Στα παράγωγα οι traders που συνήθως υπολογίζουν με ακρίβεια τη βραχυπρόθεσμη τάση, ήτοι το ξεκίνημα των συναλλαγών της επόμενης μέρας, μείωσαν χθες την απόσταση ανάμεσα στην τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ και το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη που καθορίζει την θεωρητική τιμή του ΣΜΕ. Περιμένουν συνεπώς ένα ήπιο ξεκίνημα με αδύνατες πιέσεις.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η δυναμική των τελευταίων συνεδριάσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την κατεύθυνση που έχει πάρει η ορμή των τιμών, των blue chip ειδικά, που και στην άνοδο ήταν οδηγοί αλλά και τώρα στην πτώση δίνουν τον τόνο. Από το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίας η πτώση κατά την άποψή μας ισχυροποίησε την καθοδική ορμή της και πλέον έχει οδηγήσει τους βασικούς δείκτες σε ζώνη τιμών που μπορεί να παίξει το ρόλο μιας στήριξης που δεν είναι ικανή να προκαλέσει rebound αλλά συσσώρευση γύρω από αυτή.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την δημοσίευση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, που έδειξαν υποτονική ανάκαμψη της οικονομίας και παραμονή της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,23%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,25%, ο DAX σημείωσε απώλειες 0,31%, ο CAC κατέγραψε πτώση 0,82% ενώ 0,79% και 1,13% χαμηλότερα έκλεισαν ο ισπανικός ΙΒΕΧ και ο ιταλικός FTSE MIB.
H Koμισιόν προβλέπει πως η ανεργία στην Ευρωζώνη θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 12,2% μέχρι το 2015, όπου και εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 11,8%.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να σημείωσει ύφεση της τάξης του 0,4% φέτος, πριν ανακάμψει κατά 1,1% το 2014, από 1,2% που προέβλεπε η Κομισιόν στις προβλέψεις της τον Μάιο.
Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη παρουσίασαν μικρή αύξηση τον Οκτώβριο κατά 0,1% , χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν αύξηση 0,2%, ενώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, σημείωσαν πτώση 0,9%.
Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον και τη συνεδρίαση τόσο της ΕΚΤ όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένονται και τα στοιχεία του ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ.
Υπάρχουν προσδοκίες ως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, ειδικά μετά τα στοιχεία που έδειξαν σημαντική πτώση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 0,7%, εν μέσω και έντονων ανησυχιών ότι το ισχυρό ευρώ θα «χτυπήσει» τις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τα μάκρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Ισπανίας, τον Οκτώβριο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 87.028, φέρνοντας έτσι το σύνολο των ανέργων στα 4,81 εκατομμύρια.
Θετικά νέα ήλθαν από τον κλάδο των υπηρεσιών της Βρετανίας ο οποίος τον Οκτώβριο σημείωσε την ταχύτερη αύξηση από τον Μάιο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, με τον δείκτη PMI να αυξάνεται στο 62,5, από 60,3 τον Σεπτέμβριο.
Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της BMW έκλεισαν με πτώση 2,87% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ‘ τριμήνου όπου εμφάνισε πτώση εσόδων, παρά την αύξηση των κερδών.
Οι μετοχές της Renault υποχώρησαν 2,47% μετά την προειδοποίηση γυρώ από την κερδοφορία που ανακοίνωσε η Nissan.
Οι μετοχές της Marks & Spencer ενισχύθηκαν 4,5%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας β’ τριμήνου, όπου σημείωσε ενίσχυση της τάξης του 3,2% στον κλάδο των τροφίμων, ο οποίος και στήριξε τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Οι μετοχές της G4S σημείωσαν πτώση 1,69% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στις αγορές της Βρετανίας και της Ευρώπης, παρόλο που στα αποτελέσματα κερδοφορίας σημείωσε αύξηση εσόδων της τάξης του 6,4%.
Οι μετοχές της Imperial Tobacco έκλεισαν με άνοδο 3,12% μετά την ανακοίνωση για αύξηση στην κερδοφορία τριμήνου, αν και υπογράμμισε πως οι προκλήσεις στις αναπτυγμένες αγορές είναι ακόμη μεγάλες.
ΗΠΑ
Με οριακές μεταβολές έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είχαν προηγηθεί οι αρνητικές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας.
Ωστόσο η Wall Street από νωρίς ήταν σε αρνητικό έδαφος παρά τα στοιχεία από το μέτωπο της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών τα οποία, μαζί με αυτά από την αγορά εργασίας καθώς και το ΑΕΠ γ’ τριμήνου που ανακοινώνονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση αλλαγής ή όχι, της τρέχουσας πολιτικής στήριξης της οικονομίας από την Fed.
Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπου ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα, αφού έδειξαν αύξηση του δείκτη ISM στο 55,4 τον Οκτώβριο, από 54,4 τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στο 54.
Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα και στην ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας των στοιχείων μισθοδοσίας εκτός του γεωργικού κλάδου, για το μήνα Οκτώβριο, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ την Πέμπτη αναμένονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και οι εβδομαδιαίες νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.
Στη Wall Street με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι μετοχές της Cisco Systems Inc και της Microsoft Corp, στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της AT&T Inc και της Verizon Communications.
Ο δείκτης Dow jones ^DJI-0,13% υποχώρησε κατά -0,13% στις 15,618.20 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με απώλειες -0,28% στις 1,762.97 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,08% έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 3,939.86 μονάδες.
Τεχνική ανάλυση
Ο 25άρης πριν αρχίσει η τρέχουσα πρώτη σοβαρή διόρθωση ήταν στις 395 μονάδες και έκλεισε χθες στις 377,7. Εμφανίζει συνεπώς μια πτώση 4,26% και τα περιθώρια για να αποκτήσει διαστάσεις ικανές να επιφέρουν συνολική διόρθωση της τάξης του 10% είναι μεγάλα και υπολογίσιμα για τους επενδυτές στα παράγωγα αφού μια βουτιά -10% θα φέρει τον 25άρη στις 350 μονάδες που είναι μια σοβαρή στήριξη.
Αυτό φαίνεται ότι εκτιμούν και οι traders που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στα options σχεδόν αποκλειστικά στα calls και δεν επιλέγουν συναλλαγές στα puts αφού η πορεία του υποκειμένου υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στην αξία των συμβολαίων.
Η πτώση ισχυροποίησε την καθοδική ορμή της κατά την άποψή μας και πλέον έχει οδηγήσει τους βασικούς δείκτες σε ζώνη τιμών που μπορεί να παίξει το ρόλο μιας στήριξης που δεν είναι ικανή να προκαλέσει rebound αλλά συσσώρευση γύρω από αυτή. Αυτό το εκτιμούμε μετά από τη διαγραμματική μελέτη στον 25άρη και μάλιστα οι συνεδριάσεις που σχημάτισαν αυτή τη ζώνη είναι όλες όσες έγιναν από τις 8/10 ως τις 17/10. Για να μην κουράσουμε με λεπτομερείς αναφορές από τη συνεδρίαση της 9/10 ορίστηκε το κάτω όριο της ζώνης που ήταν το χαμηλό ημέρας στις 360,5 μονάδες με κλείσιμο στις 369,3 που ήταν το μέγιστο ημέρας σε μια φάση που ο 25άρης προχωρούσε από κάτω προς τα άνω. Το άνω όριο προέκυψε από το υψηλό ημέρας στην συνεδρίαση της 15/10 που ήταν οι 382,9 μονάδες με κλείσιμο στις 371,6 τελικά. Εκτός από τα μέγιστα και ελάχιστα εκείνης της περιόδου που έχουν σημασία δευτερεύουσα η ζώνη περιορίζεται ανάμεσα στις 367 και τις 379 μονάδες χονδρικά.
Μέσα στη ζώνη αυτή βρίσκεται και η ασθενής στήριξη των 374 μονάδων και συνεπώς τα πιθανότερα σενάρια για την κίνηση του 25άρη είναι τρία. Το πρώτο υπάρχει πάντα και αφορά στην ξαφνική ανατροπή του κλίματος των ρευστοποιήσεων από ένα εμφανή ή άγνωστο στο ευρύ κοινό αίτιο. Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο έχει βάση μετά την δυναμική των συναλλαγών το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου. Αφορά στους λόγους που οδήγησαν τους ξένους θεσμικούς να αγοράζουν επίμονα μετοχές του 25άρη.
Το άλλο σενάριο είναι αν περάσει σήμερα ο δείκτης κάτω από τις 372 – 374 να συνεχίσει με αυτοτροφοδοσία πανικού σε πτώση ως τις 352 μονάδες τις επόμενες μέρες και αυτό το σενάριο στηρίζει το δεδομένο πως οι διαχειριστές κεφαλαίων στο ΧΑ αλλά και στον κόσμο έχουν αποκτήσει μεγάλη ευχέρεια στην αλλαγή στάσης παρακολουθώντας την αγορά και όχι κοντράροντας τη.
Το τρίτο σενάριο είναι η ταλάντωση ανάμεσα στη ζώνη που προαναφέραμε αλλά με κάτω όριο τις 369 μονάδες και άνω τις 372 αυτό στηρίζει η πρόσφατη στατιστική προϊστορία όπως σημειώσαμε πιο πάνω.
Στο Χ.Α.
Σε φάση σχετικά έντονης διόρθωσης πέρασε η αγορά λίγο μετά το μεσημέρι, χωρίς όμως ο τζίρος να διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 1.140 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις στον FTSE Large Cap. Mεγάλες απώλειες σε Intralot, ΙΝΛΟΤ OTE, Πειραιώς και ΔΕΗ.
Λίγο οι ανησυχίες των επενδυτών για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης, λίγο η επιφυλακτικότητα που -λογικά- υπάρχει εν αναμονή των ανακοινώσεων για την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, δεν αφήνουν την πτωτική διάθεση με την οποία ξεκίνησε ο Νοέμβριος, να αλλάξει πορεία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και στις 1.138,35 μονάδες με πτώση -2,10%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,74 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,2 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,38%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 2,17%, ενώ με πτώση 1,83% έκλεισε ο FTSE Mid Cap.
Στις τράπεζες η εικόνα ήταν πτωτική, με εξαίρεση την Eurobank που σημείωσε κέρδη +4,29%. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 0,24%, η Πειραιώς υποχώρησε 4% ενώ στο -0,46% έκλεισε η Alpha Bank. ΑΛΦΑ
Στα υπόλοιπα blue chips οι πιέσεις ήταν ισχυρότερες με την Ιntralot να κλείνει στο -5%, τον ΟΤΕ ΟΤΕ στο -4,05%, την ΔΕΗ στο -3.5%, την Μότορ Όιλ ΜΟΗστο -3,76%, την Coca Cola στο -3,06% και την Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ στο -2,56%.
Μοναδικές εξαιρέσεις από τον… κόκκινο FTSE Large Cap, ήταν η Folli Follie στο +0,13% και η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ στο +0,22%.
Με την αγορά να χάνει την στήριξη των 1.150 μονάδων, τεχνικά, και σε περίπτωση συνέχισης της πτωτικής διάθεσης, οδηγούμαστε προς τις 1.120 με 1.100 μονάδες, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές θεωρείται μία φυσιολογική διόρθωση μετά το ράλι του Οκτωβρίου.
Σήμερα
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές αρνήθηκαν να μετακινηθούν σήμερα γιατί οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα επί της νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη , αν και ιαπωνικές μετοχές κατάφεραν να αντιστρέψουν την πλάγια κίνηση χάρη στα κέρδη από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ήταν οδυνηρή η έλλειψη επενδυτικού ενθουσιασμού με τον δείκτη μετοχών MSCI της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να ενισχύεται οριακά 0,1%. Οι κύριοι δείκτες της Αυστραλίας και της αγοράς μετοχών στη Σαγκάη έκλεισαν πρακτικά αμετάβλητοι.
Οι επενδυτές πήραν «γραμμή» από την Wall Street που είχε γυρίσει πτωτικά την Τρίτη μετά από τον PMI των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες, που εμφάνισε μια εκπληκτικά ισχυρή εγγραφή στις 55,4 μονάδες κοντά σε αυτό που υπολόγιζε η Barclays και αναφέραμε από χθες. Υπήρξε επίσης αξιοσημείωτο άλμα όσον αφορά τις προοπτικές της απασχόλησης και αρκετοί περιμένουν ότι η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας την Παρασκευή θα είναι λιγότερο αδύναμη από όσο περιμένουν οι αγοραίοι.
Ενώ τα στοιχεία της οικονομικής ανθεκτικότητας ήταν ευπρόσδεκτα , οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να ευνοούν τον Μάρτιο ως το χρονικό περιθώριο για μια κίνηση τύπου tapering, αλλά μια αλλαγή το Δεκέμβριο άρχισε να αποτελεί ένα αυξανόμενο κίνδυνο. Οι επενδυτές μετοχών αντέδρασαν με προσοχή , αφήνοντας το Dow Jones Industrial Average . DJI με απώλειες -0,13% την Τρίτη, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε -0,28%.
Σε αντίθεση, στη ζώνη του ευρώ, μια σειρά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που συσσωρεύουν πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ ) να αναλάβει δράση, αν όχι κατά τη συνεδρίαση επί της πολιτικής της την Πέμπτη, τότε σίγουρα μέχρι το Δεκέμβριο.
«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ σύντομα να κάνει σαφείς τις προθέσεις της σχετικά με τις ανησυχίες για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού» έγραψαν οι αναλυτές της Barclays Capital σε σημείωμα προς τους πελάτες της.
«Αναμένουμε μια χαλαρότερη νομισματική στάση που θα εγκριθεί κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, αλλά οι προθέσεις της ΕΚΤ θα εμφανιστούν πριν από αυτή».
Το δολάριο μετά τα πρόσφατα κέρδη του έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων υποχώρισε 0,2%, ακόμη και αν ισχυροποιήθηκε απέναντι στο γεν φθάνοντας στα 98,64 γεν.
Νέα Ζηλανδία προσέθεσε στη δέσμη των καλύτερων παγκόσμιων οικονομικών ειδήσεων το ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,2%.
Η ισχυρή έκθεση ώθησε τους επενδυτές να αναπτύξουν τις προσδοκίες πως τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν στη Νέα Ζηλανδία έως τις αρχές του επόμενου έτους. Είναι ήδη πιθανό να είναι η πρώτη από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα που θα ξεκινήσει αυτόν τον κύκλο πολιτικής.
Στις αγορές εμπορευμάτων , ο χρυσός ήταν σταθερός στα 1.314,71 και προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά από επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών. Η τιμή του Χαλκού αυξήθηκε 0,2%. Οι τιμές του πετρελαίου εξάλειψαν ένα μικρό μέρος εκ των πρόσφατων ζημιών του, που είχε φέρει την Τρίτη το αμερικανικό αργό σε χαμηλό πέντε μηνών.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Από τις αναλύσεις ξεχωρίσαμε την εκτίμηση ότι καθοδική διάσπαση των 380 μονάδων (αν αυτή επιβεβαιωθεί), για τον FTSE25, θα ανοίξει εμφανή τεχνική συζήτηση για τη μετέπειτα κυματική βραχυχρόνια πτωτική κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων. Επίπεδο το οποίο εάν διαρραγεί καθοδικά θα μας προϊδεάσει για την εκτέλεση μιας γρήγορης εκτόνωσης προς το ισχυρό όριο στήριξης των 350 μονάδων.
"Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει η καθοδική ή μη διάσπαση της ανοδικής γραμμής τάσης, που ενώνει τους δύο πυθμένες του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 377 μονάδες, καθώς θα καθορίσει την ποιότητα των 'καθοδικών καυσίμων' για την εκδήλωση της μετέπειτα πτωτικής κίνησης",
Ξένοι αναλυτές
Barclays: ΕΚΤ: Δεν υπάρχει απειλή για ατύχημα στην ρευστότητα αλλά διογκώνονται οι πιέσεις από το φαινόμενο του αποπληθωρισμού.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
-
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή τα μέτρα για τη φορολογία και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ οργανώνει χωριστή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσουν πορείες προς τη Βουλή.
-
Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεων με τους επικεφαλείς της τρόικας. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ακόμη δρόμο, ενώ ήδη έχουν διαφανεί οι γραμμές άμυνας που έχει χαράξει το Μαξίμου σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έναντι των απαιτήσεων της τρόικας. Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, όπως έγραφε χθες το naftemporiki.gr, η κυβέρνηση παρουσίασε τα στοιχεία του πρώτου εννεάμηνου του 2013 για την πορεία των εσόδων τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή η οποία σύμφωνα με κύκλους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους είναι πολύ πιθανό να κλείσει κοντά στο 1 δισ.
-
Εντατικότερους ελέγχους με σκοπό την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ζητεί από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ η διοίκηση του Ιδρύματος. Σε έγγραφό της η διοίκηση υπογραμμίζει την «ιδιαίτερη σημασία του επιτόπιου ελέγχου για την διερεύνηση των κυριότερων μορφών εισφοροδιαφυγής, τη μηδενική ή πλημμελή ασφάλιση» και εκτιμά την έως σήμερα ελεγκτική δράση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ «ως όχι απλά κατώτερη της κατ΄ ελάχιστα αναμενόμενης αλλά υποτυπώδη ακόμη και αν συνυπολογισθούν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την μείωση του προσωπικού».
-
Τη μείωση από 1/1/2014 κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και την επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στο παλαιό ύψος (+10%) για όσες επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στην καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την επιβολή «αυστηρών κυρώσεων και αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις».
-
Ευθείες βολές κατά των χειρισμών που έγιναν στην ελληνική οικονομία την τελευταία 15ετία εξαπολύει ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον (ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου) Νίκος Ταβουλάρης, ο οποίος μιλώντας στη «Ν» τονίζει ότι «πριν από 15 περίπου χρόνια κάποιοι αποφάσισαν ότι η xώρα έπρεπε να γίνει χώρα υπηρεσιών.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
-
Η ικανοποίηση των πολιτών από τη ζωή τους βρίσκεται σε κάθετη πτώση στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, καθώς η πίστη στην ικανότητα των κυβερνήσεών τους να τους ανακουφίσουν από την πίεση έχει μειωθεί πάρα πολύ. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευημερία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
-
Την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται μέσω των μνημονίων υπεραμύνθηκαν την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ. Για την Ελλάδα εκτίμησαν ότι θα επετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος, ενώ στις αγορές θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2015. Παράλληλα εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
-
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε από τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη, ανοίγοντας την αγορά υπηρεσιών της και επιτρέποντας την άνοδο των μισθών με ταχύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Φρανκφούρτη, είπε ότι η Γερμανία έχει μπροστά της «δουλειά» να κάνει για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην ευρωζώνη.
-
Ως μία «νέα σελίδα συνεργασίας στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις» χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος τις επαφές του υπουργού Γ. Μανιάτη με αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιάτης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Μανιάτης είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης, Νίκο Πελέσι, με τον οποίο και συζήτησε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής που σχετίζονται και με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο Ιόνιο, την Αδριατική και συνολικά την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
-
Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες που είχαν την Τρίτη στη Γενεύη, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διάσκεψης για την κρίση στη Συρία. Αυτό ανακοίνωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ