Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 19:14
UPD:19:15
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την δημοσίευση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, που έδειξαν υποτονική ανάκαμψη της οικονομίας και παραμονή της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,23%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,25%, ο DAX σημείωσε απώλειες 0,31%, ο CAC κατέγραψε πτώση 0,82% ενώ 0,79% και 1,13% χαμηλότερα έκλεισαν ο ισπανικός ΙΒΕΧ και ο ιταλικός FTSE MIB.

H Koμισιόν προβλέπει πως η ανεργία στην Ευρωζώνη θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 12,2% μέχρι το 2015, όπου και εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 11,8%.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να σημείωσει ύφεση της τάξης του 0,4% φέτος, πριν ανακάμψει κατά 1,1% το 2014, από 1,2% που προέβλεπε η Κομισιόν στις προβλέψεις της τον Μάιο.

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη παρουσίασαν μικρή αύξηση τον Οκτώβριο κατά 0,1% , χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν αύξηση 0,2%, ενώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, σημείωσαν πτώση 0,9%.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον και τη συνεδρίαση τόσο της ΕΚΤ όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένονται και τα στοιχεία του ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ.

Υπάρχουν προσδοκίες ως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, ειδικά μετά τα στοιχεία που έδειξαν σημαντική πτώση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 0,7%, εν μέσω και έντονων ανησυχιών ότι το ισχυρό ευρώ θα «χτυπήσει» τις εξαγωγές.

Σε ότι αφορά τα μάκρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Ισπανίας, τον Οκτώβριο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 87.028, φέρνοντας έτσι το σύνολο των ανέργων στα 4,81 εκατομμύρια.

Θετικά νέα ήλθαν από τον κλάδο των υπηρεσιών της Βρετανίας ο οποίος τον Οκτώβριο σημείωσε την ταχύτερη αύξηση από τον Μάιο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, με τον δείκτη PMI να αυξάνεται στο 62,5, από 60,3 τον Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της BMW έκλεισαν με πτώση 2,87% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ‘ τριμήνου όπου εμφάνισε πτώση εσόδων, παρά την αύξηση των κερδών.

Οι μετοχές της Renault υποχώρησαν 2,47% μετά την προειδοποίηση γυρώ από την κερδοφορία που ανακοίνωσε η Nissan.

Οι μετοχές της Marks & Spencer ενισχύθηκαν 4,5%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας β’ τριμήνου, όπου σημείωσε ενίσχυση της τάξης του 3,2% στον κλάδο των τροφίμων, ο οποίος και στήριξε τα οικονομικά  αποτελέσματα της εταιρείας.

Οι μετοχές της G4S σημείωσαν πτώση 1,69% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στις αγορές της Βρετανίας και της Ευρώπης, παρόλο που στα αποτελέσματα κερδοφορίας σημείωσε αύξηση εσόδων της τάξης του 6,4%.

Οι μετοχές της Imperial Tobacco έκλεισαν με άνοδο 3,12% μετά την ανακοίνωση για αύξηση στην κερδοφορία τριμήνου, αν και υπογράμμισε πως οι προκλήσεις στις αναπτυγμένες αγορές είναι ακόμη μεγάλες.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα