα, μπροστά στην λάμψη του «κινδύνου» που προκάλεσε η καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση της οικονομίας των ΗΠΑ.   Άρα η Fed μετράει πάνω από όλα και από όλους τους άλλους παράγοντες που καθορίζουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου στη παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Από εκείνη αντλεί και φιλοδοξεί να το κάνει κατ’ εξακολούθηση το ΧΑ και αυτές τις μέρες οι αναταράξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα το  επηρεάσουν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Ευρώπη

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το ράλι που σημείωσαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή πτώση 0,01%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,66%, ο DAX  ενισχύθηκε 0,44%, ο CAC 40 υποχώρησε 0,14%, ενώ 0,98% και 2,07% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε αιφνιδιαστικά στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μ.β, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%, μείωσε κατά 25 μ.β το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,75% από 1%, ενώ διατήρησε το καταθετικό της επιτόκιο στο μηδέν.

Τα νέα υποδέχθηκαν πολύ θετικά οι αγορές, με το ευρώ να σημειώνει αρχικά πτώση κάτω από το επίπεδο του 1,33 έναντι του δολαρίου, στη συνέχεια όμως το ράλι έμεινε από... καύσιμα καθώς ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ το οποίο αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, έναντι 2,5% το δεύτερο τρίμηνο και ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2%.

Η βελτίωση της εικόνας της αμερικάνικης οικονομίας , η οποία υπογραμμίστηκε και από τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξαν μείωση για τέταρτη συνεχή εβδομάδα του αριθμού των αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτημα για επίδομα ανεργίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες γύρω από την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed.

Eν τω μεταξύ, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στα 375 εκατ. στερλίνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η πολιτική της διατηρείται αμετάβλητη καθώς την επόμενη Τετάρτη ανακοινώνονται και οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτήσουν πως το κόστος χρηματοδότησης της Βρετανίας ενδέχεται να αυξηθεί πιο σύντομα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Οι μετοχές της Havas υποχώρησαν  3,84% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω σημαντικής επιβράδυνσης στην αγορά της Νότιας Αμερικής.

Οι μετοχές της γαλλικής CGG υποχώρησαν 2,6% μετά την μείωση του στόχου για τις πωλήσεις του συνόλου του έτους, λόγω αδύναμης ζήτησης για αντισεισμικό εξοπλισμό.

Οι μετοχές της Commerzbank σημείωσαν ράλι 10,10% μετά την ανακοίνωση της αύξησης της κερδοφορίας γ’ τριμήνου κατά 15%.

Οι μετοχές της Societe Generale έκλεισαν με άνοδο 2,9% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας που έδειξαν πως τα κέρδη γ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 534 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της  Siemens ενισχύθηκαν 3,38% μετά την ανακοίνωση μικρής αύξησης των εσόδων
 
ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρά την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και τα πολύ καλά στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ γ’ τριμήνου.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιφνιδίασε της αγορές καθώς προχώρησε στην μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου του αποπληθωρισμού.

Η αποφάση αυτή έρχεται σε μία στιγμή όπου οι επενδυτές στις ΗΠΑ ψάχνουν για πιο καθαρές ενδείξεις σχετικά με την πορεία της εγχώριας οικονομίας και της αγοράς εργασίας, ελτις ώστε να καταλάβουν πιο θα έιναι το μέλλον της στάση πολιτικής της Fed σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όσον αφορά στο μέτωπο της αμερικάνικης οικονομίας τα καλά νέα ήλθαν από τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, το αμερικάνικο ΑΕΠ αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, έναντι 2,5% το δεύτερο τρίμηνο και ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2%.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που έδειξαν μείωση για τέταρτη συνεχή εβδομάδα του αριθμού των αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτημα για επίδομα ανεργίας,  με τις νέες αιτήσεις να υποχωρούν κατά 9.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 336.000, την εβδομάδα που έληξε στις 2 Νοεμβρίου.

Στη Wall Street με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις  συναλλαγές τους οι μετοχές της International Business Machines Corp και της El du Pont de Nemours & Co, στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Walt Disney CO και της Goldman Sachs Group

O δείκτης Dow Jones ^DJI-0,97% ^DJI-0,97% έκλεισε με απώλειες - 0,97% στις 15,594.00 μονάδες, ο δείκτης S&P υποχώρησε κατά 1,32% στις 1,747.15 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-1,90%  κατέγραψε πτώση -1,90% στις 3,857.33 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα αποφάσισαν να μεγαλώσουν την απόσταση του ΣΜΕ από την θεωρητική του διευρύνοντας το premium αλλά χωρίς να λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας μετά την ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο. Τα δεδομένα από την εσωτερική δραστηριότητα αφορούν στην πολιτική σκηνή που θα απασχολήσει τους πολίτες με την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή αλλά μάλλον αφήνει αδιάφορους τους θεσμικούς που ενδιαφέρονται κύρια για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στο ταμπλό θα μετρήσει πιθανά το γεγονός της ένταξης μετοχών του ΧΑ στον δείκτη MSCI από τις 26 Νοεμβρίου. Αλλά κατά τη στήλη αργότερα.

Ό,τι ανεβαίνει θα συνεχίσει την άνοδο του και ό,τι κατεβαίνει ομοίως.

Στις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας ξεχωρίζουν για τα κέρδη τους οι ΦΦΓΚΡΠ +4,14%, ΕΤΕ +3,34%, ΟΠΑΠ +2,72%, ΜΥΤΙΛ +1,98%, ΕΕΕ +1,41%, ΤΕΝΕΡΓ +1,38%, και κάτω από +1% είναι τα κέρδη των ΕΧΑΕ και ΦΡΙΓΟ. Στον αντίποδα μεγάλες απώλειες που υπογραμμίζουν την καθοδική ορμή που τις διακρίνει  συναντάμε τις ΒΙΟΧΚ -12,17%, ΣΩΛΚ -6,73%, ΔΕΗ -6,07%, ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚ -4,1%, ΙΝΛΟΤ -2,93%.

Στο Χ.Α.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες στο 0,25%, ισχυροποίησε την εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο αργά το μεσημέρι, καθώς εκτιμάται πως η πολιτική της θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες , συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Ισχυρή άνοδος σε Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ. ΟΤΕ+2,92%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.171,06 μονάδες με άνοδο +1,25%, με χαμηλό ημέρας τις 1.152,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος πήρε κάπως τα... πάνω του και διαμορφώθηκε στα 91,83 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,5 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,84%, ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε 1,48%, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο FTSE Mid Cap.
Στις τράπεζες, ξεχώρισαν με ισχυρά κέρδη η Πειραιώς και η Εθνική στο +4,23% και το +3,59% αντίστοιχα, ενώ στο +1,09% έκλεισε η Alpha BankΑΛΦΑ+1,09% και πτώση 1,26% σημείωσε η Eurobank.

Στα υπόλοιπα blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ+3,00% 3%, ΟΤΕ +2,92%, Eλλάκτωρ +2,31%, Coca Cola +2.18%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ+2,07% +2,07%, MIG 2%, Folli Follie +2.30%,ΔΕΗ +1,52%.

Αντίθετα, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ-8,46% -8,46%, Σωλ. Κορίνθου -3%, ΕΛΠΕ -1,26% και ΟΛΠ ΟΛΠ-1,05% -1,05%.

Αν και οι πρώτες ώρες της συνεδρίασης είχαν χαρακτηριστικό τους ήπιους τόνους, τόσο σε αποδόσεις, όσο και σε τζίρο αλλά και σε επενδυτικές κινήσεις, μετά τις 14.45 και την απόφαση της ΕΚΤ, η ταχύτητα ανέβηκε τόσο στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α, ο οποίος γύρισε αμέσως στα θετικά, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν σημαντική άνοδο, όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στα παράγωγα στην Wall Street.

Από προχθές έχει ξεκινήσει μια αρκετά σημαντική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να μην φαίνεται να θέλει να επιστρέψει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.150 μονάδων και να κινείται προς τα υψηλά διετίας .

Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθούν τα ειδικά βάρη του δείκτη MSCI Ελλάδας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, καθώς και οι μετοχές που θα τον απαρτίζουν, ενώ επισήμως το Χ.Α μεταφέρεται στις emerging markets στις 26 Νοέμβριο
Στον δείκτη MSCI από τις 26 Νοεμβρίου.

Οι τίτλοι που θα συνθέσουν το νέο δείκτη MSCI Greece τελικά είναι 10 και θεωρούμε ότι ήταν περισσότεροι από όσους εκτιμούσαν οι αγοραίοι. Στο δείκτη MSCI Greece εκτός των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που διατηρούνται , προστίθενται οι τίτλοι της ΕΤΕ, της ΠΕΙΡ, της ΑΛΦΑ, της ΔΕΗ, ΦΦΓΚΡΠ, των ΕΛΠΕ, της ΜΠΕΛΑ και του ΤΙΤΚ. Ως θετική έκπληξη εξέλαβαν οι εγχώριοι αναλυτές το γεγονός ότι ο MSCI ανακοίνωσε ότι οι τρεις μεγαλύτερες προσθήκες σε όρους κεφαλαιοποίησης στο δείκτη MSCI Emerging Markets Index είναι οι τρεις τραπεζικές μετοχές από την Ελλάδα, δηλαδή ΕΤΕ, της ΠΕΙΡ, της ΑΛΦΑ.  Με τον νέο δείκτη MSCI Greece να αποτελείται από 10 μετοχές, μεγάλη σημασία αποκτά η βαρύτητα που θα έχει η χώρα στους δείκτες MSCI EM και MSCI EMEA.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν κινήθηκαν καθοδικά μετά από την μεγάλη βουτιά που αποτέλεσε την χειρότερη ημερήσια επίδοση για τον S&P 500 από τα τέλη Αυγούστου. Η δε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας στο ΑΑ από ΑΑ+ από την Standard & Poors συνέτεινε στην διατήρηση του εξασθενημένου ευρώ  και σήμερα οι αγορές μετοχών ετοιμάζονται να ανοίξουν με πτώση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι με τα τελευταία δεδομένα, δείχνει πιθανή η επαναπροσέγγιση των 1200 μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι οι συναλλαγές θα μονιμοποιηθούν σε τριψήφια επίπεδα. Η Αγορά αναμένεται να επηρεαστεί, βραχυπρόθεσμα και από τις βραδινές ανακοινώσεις, όσον αφορά την σύνθεση του MSCI και τις σταθμίσεις, διαδικασία που αναμένεται να αυξομειώσει το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, αποφάσισε να ακολουθήσει τις κινήσεις της Fed μειώνοντας το επιτόκιο του ευρώ σε νέα ιστορικά χαμηλά, αφού αντιλήφθηκε τις συνθήκες αποπληθωρισμού που αποτελούν πραγματικότητα για την Ευρωζώνη. Η κίνηση έδωσε "ανοδικά καύσιμα" στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που μέχρι εκείνη την ώρα έδειχνε μάλλον επιφυλακτικό και με διαθέσεις συσσώρευσης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η ΕΚΤ θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία σημαντικής απόκλισης επί της παγκόσμιας  νομισματική πολιτικής

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Στο κοινοβούλιο στρέφονται σε λίγη ώρα τα φώτα της δημοσιότητας όπου ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέβαλαν, πιθανότατα για το μεσημέρι της Κυριακής, την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα προκειμένου να εξετάσουν τα πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας, που ήρθαν στην κατοχή τους.
  • Στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από 1/1/2014 κατέληξαν χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι επικεφαλής της τρόικας, κρίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υποχρεώσουν όσους δανειολήπτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν το κάνουν, να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών.
  • Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ιταλικού ενεργειακού ομίλου ΕΝΙ και της επίσης ιταλικής TERNA (είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία) είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ΕΝΙ εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί, όπως και για τις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου που θα ιδρυθούν σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα. Ήδη η ΕΝΙ κατέχει το 49% των μετοχών και το μάνατζμεντ των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
  • Ως αποκλειστικός συνεργάτης της Taiwan Sports Lottery Corporation (TSLC) για την παροχή υπηρεσιών στοιχήματος στα επόμενα 10 έτηεπελέγη η IntralotΙΝΛΟΤ-0,50% μεταξύ άλλων διεθνών εταιρειών. Η εταιρεία θα ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες στοιχήματος στις αρχές του 2014 έως το τέλος του 2023. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ως ο προμηθευτής υπηρεσιών στοιχήματος της TSLC, η Intralot θα παρέχει υπηρεσίες λειτουργικής υποστήριξης για αθλητικό στοίχημα τόσο επίγειο, σε ένα δίκτυο 1.200 σημείων πώλησης σε όλη τη χώρα, όσο και διαδικτυακό, μέσω internet και κινητών συσκευών. 
  • Η ανάγκη να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης K. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών, τους γενικούς γραμματείς υπουργείων και τους Περιφερειάρχες. Όπως τονίστηκε στην σύσκεψη η Ελλάδα από τη 18η θέση που βρισκόταν πέρυσι ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, εφέτος βρίσκεται στην 4η και είναι ανάγκη να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μ.β, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%.Η ΕΚΤ επίσης μείωσε κατά 25 μ.β το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,75% από 1%, ενώ διατήρησε το καταθετικό της επιτόκιο στο μηδέν.
  • Ένας από τους κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου και «Ελντοράντο» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι η Γερμανία, σύμφωνα με τον δείκτη παραοικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network). Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Στον αποκαλούμενο πίνακα των «Σκιωδών Οικονομιών» φαίνονται να πρωτοστατούν η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Χονγκ Κονγκ, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην έκτη θέση και τη Γερμανία στην 8η.
  • Στις 16 Νοεμβρίου αποφάσισε να συγκαλέσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το εθνικό συμβούλιο της «Νέας Forza Italia» για την επιλογή της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Αρχικά, η συνεδρίαση είχε ορισθεί να γίνει την 8η Δεκεμβρίου. Με την απόφασή του, ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να «προλάβει τις εξελίξεις» που αφορούν κυρίως την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας για την αποπομπή του από το σώμα, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για φορολογική απάτη.
  • Οι έξι (5+1) μεγάλες δυνάμεις που διαπραγματεύονται με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης ελάφρυνσης των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, με αντάλλαγμα ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η Τεχεράνη λαμβάνει μέτρα για να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
  • Η Γερμανία και η Βραζιλία υπέβαλαν σήμερα ένα σχέδιο απόφασης κατά της παρακολούθησης των ψηφιακών επικοινωνιών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το σχέδιο απόφασης, που υποβλήθηκε, έπειτα  και από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης πολλών χωρών, ζητεί την προάσπιση του δικαιώματος της ιδιωτικότητας στις διαδικτυακές επικοινωνίες, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.
  • Το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με σημείωμα της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), όπου περιέχονται τα συμπεράσματα της δεύτερης αποστολής αξιολόγησής της. Το συμπέρασμα της αξιολόγησης θα εξεταστεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο. Η έγκρισή της αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και 86 εκατομμυρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα